Лошата хигиена на зъбните протези може да причини пневмония

Какво друго може да причини лошата хигиена на зъбните протези? Защо и как трябва да се почистват правилно?

зъбните протези

Учените от Обединеното кралство проведоха проучване, от което стана ясно, че неправилната грижа за зъбните протези, може да доведе до сериозно усложнение – пневмония.

Те изследваха как подвижните зъбни протези влияят върху здравето на човека. Оказа се, че при неправилна хигиена на конструкцията, и когато тя е постоянно замърсена, се увеличава рискът от развитие на такова тежко и смъртоносно заболяване като пневмонията. Всъщност, заради неправилното почистване на протезите в устната кухина има активна колония от респираторни патогени. Те могат да преминат през дихателните пътища и да причинят инфекция.

Какво друго може да причини лошо качество на хигиената на подвижните зъбни конструкции обяснява д-р Екатерина Аверина, зъболекар-ортопед.

Д-р Екатерина Аверина

Подвижните зъбни протези могат да повлияят на здравето на пациента, качеството на живот, храненето и социалните и професионални взаимодействия. Психологически, носещите протези изпитват забележимо безпокойство относно грижата за устната кухина. Те може да имат и чувство за малоценност, провокирано от загубата на зъби и използването на протези. Това е възможно да повлияе на ежедневното функциониране. Правилното прилягане, грижата и поддръжката на протезите са жизненоважни за цялостното здраве и благополучие. За съжаление това не винаги може да бъде постигнато.

Лошо пасващите зъбни протези могат да причинят хронично дразнене на лигавицата и травма, увеличавайки риска от язви и рак на устната кухина

Впоследствие язвите могат да бъдат податливи на инфекция. Например, инфекцията с кандида е често срещана в устната лигавица. Нейното натрупване може да доведе до кандидоза и да предизвика по-нататъшно възпаление и усложнения от заболяването при податливи пациенти. Както оралната травма, така и лошата хигиена са замесени в развитието на стоматит, предизвикан от протезирането, често срещано явление сред носещите протези. Затова правилната грижа и поддръжка на зъбните протези са ключови за благоприятните резултати.

При подвижното протезиране трябва винаги да се има предвид факта, че микрофлората на устната кухина се променя – това е неизбежно. Чуждо тяло се появява в устата и повърхността на зъбите и венците престава да се самопочистват. Това води до огромно натрупване на бактерии, особено в местата, където протезата е закрепена за коронката на зъба – актуално при частична конструкция. Колкото по-дълго зъбните протези са в устата, толкова повече се увеличава биозамърсяването. И това, както вече стана ясно, може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Може да се появят и проблеми с дихателните пътища – хрема, болки в гърлото, уголемени сливици и други патологии.

Правилната и компетентна грижа за структурата помага за намаляване на рисковете. Трябва да се спазва ясно и стриктно график и начин на почистване. За да е налице това всички необходими процедури е необходимо да се извършват по няколко пъти на ден.

Как правилно да се грижите за зъбните протези?

Има няколко начина за почистване на подвижна протеза:

– механично почистване;
– химическо почистване;
– ръчно (физическо) почистване.

Първият вариант включва използването на специални четки за почистване. Четината на този вид четки е разположена от двете страни. Едната част е по-дълга – необходима е за обработка на външната страна на конструкцията, по-късата почиства вътрешността. Такава четка трябва да е мека. На опаковката обикновено е обозначена като „soft“. Също така трябва да се обърне специално внимание на пастата. Добър вариант е избор на нискоабразивна пазста. Това също е обозначено на опаковката. Ако не може да се ориентирате, попитайте в аптеката или магазина, от който пазарувате. При наличие на подвижна протеза си струва да изберете пасти, чийто абразивен коефициент е нула. Такива, например са пастите за малки деца.

Ако зъбните протези трябва да се почистят по-добре, тогава се използва химическо почистване

В този случай говорим за използването на специални дезинфектанти, в които се поставя протезата. За да приготвите разтвора, може да закупите почистващи таблетки от аптеката. Такова почистване помага да се отървете от бактериалната плака – именно тя е причината за заболявания на лигавицата, както и неприятна миризма от зъбната протеза.

Но тук е важно да разберете, че ако протезата е силно замърсена, дори такава дезинфекция няма да я почисти напълно. В ситуация, в която върху протезата се забелязва слой пигмент или дори има зъбен камък, тогава обикновените таблетки, предназначени за домашни грижи, няма да помогнат. В този случай е необходима помощта на специалист. Той ще я почисти с ултразвук. С помощта на такава процедура, която отнема до 20 минути, е възможно да се почисти напълно зъбната протеза от различни замърсители, дори и на труднодостъпни места.

 

Ежедневната грижа за зъбната протеза включва постоянно изплакване с чиста вода след всяко хранене

Именно това е ръчното, или физическо измиване, споменато по-горе. Струва си да се има предвид, че замърсената зъбна протеза не само влияе неблагоприятно на здравето, но и се износва по-бързо.

Източник: topsmile.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *