Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Фентанил – какво представлява смъртоносната дрога, навлизаща в България?

Фентанил е опасен наркотик, който е навлязъл в Европа от близо 5 години, а сега започва да се намира и в големите български градове

фентанил

Фентанилът е мощен синтетичен опиоид, който се използва в медицината за справяне със силна болка, особено при пациенти с рак или такива, подложени на операция. Смята се, че е 50 до 100 пъти по-мощен от морфина и е силно пристрастяващ.

За съжаление, фентанилът се е превърнал в популярен наркотик поради неговата сила и опиянението, което може да предизвика. Злоупотребата с фентанил се е превърнала в основен проблем за общественото здраве в САЩ с нарастващи нива на предозиране и пристрастяване.

В тази статия ще обсъдим ефектите и опасностите от тази дрога, която отскоро плъзна и по улиците на големите градове в България.

 

Какво представлява фентанилът?

 

Фентанилът е синтетичен опиоид, който е подобен по структура и ефекти на естествените опиоиди като морфин и хероин. Той обаче е много по-силен и може да причини редица странични ефекти и е опасен дори в малки дози.

Субстанцията обикновено се използва в медицината за облекчаване на силна болка, като болките, причинени от рак, тежка операция или нараняване. Тя действа, като се свързва с опиоидните рецептори в мозъка и гръбначния мозък, намалява усещането за болка и предизвиква чувство на еуфория и релаксация.

Въпреки че фентанилът е много ефективно болкоуспокояващо, когато се използва правилно, той също е силно пристрастяващ и може да бъде смъртоносен, когато се използва неправилно. Всъщност фентанилът е отговорен за значителна част от смъртните случаи от предозиране с опиати, както в САЩ, така и по света.

В България фентанилът се смесва с хероин от уличните дилъри, тъй като е много по-евтин, а ефектът му е много по-силен. За сега от органите на реда са намерили въпросната дрога в София, Варна и Добрич. Вече има жертви, за които се предполага, че са предозирали с опасния опият.

 

Ефекти и опасности при взимане на фентанил

 

Фентанилът може да предизвика набор от краткосрочни и дългосрочни ефекти, както терапевтични, така и опасни. Терапевтичните ефекти на фентанил включват:

• Облекчаване на болката: Това вещество е мощно болкоуспокояващо, което може да осигури ефективно облекчаване на силна болка, особено когато други лекарства не действат.

• Еуфория и релаксация: Може да предизвика чувство на еуфория и релаксация, което може да бъде приятно за някои хора.

Опасностите от фентанил обаче са значителни и дори краткосрочната употреба може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Някои от опасностите включват:

• Респираторна депресия: Фентанилът може да забави дишането, което може да доведе до опасно ниски нива на кислород и дори смърт.

• Пристрастяване и зависимост: Това е наркотик, който е силно пристрастяващ и може бързо да създаде физическа зависимост, което затруднява спирането му.

• Предозиране: Фентанилът е толкова мощен, че дори малки дози могат да доведат до предозиране, което често може да бъде смъртоносно. Симптомите на предозиране включват забавено дишане, силна сънливост, объркване и загуба на съзнание.

• Други здравословни проблеми: Фентанилът може да причини редица други здравословни проблеми, включително гадене, повръщане, запек, сърбеж и мускулна скованост.

 

Заключение:

 

Фентанилът е изключително опасна субстанция, която за съжаление вече се намира и по улиците на България. Властите активно действат за прекъсване на разпространението на наркотика. След серията смъртни случай, кабинетът бе категоричен, че ще засили борбата с наркоразпространението.

Живко Коцев, зам-главен секретар на МВР
Живко Коцев, зам-главен секретар на МВР в интервю за Нова ТВ

Заместник главният секретар на МВР, Живко Коцев, заяви в ефира на Нова ТВ по-рано тази седмица, че органите на реда са предприели действия срещу разпростанителите на фентанил и вече има задържани.

Източници: https://www.getholistichealth.com; https://nova.bg; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *