Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Смокините: Срещу какви заболявания помагат на жените, при какви – на мъжете. Подмладяващи маски

Смокините са уникална топлолюбива култура със сочни ароматни. Растението се счита за едно от най-старите на Земята. Още в древността хората са знаели за полезните свойства на смокините и са ги използвали за лечение на различни болести. И днес сушените и пресни плодове се включват в диетата при заболявания на стомашно-чревния тракт и нервната система, при намален имунитет и влошаване на мозъчната дейност, при умора след физическо натоварване.

Как помагат на здравето пресните смокини?

Химическият състав на смокините включва лъвски пай от съществуващите витамини (A, C, B1, B2, B5, C, H и PP), минерални елементи и съединения като пектин, глюкоза, фруктоза, ябълчена киселина и др. Благодарение на уникалния комплект от хранителни вещества, този южен плод с право се счита за склад за здраве и се препоръчва при много сериозни заболявания. Пресните плодове съдържат голям обем фибри, което ги прави много полезни за храносмилането.

Освен това е по-добре да ядете плодовете заедно с кората, която почиства червата, абсорбира токсините и вредните вещества. Плодът е незаменим за хора, страдащи от запек. Голямото количество глюкоза и фруктоза, осигуряват на тялото енергия и подобряват мозъчната дейност. Калият и магнезият помагат за отпускане на мускулите след тренировка, разширяват кръвоносните съдове и подобряват кръвообращението.

За профилактика на злокачествени образувания по кожата се използват листата на смокинята

В козметологията са широко разпространени маски с пулпа от смокини, с които можете да премахнете възрастовите бръчки, да се отървете от старчески петна и акне. Благодарение на антиоксидантите, които притежава този уникален плод, имунитетът се повишава и възпаленията  се облекчават. Пресните смокини се препоръчват за употреба след операции и тежки заболявания в периода на възстановяване.

Кога пресните смокини могат да бъдат вредни?

Въпреки огромната полезност на смокините, в някои случаи употребата им може да навреди на човешкото тяло.

Хората, страдащи от изброените по-долу заболявания, е по-добре да изключат този деликатес от диетата си:  при алергична реакция към веществата в плода, при захарен диабет – високото съдържание на глюкоза и фруктоза в сладките плодове води до повишаване на кръвната захар, при стомашна язва, гастрит. Въпреки факта, че смокиновите плодове като цяло имат положителен ефект върху функционирането на червата, по-добре е да се откажете  от тях  при обострена язва или гастрит. В допълнение, плодовете имат бърз слабителен ефект, който ще изостри хода на заболяването с диария.

Сушени смокини

Ползи и вреди от сушените смокини

Плодът на смокинята се разваля много бързо и не издържа добре на транспортиране, така че е по-лесно да купувате сушени плодове по всяко време на годината. По съдържание на хранителни вещества те не отстъпват по нищо на пресните плодове, а в някои отношения дори ги превъзхождат. В сушените смокини има четири пъти повече органични киселини, отколкото в пресните.

След изсушаване процентът на захарите (за същата маса) се увеличава 5 пъти, на диетичните фибри – 3 пъти. Заедно с това се увеличава и хранителната стойност на плодовете. Ако калоричното съдържание на пресен плод е 74 kcal, то изсушеният „тежи“ с 255 kcal. Сушените смокини предотвратяват заболявания на стомашно-чревния тракт, възстановяват неговите функции. Отстраняват на токсините от тялото. Подобряват мозъчната функция. Действат като антипиретик при възпалителни процеси. Притежават антибактериални свойства – плодовете се използват срещу вирусни заболявания. Понижават кръвното налягане. Слабителният ефект на сушените плодове е няколко пъти по-силен от пресните. Това трябва да се помни, когато решите да опитате сушени плодове преди пътуване или важно събитие.

В сухите смокини около 60% от състава им са  въглехидрати. Мнозина отбелязват, че изсушеният продукт е много сладък и по-вкусен в сравнение с пресния. Но точно високата концентрация на глюкоза и фруктоза прави сушените плодове вредни за определена категория хора.

Основното противопоказание за консумацията на този плод е за страдащите от диабет

Не трябва да се увличат по смокините и лицата, които  решават да отслабнат. Слабителният ефект на сушените плодове е няколко пъти по-силен от този на пресните. Това трябва да се помни, когато решите да опитате сушени плодове преди пътуване или важно събитие.

Как да изберете качествени сушени смокини?

Ползите от смокинята за здравето на тялото зависят от качеството на избрания продукт.

Смокините се доставят основно от Турция, Гърция и Азербайджан. След изсушаване плодовете се поставят в дървени касетки и се покриват с найлоново фолио. Не е тайна обаче, че плодовете се третират със специални химически разтвори за защита от вредители и по-добро съхранение. Ето защо, когато избирате това любимо лакомство, трябва да обърнете внимание не толкова на цветната опаковка, колкото на външния вид на самия продукт. Висококачествените сушени смокини със светлокафяв цвят, повърхността им е матова, без блясък.

Плодовете са равни, с еднакъв размер, доста меки на допир, сплескани. Най-сладкият плод е този с бял налеп по повърхността. Смокините с изтекъл срок на годност имат неприятна миризма, кисело-солен вкус, плодът е твърд и грапав на пипане. Смокините са полезни за всякакви възрасти, освен за лицата с противопоказания.

Ползите от смокините за мъже

Смокинята съдържа активни вещества, които повишават потентността. Нищо чудно, че на Изток плодовете на смокинята се използват като естествен афродизиак. Пулпата от смокиня е средство, което предотвратява появата на аденом на простатата. Смокините укрепват сърдечния мускул и кръвоносните съдове, така че възрастните мъже, които ядат тези тропически плодове по-малко рискуват да получат инсулт или инфаркт.

Ползи от смокините за здравето на жените

Съдържащите се в плодовете активни вещества и киселини ускоряват процесите на регенерация на клетките и спират стареенето на организма. Когато настъпи менопаузата, няколко смокини, изядени през деня, ще помогнат жените да контролират изблиците на емоции, ще намалят болката, ще нормализират кръвното налягане и ще намалят честотата на горещите вълни. Отварата от смокини е отлично аналгетично и антимикробно средство, използвано по време на менструация и гинекологични заболявания.

Много жени в зряла възраст, особено тези, които обичат да носят обувки с висок ток или са принудени да прекарват цял ​​ден прави, страдат от разширени вени. В този случай лекарите препоръчват включването на сушени или пресни смокини в диетата.

Отделно трябва да се подчертаят огромните ползи от смокините за бременните и кърмещи майки.

Сладката каша съдържа пълен комплект от витамини и микроелементи, необходими за нормалното развитие на плода. Освен това, като леко слабително, имат благоприятен ефект върху чревната перисталтика.

Калият, чийто процент в състава на смокините е много висок, е необходим за нормалното функциониране на сърцето.Солите на този елемент улесняват отстраняването на излишната течност от тялото, намаляват отока.При кърмене на бебе женското тяло се нуждае от много калций, чиито запаси могат да бъдат попълнени както от млечни продукти, така и чрез ядене на смокини.

Пресните смокини в козметиката

Пресните смокини се използват в козметологията за приготвяне на подхранващи и почистващи маски, лосиони, естествени продукти за грижа за ноктите и косата.

Положителните качества на продукта се проявяват в следното: подмладяват и хидратират на кожата, укрепват  структурата на косъма, предотвратяват косопада. Освен това те  укрепват нокътната плоча,  почистват повърхността на кожата от стари мъртви клетки.

Козметичните продукти, съдържащи смокини, могат да се приготвят у дома. Овлажняващите и противовъзпалителни маски са особено полезни за суха и проблемна кожа.

Ето няколко начина сами да си направите чудесни лекарства:

Тоник. С помощта на блендер смелете пулпата на една смокиня, налейте 200 ml вряща вода и оставете да кисне 12 часа. След това разтворът се филтрира и ако е необходимо, се използва за избърсване на кожата.

Ревитализираща маска. Две смокинови плодчета се обелват, нарязват се и се смесват с 1 супена лъжица мед, с жълтък и 1 супена лъжица зехтин. Маската се нанася върху чиста кожа на лицето и се държи 25-30 минути, след което се отстранява с влажна кърпа.

Подмладяваща маска. За приготвянето на този лек се използват две смокини и едно манго. Плодовете трябва да бъдат обелени, нарязани на паста и смесени със следните съставки: 2 суп. лъжица извара, 1 жълтък, 1 суп. лъжица мед, 1 суп. лъжица растително масло. Готовата маска се нанася върху лицето и шията за 40 минути, след което се отмива с хладка вода.

Можете да правите такива процедури против стареене два пъти седмично в продължение на един месец.

Изтожчник: dzen.ru

Глобал Хелт Анти-пигмент
Глобал Хелт Анти-пигмент – крем за премахване на пигментни кожни петна

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *