Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Таурин – еликсир на младостта: каква е уловката?

Може ли приема на таурин да победи стареенето?

таурин

Планета на столетниците и тези, които са „прехвърлили“ 80 години. Това трябва да бъде нашата Земя до 2050 г., когато според оценките на СЗО броят на хората в сребърна възраст ще премине границата от 426 милиона. Като човечество, ние съзряваме физически и активно навлизаме в сребърната ера. Да, всеки би искал старостта да е съпроводена с добри психофизически показатели, здраво тяло и бодър дух. Как да се постигне това е задача, с която учените и лекарите по света трябва да се справят.

Неотдавнашните резултати от ново изследване на веществото таурин като възможен „еликсир на младостта“ прозвучаха почти сензационно. Изводите по темата са публикувани от международна група учени от Института за изследване на стареенето в Калифорния, Колумбийския университет в Ню Йорк, Института за изследване на рака в Австралия, както и от Германия, Индия, Франция и Обединеното кралство.

КАКВО Е ТАУРИН И ЗАЩО Е НЕОБХОДИМ?

Тауринът е една от най-разпространените аминокиселини в тялото. Ние сами можем да произвеждаме таурин и частично да го получаваме от храната. Тауринът нормализира кръвното налягане, предпазва черния дроб от увреждане и регулира метаболизма на въглехидратите, жлъчката и мазнините. Той подобрява енергийните процеси на клетъчно ниво.

Като цяло, здравословният метаболизъм в тялото се поддържа до голяма степен от таурина, който участва в транспорта на хранителни вещества, като калций, например. И освен това, това вещество е вид регулатор на младостта на тялото поради своите противовъзпалителни и антиоксидантни способности.

В много отношения тауринът допринася за здравето на очите. Има капки за очи с активна съставка таурин, които подпомагат възстановителните процеси в тъканите на органите на зрението.

Тауринът предотвратява запушването на кръвоносните съдове и артериите. Може да стопира развитието на тумори и има благоприятен ефект върху нервната система, като ни помага да се справим със стреса, безпокойството и мъката. Като цяло полезните му свойства наистина са много и неслучайно учените го изучават подробно от 1827 г. насам. Но може ли тауринът да се превърне в лек за стареенето и своеобразна „енергия“ за дълъг и здравословен живот?

КАКВА Е УЛОВКАТА?

Първото нещо, с което започна международния екип от учени, беше да измери концентрацията на таурин в кръвта на мишки, маймуни и хора. Така се установи, че с възрастта нивото му намалява. Например, 15-годишните маймуни са имали 85% по-малко таурин в кръвта, отколкото 5-годишните. Не е ясно обаче дали намаляване нивото на таурин в тялото играе някаква роля в стареенето или, напротив, е негов резултат.

Професор Константин Елер

След това учените взеха мишки и ги хранеха всеки ден с разтвор на таурин в свръхвисоки дози, в размер на 1 грам аминокиселина на килограм телесно тегло на ден, което е сериозно предозиране. Тауриновите гризачи живяха по-дълго с 12% (женски) и 10% (мъжки), в сравнение с животните в контролните групи, на които не са давани натоварващи дози таурин.

В допълнение, мишките станаха по-издръжливи и по-силни, тревожността им намаля, а имунната система укрепна. Учените също така са хранили с таурин червеи Caenorhabditis elegans и макаци (Macaca mulatta) на средна възраст. Идеята беше да се тестват защитните свойства на таурина върху живи организми с различна сложност и „близост“ до човека.

Изводите: хранените с таурин червеи живеят по-дълго и като цяло са по-здрави от контролната група.

Маймуните са по-слаби, имат по-плътни кости и по-здрав черен дроб от приматите, които не са хранени с таурин.

ЩЕ БЪДЕ ЛИ ТАУРИНЪТ „ЕЛИКСИР НА МЛАДОСТТА“?

Мнозина, след като разбраха заключенията на изследователската група, се втурнаха да купуват хранителни добавки на базата на таурин. И напразно, казва професор Константин Елер.

Тауринът не само се синтезира в тялото на всеки здрав човек, но и активно ни се доставя с храната, предимно от протеини и животински произход. Така че дефицит на таурин, спад в енергията и метаболитни проблеми могат да се случат на тези, които са на строга вегетарианска диета. Или на деца, при които е нарушена биосинтезата на таурин.

Адекватният прием на таурин на ден е 400 милиграма на ден. Максимално допустимата доза е 1200 милиграма на ден.

Това не означава, че човек, превишавайки това ниво, по някакъв начин ще навреди сериозно на здравето си. Просто не бива да се прекалява с полезните вещества „за всеки случай“. Това няма да съхрани енергия за бъдеще и няма да ни подмлади.

Добавките с таурин са предназначени предимно за хора с тауринов дефицит и съдържат от 60 до 1200 милиграма на порция. Чрез добре познатите енергийни напитки тауринът се предлага и в количества от 300-400 милиграма на 100 мл.

„Оказва се, че максимално допустимите дози таурин в нашата специализирана храна са много по-ниски от предложените за постигане на терапевтичен ефект, който авторите на статията твърдят при експерименти с животни“, казва професор Константин Елер. – За да се оправдае използването на високи концентрации на таурин при хора, е необходимо сериозно клинично проучване. Невъзможно е да се препоръча прием на таурин в големи количества. Здравият човек си го набавя като се храни правилно. Освен това трудно можем да говорим за таурина като средство за подмладяване.

КАКВО ЩЕ НИ ПОМОГНЕ ДА ЗАПАЗИМ МЛАДОСТТА И ЗДРАВЕТО

Между другото, столетниците от Окинава и Сардиния, райони в които много хора живеят дълъг, активен и щастлив живот, вероятно знаят нещо за таурина и неговата полезност за тялото, ако погледнем храните, които са особено богати на това вещество.

Най-добри естествени източници на таурин:

– Миди. Мидите (особено морските) имат едни от най-високите нива. Независимо дали ги готвите или ядете сурови, 100 грама морски миди могат да съдържат до 827 милиграма таурин, докато в мидите, които не идват от морето, може да има 655 милиграма на порция.

– Риба тон. Независимо дали я купувате прясна или консервирана, рибата тон е чудесен източник на таурин. Тъмното рибено месо е по-богато (!) на аминокиселини от бялото. Някои видове, като жълтоперия тон, съдържат до 964 милиграма таурин на 100 грама, треската – 120 милиграма, а сьомгата – 94 милиграма таурин на 100 грама.

– Тилапия. Сладководната риба също е богата на полезната аминокиселина – около 972 милиграма на 150 грама филе от тъмно месо. Бялото месо на тилапията съдържа поне 120 милиграма. Вариант е месо от тъмен шаран – 868 милиграма таурин на 100 грама и месо от сом – почти 700 милиграма на порция.

Октоподът съдържа около 335 милиграматаурин на порция от 85 грама. Калмарите – 219 милиграма на порция.

– Тъмното месо от пуйка ще ви даде до 306 милиграма таурин на 100 грама, а бялото месо – 30 милиграма.

– Пиле – около 170 милиграма таурин на 100 грама в тъмното (от бутчетата) месо.

– Морски водорасли. Нори, водорасло което се използва за приготвяне на суши, съдържа до 1300 милиграма таурин на 100 грама продукт. Въпреки че не може да изядем толкова много наведнъж, като поръсим малко водорасло нори или го изядем някое и другов суши, може да добавите в тялото около 40 милиграма таурин.

– Говеждото е богато на хранителни вещества и аминокиселини, включително таурин. Повечето хора могат да си позволят две до три порции на седмица без риск от хронично заболяване. С тях ще добавите около 40 милиграма таурин към вашата храна.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *