Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

СКАНДАЛ: Разследват 136 хирурзи, прибрали 8 млн. лв. за импланти!

•    Именитите лекари са предимно от „Пирогов” и „Св. Ив. Рилски”, работели в тандем с частна фирма, твърдят от НАП.

През ноември миналата година двама известни лекари – шефът на болница „Св. Иван Рилски“ в София-д-р Дечо Дечев и доскорошният началник на Клиниката по неврохирургия там – проф. Венцеслав Бусарски влязоха чрез медиите в много странен на пръв поглед скандален диалог. Всеки от тях обвиняваше другия, че злепоставя болницата и говори лъжи. Всички знаем максимата, че двама мъже се карат или заради жена, или за пари – В този случай впоследствие стана ясно, че иде реч за много пари.
В началото на декември м.г. д-р Дечев изнесе данни, че пациенти на болницата са били карали от неврохирурзи да купуват от частна фирма необходимите за операция импланти на много по-висока цена от реалната. „Икономическа полиция“ и Националната агенция по приходите (НАП) започнаха разследване. Данни от него бяха оповестени в навечерието на Коледа, но сега 136 известни хирурзи от София ще бъдат огледани под лупа. Очаква се мнозина от тях да се сдобият с официални обвинения.

15 млн. лв. укрит оборот от търговия с импланти и медицински изделия за последните 5 години разкриха данъчните и униформените. Завидната печалба е само на едно дружество – „ПСД комерс“, което предлагало медицински консумативи за неврохирургията и ортопедията. Тези милиони обаче не били декларирани от частната фирма и обложени с данъци, съобщиха от НАП.
В престъпната схема са замесени 136 известни хирурзи, които вероятно няма да могат да избегнат ударите на закона, тъй като не са декларирали общо 8 млн. лв., взети на ръка под формата на комисионна от фирмата заради това; че са изпратили там за медицински консумативи техни пациенти. Данъчните започват проверка на всеки от докторите за това дали са отчели пред агенцията получените суми.
„Те може да бъдат уличени в укриване на данъци -в особено големи размери. над 11 000 лв., за което Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години“, коментира зам.директорът на НАП Тошко Тодоров. Става дума за именити хирурзи и неврохирурзи в страната, но най-широко практиката била разпространена в болниците „Св. Иван Рилски“ и „Пирогов“. Според разследващите началници на клиники са взели суми между 300 000 и 621 000 лв., шефове на отделения
са получили между 154 000 и 475 000 лв., а обикновени ординатори са прибрали в джоба си до 253 000 лв., съобщиха от НАП. Всички са ходели в офиса на „ПСД комерс“ и са подписвали разходни ордери за получените суми.
КАК РАБОТЕЛА СХЕМАТА?
Лекарите съобщавали на пациента сумата, необходима за неговия имплант. След това се обаждали във фирмата и давали ЕГН-то на пациента и нужния консуматив според заболяването му. Цените били предварително съгласувани. Болният отивал в офиса на „ПСД комерс“, плащал хилядарките, защото обикновено ставало дума за четирицифрени суми, но продуктът се изпращал директно на доктора, който го лекува. Платецът разполагал единствено с касова бележка за платената сума, без която не можел да легне на операционната маса. Така човекът нито можел да види какво е купил, нито знаел какво всъщност му е поставено при операцията. Крупната сума над реалната цена на продукта обаче се деляла наполовина между доктора-посредник и собственичката на фирмата – Боряна Петракиева.
Имплантите се ползват от хирурзите за всякакви ортопедични операции – на коляно, гръбначен стълб, стави, в неврохирургията и т.н. Цените на импланти¬те варират между 2 и 6 хил. лева. Обикновено за всеки от продадените консумативи лекарите получавали по 30% от стойността му, защото работели с дружеството. При акцията на НАП и служителите от „Икономическа полиция“ са били иззети над 8000 документа от т. нар. черно счетоводство, които сочат, че продадените продукти са за около 15 млн. лв. От НАП обявиха, че хора, които са платили за медицински изделия и не са получили касова бележка или фактура за това, могат да подадат сигнал В агенцията на телефон 0700 18 700.
„Освен данъците, които ще съберем от фирмата и лекарите, Виждам МНОГО ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ДАНЪЦНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
Веднага след като обобщим Всички данни, ще сезираме прокуратурата“ , допълни Тошко Тодоров.
Шефът на болница „СВ. ИВ. Рилски“ д-р Дечо Дечев пръв съобщи пред медиите, че са установили далавера с импланти на гърба на пациентите. За да направи консумативите по-евтини през юли 2010 г. той се опитал да проведе търг за доставката им. За позицията „консумативи“ в болницата била получена само една Оферта – на фирма „фаркол“ АД. От „ПСД комерс“ не подали документи за участие, въпреки че повечето лекари от неврохирургията работели с техни продукти. Конкурсът продължил, докато не се намесили неврохирурзи от клиниката на болницата, които декларирали, че медицинските изделия на „фаркол“ АД не отговаряли на техническите изисквания и те не можели да работят с тях. Те настояват д-р Дечев да прекрати търга, както и се получава. Директорът на „Св. Ив. Рилски“ неколкократно изисквал цените, на които „ПСД комерс“ продава импланти, но получил списък, В който са описани различни артикули.
„Успяхме да установим, че цените на „ПСД комерс“ са 6 пъти по-високи при един от артикулите. Става дума за обикновен клипс FT762T, използван в неврохирургията. В „Св. Ив. Рилски“? струва 312 лв. с ДДС. Пациентът я взима от „ПСД комерс“ на цена от 1800 лв. Разликата от J500 лв. се дели между фирмата и лекаря, който е насочил пациента към частниците“, обясни Дечо Дечев.
Задна двусегментна тораколумбална гръбначна стабилизация струва 2400 лв. Ако има „кейдж“ – пластина, която я застопорява, цената скача на 5500 лв. Ако е с допълнителен кейдж, цената ставала 6000 лв. Съвсем разбираемо болният не знае какво се крие зад тези наименования и изпълнява заръките на лекаря си, който обаче си разделял с фирмаджиите разликата от 3000 лв. в цената!
Похвално е, че здравното министерство най- сетне реши да изработи официален регистър на медицинските изделия и цените, на които трябва да се продават на пациентите. Така болните ще могат да проверят каква е реалната цена на импланта и няма бъдат лъгани.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *