Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пъпешът: И приятна храна в жегата, и лекарство. Помага на сърцето, нервите, кожата. Кой НЕ трябва да яде пъпеш?

Съществува доста разпространен мит, че пъпешът е тежка за тялото храна, но в действителност това не е така. Той съдържа почти 90% вода и много малко калории (около 35 kcal на 100 g). В  същото време диетолозите с право го смятат за отличен източник на витамини и минерали.

И така, какви са полезните вещества, открити в пъпеша?

Силиций.  Той е строителен материал за нервните влакна в нашето тяло.

В допълнение, силицият подобрява състоянието на кожата, предотвратява появата на бръчки и акне. Достатъчното количество силиций в организма е ключ към здрав и спокоен сън.

Бета-каротинът е растителен пигмент, открит в плодовете и зеленчуците, който им придава жълтия цвят.

През 2006 г. в списанието HortScience е публикувано проучване, което доказва, че бета-каротинът в пъпеша е дори повече отколкото в ярко оранжевите портокали. Пъпешът е лидер по количеството на този полезен пигмент сред  всички земеделски култури. Бета-каротинът е един от най-силните естествени антиоксиданти, които забавят процесите на стареене и спират хроничните възпаления.

Кобалт. Регулира много процеси на нервната система, нормализира метаболизма.

Фолиева киселина. Възстановява имунитета, подпомага работата на сърцето и кръвоносните съдове, осигурява образуването на кръвни клетки, участва в синтеза на важни аминокиселини и е особено необходима на жените по време на бременност.

Витамин С. Само 100 г пъпеш ще ви осигурят почти една четвърт от препоръчителния дневен прием на витамин С. Той доказано укрепва имунната система, предпазва организма от проникване на вируси и бактерии, ускорява заздравяването на рани и забавя възпалението.

Витамините от група В са жизненоважни вещества за организма, които участват в метаболитните процеси и генерирането на енергия.

Важни са за работата на сърдечно-съдовата, нервната системи, стомашно-чревния тракт, състоянието на кожата.

Как пъпешът влияе на организма?

Полезен е за сърцето и кръвоносните съдове.

Благодарение на високото съдържание на витамини и микроелементи и ниското съдържание на калории, пъпешът има благоприятен ефект върху здравето на сърдечно-съдовата система.

Подпомага и зрението.

Витамин А (бета-каротин) е известен със своите ползи за здравето на очите. Лицата, които прекарват много време зад екрана на монитора, трябва редовно да включват в диетата си храни, богати на бета-каротин.

Удължава младостта.

Антиоксидантите, с които пъпешът е полезен, са най-ефективните от всички естествени вещества, които намаляват оксидативния стрес, забавят възпалението и подмладяват нашите клетки. Позволява ви да поддържате теглото си под контрол. Нискокалоричното и високото съдържание на хранителни вещества е перфектната комбинация за тези, които искат да запазят фигурата си стройна.

Подпомага храносмилането.

Пъпешът съдържа много фибри – растителни влакна, които стимулират работата на червата. А когато се комбинират с много вода, фибрите стават още по-ефективни. Пъпешът е много полезен продукт за тези, които често имат запек.

Колко пъпеш можете да ядете на ден?

Разбира се, трябва да вземете предвид цялостния състав на ежедневната си диета, но обикновено лекарите не препоръчват да надвишавате дневната доза от 300-500 g за здрав възрастен човек.В същото време не трябва да ядете това количество наведнъж – по-добре е да го разделите на 2-3 порции през деня.За дете оптималното количество пъпеш е 20-100 г на ден.

С какви продукти пъпешът не се комбинира?

В средиземноморската кухня пъпешът често се комбинира с морски дарове и шунка.

От гастрономическа гледна точка това е много успешна комбинация, но лекарите все пак препоръчват да ядете пъпеш отделно от другите продукти, за да не провокирате лошо храносмилане. Категорично НЕ трябва да ядете пъпеш заедно с млечни и кисело-млечни продукти. Такава комбинация може да предизвика ферментация и лошо храносмилане. Освен това не трябва да комбинирате пъпеш с алкохолни напитки – ефектът може да бъде също толкова неприятен.

Разтоварващ ден с пъпеш

Полезно ли е разтоварването с пъпеши? По принцип, ако човек спокойно издържа такива разтоварващи дни, тогава е полезно. През лятото можете да разтоварвате по този начин организма си веднъж седмично. Или веднъж на две седмици. Между другото, такова разтоварване е особено полезно за хипертониците: пъпешът има отличен диуретичен ефект и помага да се поддържа кръвното налягане под контрол. Хипотониците, напротив, по-добре е да откажат диета с пъпеш. Въз основа на количеството въглехидрати, което се препоръчва на ден, можете да изядете 1,5 кг пъпеш дневно.

Приблизителното дневно меню при разтоварване с пъпеш изглежда така:

За закуска 200 г пъпеш. За втора закуска чаша неподсладено кисело мляко. За обяд варени или печени пилешки гърди с ориз или елда. Снек – 300 г пъпеш. Вечеря – зеленчукова яхния, зелен чай и резен пъпеш.

Може ли пъпешът да навреди на организма?

Пъпешът е един от най-полезните и сравнително неутрални продукти, така че има малко противопоказания за употребата му.

При диабет.

Пъпешът съдържа доста захар, така че тези, които са диагностицирани с диабет, трябва да го използват много внимателно, само след консултация с лекар. В никакъв случай не трябва да превишавате порция от 50-100 г не повече от 2-3 пъти седмично през летния сезон.

Заболявания на стомашно-чревния тракт.

При диагностицирани заболявания на стомашно-чревния тракт в острия стадий употребата на пъпеш трябва да бъде изоставена.

Алергични реакции и индивидуална непоносимост.

Ако забележите, че дори и да следвате правилата по-горе, пъпешът причинява дискомфорт по време на храносмилането, не трябва да го ядете. 

Пъпеш по време на кърмене. Пъпешът няма очевидни противопоказания за употреба по време на бременност и кърмене. Ако жената и бебето са здрави няма неприятни странични ефекти. Но все пак жените, които очакват бебе или кърмят бебе, е добре да се консултират с лекар и да изградят диета въз основа на неговите препоръки.

Възможно ли е да се дава пъпеш на деца?

На децата може да се дава пъпеш от двегодишна възраст нататък.

Трябва да започнете с малко количество (20-30 g) и да наблюдавате реакцията на тялото. Ако пъпешът се абсорбира добре, не предизвиква алергична реакция, тогава постепенно размерът на порцията може да се увеличи до 100 g.

Защо трябва да измивате пъпеша преди да го нарежете?

Пъпешът трябва да се измие старателно преди разрязване и в никакъв случай не трябва да се реже при покупка или по друг начин да се повреди кората преди да е добре измит. Факт е, че на повърхността на пъпеша може да има патогенни микроби. Те попадат там от земята върху пъпешите, от ръцете на берачите, от повърхността на съседните плодове и т.н. Микроорганизмите започват активно да се размножават във влажна и сладка среда, след като попаднат в плода и след това могат да причинят всякакви инфекциозни заболявания. Обикновено те наподобяват  симптоми на отравяне с нитрати или други предполагаемо вредни химикали.

Как да съхранявате цял или нарязан пъпеш?

При стайни условия цял пъпеш може да се съхранява около седмица. Пазете го от пряка слънчева светлина и нагреватели, защото слънцето и топлината могат да ускорят процеса на зреене.

Нарязаният пъпеш може да се съхранява само в хладилник. В противен случай пулпата ще изсъхне много бързо и ще стане неподходяща за консумация от човека.

Парчетата пъпеш трябва да се поставят в съд с плътен капак или да се покрият с стреч фолио. По този начин пъпешът може да се съхранява до три дни. Резените пъпеш могат да бъдат замразени – в тази форма пулпата може да се съхранява до една година при температура минус 18 градуса.

Автор: Елена Сюракшина, лекар ендокринолог, диетолог

Елена Сюйракшина, ендокринолог, диетолог
Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *