Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Да чакаме ли тридемия до месец?

Едно от първите споменавания на термина „тридемия“ се появи в американския вестник The Wall Street Journal през ноември 2022 г.

 тридемия

Тридемия е едновременна циркулация на три активно разпространяващи се вируса.

С други думи, това е епидемия от не един, а три вируса наведнъж: коронавирус, грипен вирус и респираторен синцитиален вирус (или аденовирус, риновирус, бокавирус).

Какви вируси могат да „влязат“ в есенната тридемия?

Учените предполагат, че два от трите компонента може да останат същите: SARS-CoV-2, чиято честота се трансформира от пандемична в сезонна, и грип H1N1. Респираторният синцитиален вирус може да бъде заменен с друг в зависимост от региона, както и други условия.

Причини за тридемия

На първо място е принципът на „имунен дълг“. Придържайки се към строгите ограничения, които ни наложи пандемията (самоизолация, носене на маски, високо ниво на дезинфекция и т.н.), ние не срещнахме познати патогени в продължение на няколко епидемични сезона и следователно имаше намаляване на колективния имунитет към различни инфекции. Така делът на податливите лица започва да нараства. Веднага щом защитните мерки бяха облекчени или премахнати, вирусите възобновиха циркулацията си.

Друг фактор, допринасящ за тридемията, е имуносупресията след COVID – „кражба на имунитет“

Много хора по света са боледували, вкл. безсимптомно, което е довело до увеличаване на пациентите, податливи на инфекции.

С какво тридемията може да бъде опасна?

Едновременната циркулация на различни вируси може да доведе както до еднократно, така и до последователно заразяване с различни вирусни инфекции. Състоянието на имунната система играе жизненоважна роля в борбата с вирусната инфекция. Например, ако имунната система е отслабена в резултат на вече прекарана болест, за нея е по-трудно да се справи с нахлуването на нов вирус в тялото и да устои на развитието на рецидивиращо заболяване.

В случай на едновременно заразяване с няколко вируса е трудно да се предвиди предварително как ще се държат те: могат да се отслабят взаимно, могат да действат всеки според „своя собствен сценарий“ или могат да „обединят сили“. Във всеки случай на пациента му е трудно, защото има нужда от ресурси, за да се бори с няколко инфекции наведнъж.

Комбинацията от три вирусни агента може да доведе до сериозни усложнения

Този вирусен „коктейл“ е особено опасен за рисковите групи: деца, бременни жени, възрастни хора и пациенти с хронични заболявания. Във всички тези случаи имунната защита е отслабена и за организма е по-трудно да устои на болестите.

В периода на сезонно повишаване на заболеваемостта от ОРВИ (остра респираторна вирусна инфекция) и особено когато съществува риск от тридемия, експертите препоръчват да се обърне внимание на неспецифични антивирусни лекарства, т.е. лекарства с широк спектър на антивирусна активност. Пример за такива лекарства могат да бъдат лекарства, съдържащи интерферон, които са включени в клиничните препоръки за лечение и профилактика на грип и ОРВИ при деца и възрастни. Интерфероните са естествени протеини, които тялото ни произвежда в отговор на инвазията на различни вирусни агенти.

Характеристиките на вируса нямат значение: интерфероните работят срещу повечето известни вируси. Ето защо използването на такива лекарства е особено важно, когато третият компонент на вирусната „триада“ варира от регион на регион или от сезон на сезон.

Кога да очакваме тридемията?

Климатът и начинът, по който се променя поведението на хората по това време на годината, увеличават потенциала за предаване на различни инфекциозни и респираторни заболявания. Времето все още е сравнително топло, заради което повечето хора избягват затворени пространства като МОЛ-ове и т.н. Това, разбира се, не важи за училищата и детските градини, откъдето всъщност тръгва нарастващата вълна на заразените.

Въпреки, че с всеки изминал ден се увеличава броя на заразените с коронавирус, грип или различни респираторни инфекции, има надежда, че настоящият скок няма да доведе до толкова високи нива на тежки заболявания. Пикът най-вероятно ще бъде през периода декември-януари.

Какво трябва да знаете за EG.5 (Eрис) – най-новият коронавирусен щам

Въпреки че пандемията може да изглежда като далечен спомен за мнозина, коронавирусът продължава да се разпространява с нарастване на новите случаи заради най-новите мутирали щамове на вируса.

Андрю Пекош

Новият подвариант на COVID-19 е наречен EG.5 (или Eрис, по прякор на гръцката богиня на раздора и разногласията). Той беше идентифициран за първи път по-рано тази година.

Световната здравна организация (СЗО) този месец го определи като „представляващ интерес вариант“, тъй като случаите се увеличават в световен мащаб. Рискът за общественото здраве от тази линия е нисък поради близостта му до предишни циркулиращи варианти, според СЗО.

Какви са симптомите на EG.5 и дали е по-тежък от другите варианти?

Симптомите на EG.5 изглеждат подобни на други варианти, каза Андрю Пекош, професор в катедрата по молекулярна микробиология и имунология в университета Джон Хопкинс.

Честите симптоми на COVID-19 включват висока температура, кашлица и умора, както и хрема, главоболие или мускулни болки. Може да се усети като настинка, грип или пневмония. Не се открива промяна в тежестта на EG.5 в сравнение с други подлинии на Омикрон, които са в движение от края на 2021 г.

Андрю Полард

Андрю Полард, професор по инфекции и имунитет в Оксфордския университет, каза пред Euronews Next, че има някои доказателства, според които Омикрон и неговите подварианти са по-леки от по-ранните щамове на вируса.

Най-добра защита, освен навременното и компетентно лечение, е ваксинацията. В момента ваксините срещу COVID-19 се адаптират за вариантите Omicron XBB, които са близки до EG.5.

Източник: www.euronews.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *