Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

9 прости съвета за превенция на най-често срещаните видове рак

С помощта на тези лесни промени в начина на живот може да намалите риска от развиване на рак

превенция на рак
Правилата, които трябва да се спазват, изобщо не са трудни и са напълно постижими за всеки

За всеки ракът е страховитата дума, която се надява никога да не чуе от устата на лекаря си. Именно за това, всичко което хората могат да направят, за да намалят риска от коварното заболяване, е добре да бъде предприето.

Въпреки че не всички видове онкологични болести могат да бъдат предотвратени, експерти от университета в Нюкасъл са открили, че придържането към определени навици за здравословен начин на живот, като ограничаване на консумацията на червено месо и поддържане на здравословно тегло, може да има значимо въздействие върху рисковия фактор за развитие на определени видове рак. Те публикуваха своите констатации на 13 юни в Cancer, списание на Американското общество за борба с рака.

 

Как са стигнали до това заключение?

 

За анализа изследователите са прегледали 18 публикувани проучвания, които изследват връзките между спазването на препоръките за начина на живот от 2018 г. от Световния фонд за изследване на рака (WCRF) и Американския институт за изследване на рака (AICR) и честотата на различни видове рак.

Следването на препоръките за здравословен начин на живот води до 12% по-нисък риск от колоректален рак, 11% по-нисък риск от рак на гърдата и 8% по-нисък риск от рак на белия дроб.

„Като следват тези препоръки, хората могат да намалят риска от някои видове рак и ние бихме препоръчали да се придържат към тях възможно най-стриктно“, каза д-р Фиона Малкомсън, съавтор на изследването и лектор по човешко хранене в Центърът за изследване на човешкото хранене и упражнения към Нюкасълски университет.

д-р Фиона Малкомсън, съавтор на изследването за превенция на рак
д-р Фиона Малкомсън, съавтор на изследването

 

9 прости съвета за свеждане на риска от рак до минимум:

 

Въпреки че има фактори, които остават извън контрол, като семейна история и излагане на околната среда, има няколко промени в начина на живот, които всеки човек може да направи, за да намали риска от развитие на определени онкологични заболявания. Препоръчителните насоки, изложени от авторите на изследването, включват:

• Поддържайте нормално тегло.

• Бъдете физически активни.

• Яжте разнобразно. Осигурете си диета, богата на пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове и бобови култури.

• Избягвайте заведенията за бързо хранене и преработените храни, които съдържат огромни количества мазнини, нишесте или захари.

• Ограничете консумацията на червено месо и преработено месо.

• Ограничете консумацията на сладки газирани напитки.

• Ограничете консумацията на алкохол.

• Спрете тютюнопушенето.

• За майките е препоръчително да кърмят бебето си.

 

До колко превантивните мерки могат да помогнат?

 

Изследванията показват, че само 5% от раковите заболявания са наследствени. Това означава, че начина на живот, храненето и физическата активност имат пряко влияние върху общия риск от заболяване.

Световната здравна организация изчислява, че 30 до 50% от всички ракови болести могат да бъдат предотвратени с подходящите промени в начина на живот, основните от които са указанията, изброени по-горе.

Линк към изследването: https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cncr.34842

Източници: https://www.insider.com; https://www.preventcancer.org; https://www.freepik.com/

B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха
B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *