Какво количество вода е допустимо да се изпива в жегите?

Източник на живота и безценен ресурс е питейната вода. Човек наистина има нужда от нея

вода

Ако обаче прекалим с консумацията на вода, може да предизвикаме обратния ефект.

Водата е основен елемент за човешкото здраве и дори за живота. Живите същества не могат да живеят без нея. В края на краищата, водата осигурява необходимата хидратация на тъканите, помага за измиването на отпадъчните продукти, предотвратява дехидратацията и загубата на основни електролити.

Ирина Мансурова, диетолог

Лекарите съветват да се изпиват най-малко 2 литра чиста вода на ден. Или препоръчват да се разчита на ето тази формула – 30 мл на 1 кг тегло. В същото време погрешно е да се предполага, че „не можем да развалим кашата с масло“. В този смисъл пиенето на голямо количество вода също е погрешно. Ако има излишък, рисковете от водна интоксикация се увеличават. Такова състояние е опасно, защото човек може дори да умре. И всичко това заради добрите намерения, които уж е имал…

Колко вода на ден може да се превърне в опасно количество, обяснява диетоложката Ирина Мансурова.

Какво е водна интоксикация? Под този термин се крие нарушение на мозъка поради голямо количество течност. Нарича се още и свръххидратация. 6-7 литра вода, изпити за по-малко от няколко часа (това може да е период от например 3 часа), лесно водят до тежки последствия.

Когато времето е горещо човек по-трудно контролира колко вода изпива

Същото се отнася и до обратното – топлите дни и нощи са предпоставка за обезводняване. Затова трябва да има някакъв баланс между двете крайности.

Водната интоксикация започва поради факта, че електролитите в кръвта се разреждат с излишък от течност, по-специално натрият ерозира. Когато нивото му спадне рязко, тялото започва да изпитва дефицит на този елемент. Натрият е от съществено значение за поддържане на водния баланс в клетките на тялото. Ако дисбалансът започне в мозъка, клетките в него се подуват и налягането вътре в черепа започва да се увеличава. Това състояние вече е животозастрашаващо. В крайна сметка, мозъчният оток на фона на прекомерната страст към пиенето на вода е реална заплаха.

Ако човек пие твърде много вода, тогава той може да си докара сериозни здравословни проблеми

Такива са:

• конвулсивни прояви;
• тремор;
• повръщане;
• прекалено редки изпражнения;
• проблеми с работата на сърцето, тъй като за него е по-трудно да изпомпва увеличения обем кръв.

В тежки случаи настъпва кома и смърт.

Кога е лесно да се прекали с количеството на изпитата вода?

Често смъртта на хора поради излишък на консумирана течност е свързана с някакъв вид конкуренция. Например, случва се да се провеждат състезания: кой ще изпие повече вода за кратък период от време. Също така проблемът може да възникне по време на интензивни физически състезания, когато спортистите пият много.

В допълнение, сред рисковите фактори, когато човек може да пие твърде много вода, се нареждат:

• Ниско телесно тегло при дете – бебетата под една година могат лесно да абсорбират твърде много течност. Те са с поднормено тегло и заради това могат да изпият повече, отколкото тежат.

• Хората, които тренират спортове за издръжливост са изложени на риск. Такива, например, са бегачите, които възстановяват дефицитите твърде активно по време на състезанието.

• Пренапрежение и топлинен удар – в ситуации, които насърчават силно изпотяване, мнозина започват да пият повече, отколкото е нужно, за да се възстанови баланса. Така рисковете от препиване се увеличават. В риск са и хората, които работят при екстремни горещини или висока влажност на въздуха за по-дълго време.

• Хора с психични разстройства – ако не контролират какво и колко пият, рискът се увеличава.

Не трябва да експериментирате със себе си. Нужно е да пиете толкова, колкото е нужно за да запълните нуждите си. А това означава, че е напълно достатъчно да се следват средните препоръки за прием на вода. Ако имате някакви проблеми с бъбреците и сърцето, тогава е необходимо да бъдете още по-внимателни – определено трябва да се консултирате с вашия личен лекар или кардиолог ,за да изберете правилния режим на пиене. Водата трябва да помага и допълва, а не да разрушава.

Източник: ayzdorov.ru

Изглед на опаковката на продукта Доктор Силвър Dr. Silver
СРЕБЪРНАТА ВОДА, направена с новия генератор за сребърна вода Dr.Silver, е с още повече ползи за здравето

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *