Ново проучване открива връзка между често използвани пестициди и болестта на Паркинсон

Изследователите са открили, че има връзка между 10 често използвани пестициди и болестта на Паркинсон

пестициди и болестта на паркинсон

Болестта на Паркинсон е невродегенеративно състояние, характеризиращо се с двигателни симптоми, включително тремор и ригидност, и немоторни симптоми като когнитивно увреждане и нарушения на съня.

Какво причинява болестта в момента не е известно. Смята се обаче, че състоянието възниква от комбинация от фактори, включително генетика, фактори на околната среда и стареене. Нарастващите доказателства сочат, че излагането на определени пестициди може да увеличи риска от коварното заболяване.

Въпреки че пестицидите са важни за съвременното търговско земеделие и максимизирането на производството на храни, е известно, че много от тях могат и да са вредни за здравето.

Разбирането на повече за това как пестицидите влияят на риска от болестта на Паркинсон може да информира и да помогне за играждането на нови  стратегии за превенция на състоянието.

 

 

Наскоро изследователи анализираха стотици често срещани пестициди за връзката им с болестта на Паркинсон.

 

 

Десет пестицида са пряко свързани с токсичността и смъртта на допаминергичните неврони – един от отличителните белези на болестта.

Проучването е публикувано в Nature Communications Trusted Source.

Д-р Даниел Труонг, невролог и медицински директор на Института за болестта на Паркинсон и двигателните разстройства в Медицински център MemorialCare Orange Coast, който не участва в проучването, казава, че констатациите от изследването може да са много изключително важни, ако бъдат потвърдени от бъдещи проучвания.

„Регламентите за пестицидите, както и земеделските практики и безопасността на работниците може да се наложи да бъдат променени. Може да се наложи селскостопанските работници да бъдат наблюдавани, за да се види дали наистина може да възникне по-висока честота на заболяването. Преди всичко обаче изследването трябва да бъде потвърдено с други средства и методи, като например изследвания върху животни“ казва докторът.

Д-р Даниел Труонг, невролог и медицински директор на Института за болестта на Паркинсон и двигателните разстройства в Медицински център MemorialCare Orange Coast

 

Живеещите в близост до земеделски площи са изложени на по-голям риск

 

За проучването изследователите са включили данни от 829 пациенти с болестта на Паркинсон и 824 контроли, като са отчели и техните райони на местожителство.

Изследователите са включили 722 пестицида в своя анализ. В крайна сметка те установяват, че много пациентите с Паркинсон живеят и работят близо или в селскостопански райони с по-висока употреба на пестициди, отколкото контролните групи.

 

Кои пестициди могат да повишат риска от болест на Паркинсон?

 

Изследователите са разгледали как подгрупа от 288 пестицида повлиява риска от Паркинсон. Всеки от тези пестициди е засегнал най-малко 25 участници в първия анализ.

По този начин те са идентифицирали 53 пестицида, които изглежда са свързани със заболяването. Изследователите отбелязват, че тези пестициди замърсяват подпочвените води.

След това изследователите са тествали 39 от тези пестициди за токсичност в допаминергичните неврони. Десет от тези пестициди са довели до значителна невронална смърт. Те включват:

  • Четири инсектицида: дикофол, ендосулфан, налед и пропаргит.
  • Три хербицида: дикват, ендотал и трифлуралин.
  • Три фунгицида: меден сулфат (основен и пентахидрат) и фолпет.

Добрата новина е, че половината от тях са забранени в Европа, но другата половина се използва свободно.

Сега те планират да проучат епигенетичните и метаболомните ефекти на идентифицираните пестициди, за да разберат по-добре връзката им с болестта.

Д-р Дейвид Хоутън, заместник-председател/ръководител на отдела за нарушения на движението и паметта в Ochsner Health, който не е участвал в проучването, коментира, че: „Това проучване може да ни даде представа за това как излагането на токсини взаимодейства с генетичната предразположеност към това заболяване. В крайна сметка, сложното взаимодействие между околната среда и генетиката вероятно съдържа най-добрите улики защо се появява болестта на Паркинсон.”

Д-р Дейвид Хоутън, заместник-председател/ръководител на отдела за нарушения на движението и паметта в Ochsner Health

 

Важно е да се намалят пестицидите в храните

 

Намаляването на пестицидите в храните може да бъде важна мярка за минимизиране на потенциалните рискове за здравето, които идват с някои от тези химикали. Въпреки че тези проучвания предполагат, че трябва да внимаваме с консумацията на плодове и зеленчуци, те са основна част от храната, която ядем и не можем да го изключим. Важно е да се уверим, че са много добре измити преди консумация.

Чрез идентифициране на пестициди, които могат да допринесат за развитието на болестта на Паркинсон, можем да спрем да ги използваме.

Д-р Труонг съветва да наблягаме на купуването на органични, местни и сезонни продукти, тъй като те със сигурност са по-малко обработвани с пестициди.

Източници: https://www.medicalnewstoday.com; https://www.nature.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *