Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Признаците на предстоящ сърдечен арест се различават при мъжете и жените

Около половината от хората, които получават сърдечен арест, са имали симптоми преди това

сърдечен арест
Източник на изображението: https://www.freepik.com/

Често сърдечният арест, състояние, при което сърцето спира, настъпва без никаква индикация и по-малко от 12 процента от хората оцеляват, според Американската асоциация по сърдечни заболявания.

Когато обаче има предупредителни знаци и се предприемат бързи действия, шансовете да преживеете подобно травматично събитие се подобряват. Установените предварителни симптоми на сърдечен арест, според Mayo Clinic, включват дискомфорт в гърдите, недостиг на въздух, слабост и ускорен или неправилен сърдечен ритъм.

Сега ново проучване от учени от Института за сърдечни заболявания Шмит в болница Cedars-Sinai не само потвърждава много от тези предупредителни знаци, но също така допълнително установява, че най-изявените симптоми, изпитани 24 часа преди загубата на сърдечна функция, се различават при жените и мъжете.

Изследване, публикувано в Lancet Digital Health, установява, че мъжете, които са имали сърдечен арест, са по-склонни да имат болка в гърдите преди инцидента, докато жените по-често изпитват задух.

 

Не при всеки има признаци за предстоящ сърдечен арест

 

Изследователите са установили, че само половината от хората, преживели внезапно спиране на сърцето, са имали показателни симптоми.

„Това, което открихме, е, че 50% от мъжете и 50% от жените са имали симптоми преди това”, казва ръкводителят на изследването Съмийт Чъг, кардиолог в Cedars-Sinai в Лос Анджелис.

„Само около 20% от тези, които имат симптоми се обаждат на бърза помощ, но те имат шест пъти по-голям шанс да преживеят сърдечния арест, в сравнение с тези, които не потърсят лекарска помощ”, казва още д-р Чъг.

Съмийт Чъг, ръководител на изследването и кардиолог в Cedars-Sinai в Лос Анджелис.

 

Изключително важно е да се предприемат действия при първите симптоми

 

Сами по себе си, тези симптоми са трудни за тълкуване, според авторите на изследването.

Амбариш Панди, доцент по вътрешни болести в Югозападния медицински център на UT в Далас, който специализира в превантивната кардиология и сърдечна недостатъчност, посочва, че тези симптоми не са специфични за сърдечен арест и може да са показателни за други заболявания.

„Ако сте в спешното отделение, броят на пациентите със задух и болка в гърдите може да е голям, но тези, които в крайна сметка имат сърдечен арест, ще са много малко “, казва д-р Панди.

Без значение каква е причината за тези симптоми, пациентите трябва да ги приемат сериозно. Хората, които изпитват болка в гърдите или внезапен задух, трябва задължително да потърсят медицинска помощ. Разпознаването на симптомите и бързото търсене на медицинска помощ може да са животоспасяващи.

При жените най-честият симптом на предстоящ сърдечен арест е недостигът на въздух, докато при мъжете това е болка в гърдите. Може да се наблюдава също сърцебиене, прескачане на сърцето и грипоподобни симптоми.

Амбариш Панди, доцент по вътрешни болести в Югозападния медицински център на UT в Далас
Амбариш Панди, доцент по вътрешни болести в Югозападния медицински център на UT в Далас

 

Необходими са повече изследвания за превенция на сърдечен арест

 

За да използват по-добре тези потенциални индикатори за сърдечен арест, Чъг и сътрудниците му проучват как тези ключови предупредителни симптоми, специфични за пола, могат да се появят при пациенти със различни клинични профили.

„Например, какво ще стане, ако човек е диабетик? Ами ако човек вече е имал инфаркт в миналото? Ами ако някой има високо кръвно налягане?” пита докторът. „Ако комбинираме тези характеристики на клиничния профил с предупредителните симптоми, ще можем ли да прогнозираме внезапно спиране на сърцето по-добре?“

Чъг също се интересува как това знание за симптомите може да бъде комбинирано с модерните технологии за подобряване на преживяемостта и превенцията на сърдечен арест.

„Какво ще стане, ако вземем данните от устройства, които проследяват сърдечната дейност във фитнеса и ги комбинираме със симптомите и клиничния профил? Можем ли тогава да свършим много по-добра работа при прогнозиране на подобни сърдечни инциденти?“ пита още той.

Линк към изследването: https://www.thelancet.com/journals/landig/article/PIIS2589-7500(23)00147-4/fulltext

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.thelancet.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *