Д-р Емилова: Рисковано е да се използват за отслабване инжекции за диабет

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Употребата на инжекции за диабет доби популярност заради страничното им действие – загуба на килограми

инжекции за диабет

Притеснително голям брой ползват инжекции за диабет като бърз начин за отслабване. Лекарите алармират, че здрави хора ползват инжекции и хапчета без да са се консултирали, и без да са наблюдавани от лекар.

„Инжекциите за диабет, които се използват за отслабване, крият голям риск за тялото“. Това заяви диетологът д-р Людмила Емилова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„Това е така нареченият семаглутид, който се отделя в панкреаса, когато дълго време не приемаме храна. Това е реакция на организма, създадена през хилядите години, в които хората са живели по този свят и са имали периоди на гладуване поради природни катаклизми. В този случай, когато 10 дни не се вкарват големи количества храна в организма, панкреасът започва да отделя семаглутид, който, стигайки до мозъка, сигнализира, че няма храна. Мозъкът тогава командва да започне да се произвежда глюкоза от мазнините“, обясни тя.

Кои препарати са така популярните инжекции за диабет

Пo данни на фармацевти повече от 70 хиляди души използват писалките за диабет, за да свалят килограми. Това са инжекциите „Оземпик“, „Форксига“ и „Трулисити“, които са на пазара от началото на миналата година, а от лятото – и таблетките „Рибелсус“.

Защо са опасни?

Инжектирането на препарати, които съдържат семаглутид (активна съставка в инжекциите) може да увеличи риска от развитие на тумори на щитовидната жлеза, включително медуларен тиреоиден карцином (вид рак на щитовидната жлеза), каза доктор Емилова. Този страничен ефект все още се проучва, но има такива, които се срещат при всеки втори човек, който ползва инжекция за диабет.

Чести нежелани реакции

Препаратите, чиято активна съставка е семаглутид, причиняват от сравнително леки до средно тежки странични ефекти.

Най-честите нежелани реакции произтичат от забавяне на перисталтиката (стомашно-чревните вълни, които избутват съдържанието през червата).

Други здравословни проблеми включват:

• Стомашно-чревно разстройство (разстроен стомах);
• Гадене;
• Рефлукс;
• Повръщане;
• Диария;
• Запек;
• Стомашни болки.

Тези симптоми се появяват първоначално при повечето хора, след което изчезват. Симптомите обаче могат да персистират при значителен брой индивиди веднага след приема на първата доза.

Други ще имат проблеми с всяко увеличение на дозата, което трябва да отшуми след прием на лекарството в продължение на две до три седмици.

Друг страничен ефект на инжекциите за диабет е загубата на мускулна маса, което може да има отрицателни последици за здравето.

Множество фактори допринасят за саркопения (намаляване на мускулите), включително бърза загуба на тегло, недостатъчен хранителен протеин, липса на желание за ядене, по-ниски от оптималните нива на някои хормони, по-специално тестостерон.

Мускулите са изворът на младостта, защото са жизненоважни за метаболитното здраве

Тяхното изграждане предотвратява проблеми, които идват със стареенето, като например диабет тип 2, сърдечни заболявания, инсулт, остеопения и когнитивен спад.

Друг страничен ефект, на който напоследък се обръща голямо внимание, е увисване на кожата. То се получава поради загуба на тегло и засяга най-вече лицето.

Не чак толкова често срещани странични ефекти

Производителите на инжекциите, както и лекарите, изброяват редица странични ефекти, включително възможни тумори на щитовидната жлеза, рак на щитовидната жлеза и промени в зрението.

Към това трябва да се добавят още и излишък на въздух или газове в стомаха, оригване, киселини, лошо храносмилане, ускорен пулс, ниска кръвна захар, ниска енергия, умора и камъни в жлъчката.

Нечестите, но тежки нежелани реакции също включват:

• Панкреатит;
• Апендицит;
• Намалена бъбречна функция;
• Алергични реакции;
• Анафилаксия;
• Ангиоедем.

Д-р Людмила Емилова

Д-р Емилова: Инжекции за отслабване? Някой ще спечели, но не вие!

Специалистката по лечебно гладуване каза още, че човек не може да е щастлив, ако се тъпче с храни боклуци. Свалянето на килограми зависи от волята, всекидневното движение и рационалното хранене. Ако човек с хиперинсулинемия и инсулинова резистентност разчита единствено на лекарствата, без да промени начина си на хранене и живот, скоро се оказва с диагноза диабет тип две, категорична е д-р Емилова.

***

Д-р Людмила Емилова е лекар с три специалности – вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт.

Източник: www.24chasa.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Д-р Емилова: Рисковано е да се използват за отслабване инжекции за диабет

  1. Красимир Еревинов каза:

    Емилова е по добре да работи като семеен доктор това ще и приляга най добре и отговаря на специалността която има

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *