Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

От възпалено гърло до бърза смърт: Как ангината засяга сърцето?

Възпаленото гърло често се възприема като досаден симптом, който трябва да се изтърпи

гърло

Когато гърлото е възпалено, това е изключително опасно. Едно такова състояние лесно може да съкрати живота на човек, тъй като засяга работата на сърцето.

Болката в гърлото може да бъде както независима, така и да се появи на фона на по-ранна поява на тежък остър респираторен синдром (ТОРС). В същото време обикновено се третира без необходимото внимание, като често се използват рецепти от народната медицина или гаргари.

Болното гърло може да доведе до сериозни здравословни проблеми, а в не редки случаи да повлияе и върху работата на сърцето.

Д-р Владимир Зайцев, оториноларинголог и кандидат на медицинските науки говори за това до какви последствия може да доведе възпаленото гърло.

Д-р Владимир Зайцев

Отстрани може да изглежда, че няма връзка – къде е болното гърло и къде сърцето. В гърлото има палатинални тонзили или сливици. Те са получили името си заради това, че по форма приличат на бадем или слива (синя). Визуално са по-големи от гайка. Сливицата става мишена за всичко, което влиза в устата – вируси, бактерии, спирохети, протозои и гъбички. А лъвският дял от това, което остава там, са стафилококи и стрептококи. Стрептококите обикновено са най-много. По правило инфекцията възниква от някой, с когото разговаряме или имаме по-близък контакт, а именно – от друго лице.

Когато сливицата не се справя със стрептокока – ако има много от него и локалният имунитет е намален – тя се възпалява. Налице е възпалено гърло, познато на мнозина, или направо хроничен тонзилит, при някои хора. В същото време трябва да се подчертае че при ангината концентрацията на стрептококи е не просто висока, а направо непосилна за организма.

Защо сърцето страда, когато има възпалено гърло?

Ако възпаленото гърло не се лекува, смятайки, че това е просто нещо, което „ще мине“, лекува се неправилно или недостатъчно (не се използват веднага подходящо подбрани антибиотици, предписани от лекар, според показанията и клиничната картина ), тогава концентрацията на стрептококи нараства още повече. Толкова много от тях могат да доведат до обостряне на хроничния тонзилит. В този случай стрептококът започва да търси нови местообитания и за това се нуждае от съединителна тъкан. Именно в сърцето има такова нещо – това е вътрешната обвивка на органа.

В резултат на разпространението на стрептококи в него започва да се появява ендокардит, възпалително заболяване на вътрешната обвивка на сърцето. Миокардът също може да пострада и тогава ще се развие миокардит. В допълнение, на фона на възпаленото гърло човек може да бъде диагностициран и с „ревматична болест на сърцето“ – ревматоидно състояние на възпаление. И всичко това е резултат от болно гърло с усложнения.

Какво може да причини това състояние?

Заради него животът на човек се променя на „преди и след“. Всякаква физическа активност започва да се понася зле, появява се повишена умора, отбелязват се прекъсвания в работата на сърцето. И, разбира се – продължителността на живота е намалена. Такъв пациент се води „диспансеризиран“ (т.е. на отчет).

Също така е важно да се разбере, че тонзилитът не е някакво еднократно действие и рядка история. Може да се повтори и да се прояви отново и отново. Заболяването не зависи от възрастта или пола. От него могат да страдат както малки деца, така и ученици, работещи и възрастни хора.

Тъй като хората често ходят на лекар само когато положението стане напълно непоносимо, лекарят може да лекува само онова, което вижда пред себе си. И често процесът вече се е хронифицирал. В този момент, в амигдалата могат да преминат цикатрициални и адхезивни процеси, тя отслабва и нейната защитна функция изчезва.

Ситуацията е възможно да се влоши от факта, че човек е принуден да продължи дейността си – работи, учи, а сърцето вече е изтощено и реагира по-трудно на ежедневния стрес. В края на краищата, кардиотоксичността е висока и има ясно изразен синдром на интоксикация.

И също така трябва да е ясно, че няма определен сезон за ангината. Лесно може да се развие както през зимата, така и през лятото – достатъчно е да пиете ледена вода. Следователно, при такова заболяване, човек трябва да бъде особено бдителен. Желателно е незабавно да се консултира с лекар и да се започне адекватно лечение, за да не се сблъска с изключително сериозни и направо животозастрашаващи последици не само за гърлото и сърцето, но и за здравето, като цяло.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *