БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Какво е двустранна интерстициална пневмония, която застрашава живота на Никита Михалков?

Режисьорът Никита Михалков беше диагностициран с двустранна интерстициална пневмония преди няколко дни

двустранна интерстициална пневмония
Според сайта Mash.ru в четвъртък, 5 януари, той е бил преместен в болница, която е специализирана в лечението на ковид. Твърди се, че там му е поставена диагнозата двустранна интерстициална пневмония. 77-годишният режисьор е в критично състояние, тъй като паралелно с пневмонията има и сериозни стомашно-чревни проблеми.

Припомняме, че Никита Михалков разпространяваше невярна информация от началото на пандемията. Беше против ваксините, но все пак обяви публично, че си е сложил руската ваксина Спутник V преди малко повече от година.

Най-общо, характеристиката на пневмонията, причинена от коронавирусната инфекция, е възможността за нейното незабележимо развитие още през първите дни на заболяването. Това затруднява диагностицирането. Човек може да има само лека хрема и кашлица, докато компютърната томография показва сериозно увреждане на белите дробове.

Двустранна интерстициална пневмония – сериозно и опасно заболяване

Лекува се трудно, минава бавно и може да причини смърт.

Всеки човешки бял дроб е разделен на 10 сегмента – самостоятелни участъци със собствени отделни алвеоли. Всички сегменти имат обща кръвоносна система и общ голям бронх. Диагнозата двустранна интерстициална пневмония означава, че възпалението възниква в няколко сегмента наведнъж. Тоест много тъкани в белия дроб са засегнати и в кръвта навлиза значително по-малко кислород.

При тази диагноза, без лечение, бързо се развива остра дихателна недостатъчност, която е смъртоносна. Според Mash.ru режисьорът се разболял на 3 януари, но на 5 януари състоянието му се влошило и той сам е извикал линейка, за да бъде хоспитализиран, придружен от свои близки. Сред симптомите, които накараха спешното отделение да препоръча хоспитализация и преместване в специализирана болница, бяха задух, кашлица, висока температура и гадене.

Някои особености на двустранната интерстициална пневмония

Двустранните пневмонии засягат и двата бели дроба. При двустранна интерстициална пневмония тъканта около въздушните торбички (интерстициалната тъкан) е раздразнена и може да се напълни с гной и други течности. Тъй като пневмонията се влошава, върху белите дробове се развиват трайни белези.

Когато интерстициалната тъкан получи белези, тя може да се втвърди и да затрудни дишането. Състоянието се влошава много бързо, което може да доведе до сериозна дихателна недостатъчност.

Връзка на двустранната пневмония с COVID-19

Инфекцията от бактерии или вируси е една от причините за пневмония. Заразените хора кашлят или кихат частици във въздуха, който и други хора дишат, или върху повърхности, които всеки може да докосне. В резултат на това можем да получим пневмония.

Новият коронавирус също се разпространява чрез контакт с капчици, разпръснати във въздуха или върху повърхност, когато някой, който е вече заразен, кашля или киха. Повечето хора, които се заразяват, имат само леки симптоми, подобни на настинка или грип. Но други завършват с тежка пневмония като усложнение на COVID-19.

Симптоми

Симптомите на двустранна интерстициална пневмония често включват:

• Много висока температура;
• Суха кашлица;
• Недостиг на въздух;
• Трудно дишане;
• Умора.

Предупредителните знаци за COVID-19 са подобни.

Лечение

Макар пандемията да няма толкова сериозно разпространение, както в началото, лечение за COVID-19 все още няма. Ако човек се разболее от пневмония в резултат на вируса, може да му се помогне да диша, като му се дава кислород през маска или тръби. Ако положението е много сериозно, може да се включи на апаратно дишане.

Някои ранни проучвания показват, че антибиотичното лекарство, наречено Азитромицин, може да помогне. Западните изследователи разглеждат и други медикаменти, включително лекарството против малария Хлорохин. Но, все още са необходими много изследвания, които да потвърдят ефикасността от едно такова лечение.

Ако човек е диагностицирани с интерстициална пневмония, лекарят може да предпише прием на перорални кортикостероиди като преднизон. Но, такова лечение не е ефективно за всички, особено ако човек е по-възрастен. Лекарствата от групата на кортикостероидите имат доста сериозни странични ефекти.

Източник: www.webmd.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *