ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Колко са опасни змиите в България и трябва ли да ви е страх?

Ето какво казва доц. Георги Попгеоргиев от Националния прородонаучен музей и БАН по въпроса с отровните змии в България

отровна змия отровни змии

Във Фейсбук група „Белоградчик на гражданите” бе публикувана снимка на змия, забелязана в град Белоградчик. За часове публикацията е събрала десетки различни мнения и коментари дали е отровна или не и дали трябва да се притесняваме в подобна ситуация. Ето какво казва експертът в областта доц. Георги Попгеоргиев, който е специалист в изследванията и изучаването на земноводните и влечугите.

В България видовете змии са 16. И два от отровните видове не са забелязвани повече от 50 години.

„В момента има два вида отровни змии, които биха могли да навредят на човек, ако го ухапят. Това са пепелянка и усойница. Двата вида са разделени чисто географски, тъй като едната се среща на висока надморска височина, а другата на ниска. Усойницата се среща в по-високите части на планините, като източните части на Стара планина. Видът може и да слезе до 600-700 метра надморска височина. А пепелянката се среща само в по-ниски райони. Важно е да се знае, че няма значение дали пепелянката е малка или голяма. Тя съдържа еднакво количество отрова..”, казва доцентът.

 

Колко човека умират от ухапване от отровни змии в България и какво трябва да направите, ако сте ухапани?

 

Може да се учудите, но броят на починали от ухапване в българия през последните 100 години се брои на пръстите на едната ръка, обяснява доцент Попгеоргиев.

В случай, че ви ухапе змия усойница или пепелянка, е най-важно да  потърсите лекарска помощ по най-бързия начин. Също така никога не трябва да се опитва самолечение, изсмукване на отровата и т.н.

„Трябва да имате предвид, че човек може да е алергичен и да не знае. Ако влезе определен тип белтък в организма, към който човек е алергиен, положението може да бъде доста по-тежко. Най-добре е да не се предприема самолчение, защото в интернет има всякакви неща, които са грешни. По нашите географски ширини почти няма случаи на ухапване от змия с фатален край. Така че хората не трябв ада се притесняват и да пазят самообладание и да не се опитват да изсмучат отровата”, обяснява доцентът.

„Също така е важно да се пият възможно най-много течности, за да може токсините да бъдат извадени по-бързо. Всеки ден умират хора от катастрофи, но никой не се страхува да се качи на кола. Загиналите от ухапване от отровна змия в България за последния век се броят на пръсти. Всеки човек се страхува от змии, това е страх, насаден в хората от деца и не води до нищо хубаво. Масово хората, като видят змия, ще хаванат една сопа да я убият, а това е напълно ненужно”, допъла още доц. Попгеоргиев.

Ние заемаме все повече територии от дивата природа и е нормално да има повече срещи с животни, включително змии. Така че срещите в градинки, паркове и дворове не е нещо, което трябва да ни учудва, казва експертът.

Източници: https://bnr.bg; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *