Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ставна гимнастика: 3 пози за здрави стави

От тази статия ще научите 3 упражнения , които ще помогнат за укрепване на вашите стави

стави

Нищо по-малко от почти 200 стави ни позволяват да се движим, като някои от тях работят като панти, други като амортисьори, а трети като лостове. Ставите не се виждат, но всеки от нас ги е усетил в момент на болка. Затова изискват грижа под формата на рационално хранене, поддържане на нормално тегло и редовно раздвижване.

Как ще помогнат за здравето на вашите стави тези три лесни и ефективни упражнения?

• Ще възстановете подвижността на ставите;
• Стойката ще се подобри;
• Ще укрепнат всички мускули;
• Вътрешната хармония ще укрепне.

Упражнение 1 – Поза змия

1. Легнете по корем. Поставете главата настрани, бузата е опряна на пода. Ръцете са разтворени на ширината на раменете, дланите трябва да са точно под раменете, така че върховете на пръстите да са на нивото им.

2. Притиснете лактите към пода и тялото. Допрете петите, като в същото време притискате пръстите на краката към пода. Дишайте равномерно.

3. Изправете глава и я наклонете леко назад, брадичката е изпъната напред. Вдишайте бавно, повдигнете главата и гърдите, така че торсът над пъпа да е повдигнат и доколкото е възможно – издаден напред. В това положение двата крака са напълно изпънати и поддържат здраво тялото.

4. Погледнете нагоре и задръжте дъх за 6-8 секунди. Започнете да издишвате, като спускате глава надолу и в края на движението я опрете на пода. Отпуснете се и починете за 6 секунди. Може да повторите позата след като дишането е станало равномерно.

Упражнение 2 – Поза чапла

1. Застанете с лице към слънцето, краката са събрани. Позата е изправена, раменете са отпуснати и в същото време леко дръпнати назад. Гърдите са отворени, гръбнакът е изправен, поглед към хоризонта.

2. Свийте левия крак в коляното и хванете пръстите с лявата ръка.

3. Издърпайте крака възможно най-близо до бедрото, притискайки петата към дупето. Коленете трябва да са максимално допрени. Стегнете дясната ръка, като държите пръстите събрани, и бавно я повдигнете нагоре с дланта напред. Виждали сте как чаплите стоят на един крак, като в същото време другият е свит, за да пазят равновесие, докато търсят риби в плитките води на езерото.

4. Останете в тази позата за 6-8 секунди. Десният крак и повдигнатата ръка трябва да са стегнати. Опитайте да притискате колкото е възможно по-дълго петата към дупето. Дишайте равномерно, спокойно, без да се напрягате.

5. Върнете се в изходна позиция, починете 5-6 секунди и повторете упражнението, заставайки на левия крак.

Упражнение 3 – Поза Планина

1. Застанете с крака, разтворени на ширината на раменете, ръцете са надолу, главата е изправена.

2. Докато бавно поемате дъх вдигнете ръцете нагоре. Дланите на вдигнатите ръце трябва да са обърнати напред, ръцете трябва да са успоредни.

3. Издишвайки, спуснете ръцете, накланяйки горната част на тялото. Докато ръцете докоснат пода, трябва да сте издишали всичкия събран въздух.

4. Задръжте дъх и останете в тази поза в продължение на 6-8 секунди. Краката са стегнати, тазът се издърпва назад и нагоре, петите са притиснати към пода, а ръцете се отблъскват към тялото. Издърпайте брадичката към гърдите и огънете долната част на гърба колкото е възможно по-надолу.

5. Докато вдишвате, изправете се, като поставите ръце на краката и ги движите отдолу нагоре – прокарвате длани от глезените до главата и отново издърпвате ръцете леко нагоре. След почивка повторете упражнението.

Забележка. Тази поза може да се направи със събрани крака, както е показано на илюстрацията. Препоръчително е такъв вариант да се пробва след като достатъчно добре сте овладели варианта с леко разтворени крака.

СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Цялостна грижа за ставите

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *