Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лошата хигиена на зъбните протези може да причини пневмония

Какво друго може да причини лошата хигиена на зъбните протези? Защо и как трябва да се почистват правилно?

зъбните протези

Учените от Обединеното кралство проведоха проучване, от което стана ясно, че неправилната грижа за зъбните протези, може да доведе до сериозно усложнение – пневмония.

Те изследваха как подвижните зъбни протези влияят върху здравето на човека. Оказа се, че при неправилна хигиена на конструкцията, и когато тя е постоянно замърсена, се увеличава рискът от развитие на такова тежко и смъртоносно заболяване като пневмонията. Всъщност, заради неправилното почистване на протезите в устната кухина има активна колония от респираторни патогени. Те могат да преминат през дихателните пътища и да причинят инфекция.

Какво друго може да причини лошо качество на хигиената на подвижните зъбни конструкции обяснява д-р Екатерина Аверина, зъболекар-ортопед.

Д-р Екатерина Аверина

Подвижните зъбни протези могат да повлияят на здравето на пациента, качеството на живот, храненето и социалните и професионални взаимодействия. Психологически, носещите протези изпитват забележимо безпокойство относно грижата за устната кухина. Те може да имат и чувство за малоценност, провокирано от загубата на зъби и използването на протези. Това е възможно да повлияе на ежедневното функциониране. Правилното прилягане, грижата и поддръжката на протезите са жизненоважни за цялостното здраве и благополучие. За съжаление това не винаги може да бъде постигнато.

Лошо пасващите зъбни протези могат да причинят хронично дразнене на лигавицата и травма, увеличавайки риска от язви и рак на устната кухина

Впоследствие язвите могат да бъдат податливи на инфекция. Например, инфекцията с кандида е често срещана в устната лигавица. Нейното натрупване може да доведе до кандидоза и да предизвика по-нататъшно възпаление и усложнения от заболяването при податливи пациенти. Както оралната травма, така и лошата хигиена са замесени в развитието на стоматит, предизвикан от протезирането, често срещано явление сред носещите протези. Затова правилната грижа и поддръжка на зъбните протези са ключови за благоприятните резултати.

При подвижното протезиране трябва винаги да се има предвид факта, че микрофлората на устната кухина се променя – това е неизбежно. Чуждо тяло се появява в устата и повърхността на зъбите и венците престава да се самопочистват. Това води до огромно натрупване на бактерии, особено в местата, където протезата е закрепена за коронката на зъба – актуално при частична конструкция. Колкото по-дълго зъбните протези са в устата, толкова повече се увеличава биозамърсяването. И това, както вече стана ясно, може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Може да се появят и проблеми с дихателните пътища – хрема, болки в гърлото, уголемени сливици и други патологии.

Правилната и компетентна грижа за структурата помага за намаляване на рисковете. Трябва да се спазва ясно и стриктно график и начин на почистване. За да е налице това всички необходими процедури е необходимо да се извършват по няколко пъти на ден.

Как правилно да се грижите за зъбните протези?

Има няколко начина за почистване на подвижна протеза:

– механично почистване;
– химическо почистване;
– ръчно (физическо) почистване.

Първият вариант включва използването на специални четки за почистване. Четината на този вид четки е разположена от двете страни. Едната част е по-дълга – необходима е за обработка на външната страна на конструкцията, по-късата почиства вътрешността. Такава четка трябва да е мека. На опаковката обикновено е обозначена като „soft“. Също така трябва да се обърне специално внимание на пастата. Добър вариант е избор на нискоабразивна пазста. Това също е обозначено на опаковката. Ако не може да се ориентирате, попитайте в аптеката или магазина, от който пазарувате. При наличие на подвижна протеза си струва да изберете пасти, чийто абразивен коефициент е нула. Такива, например са пастите за малки деца.

Ако зъбните протези трябва да се почистят по-добре, тогава се използва химическо почистване

В този случай говорим за използването на специални дезинфектанти, в които се поставя протезата. За да приготвите разтвора, може да закупите почистващи таблетки от аптеката. Такова почистване помага да се отървете от бактериалната плака – именно тя е причината за заболявания на лигавицата, както и неприятна миризма от зъбната протеза.

Но тук е важно да разберете, че ако протезата е силно замърсена, дори такава дезинфекция няма да я почисти напълно. В ситуация, в която върху протезата се забелязва слой пигмент или дори има зъбен камък, тогава обикновените таблетки, предназначени за домашни грижи, няма да помогнат. В този случай е необходима помощта на специалист. Той ще я почисти с ултразвук. С помощта на такава процедура, която отнема до 20 минути, е възможно да се почисти напълно зъбната протеза от различни замърсители, дори и на труднодостъпни места.

 

Ежедневната грижа за зъбната протеза включва постоянно изплакване с чиста вода след всяко хранене

Именно това е ръчното, или физическо измиване, споменато по-горе. Струва си да се има предвид, че замърсената зъбна протеза не само влияе неблагоприятно на здравето, но и се износва по-бързо.

Източник: topsmile.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *