Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Отключващ фактор за алергии и рак: Защо хранителните консерванти са опасни?

За да се запазят храните по-дълго, към тях се добавят консерванти

консерванти

Много често добавените консерванти предизвикват нервна реакция у потребителите, повечето от които са абсолютно сигурни, че всички са нездравословни. В края на краищата, всички сме чували, че хамбургерите на Макдоналдс не се развалят с месеци и дори с години.

Ето защо онези, които мислят за това какво ядат, за това каква храна влиза в тялото им и как им се отразява, се опитват да избират храни без консерванти. Но наистина ли всички консерванти са вредни и опасни? Наталия Зубарева, общопрактикуващ лекар и диетолог обяснява ефекта, който хранителните консерванти имат върху човешкия организъм.

Д-р Наталия Зубарева, диетолог

— Хранителните консерванти са специални добавки, които производителите на храни активно използват. Те имат няколко на пръв поглед добри цели: запазване срока на годност и качествените характеристики на продукта, подобряване на вкуса, цвета, консистенцията и мириса, предотвратяване появата на бактерии, като мухъл и токсини. Но всички знаем, че пътят не винаги е постлан с добри намерения. И всяко действие има обратна страна, казва диетоложката.

Видове консерванти

Всички хранителни консерванти могат да бъдат класифицирани в две групи: естествени (каквито почти няма), както и изкуствени, тоест такива, при производството на които се използват химикали.

Има толкова малко естествени консерванти, че е лесно да ги изброим в рамките на тази статия:

  • сол;
    захар;
    пчелен мед;
    растително масло;
    оцетна киселина от етилов алкохол (ако е от метанол, тогава това вече е вредна и опасна!);
    лимонена киселина;
    агар-агар;
    пектин;
    млечна киселина (Е270);
    низини (E 234);
    натамицин (Е 235).

Повечето от тях са известни от древни времена – откакто човечеството се опитва да приготви храна, която да бъде вкусна, здравословна, красива, с приятна текстура и аромат. Такава трябва да остане храната не само веднага, но и известно време след приготвянето ѝ. Желателно е да запази всички тези прекрасни качества колкото е възможно по-дълго.

Всичко останало, което виждате на опаковката на продукта, е производно на съвременната химическа индустрия. Това са синтетични добавки и е разделено на осем подгрупи консерванти, всяка от които има своя задача.

Разбира се, горещо се препоръчва да избягвате продукти със синтетични консерванти, въпреки че има някои условно безопасни дневни норми за тяхното присъствие в организма.

Вреда от синтетичните консерванти

Когато решавате да консумирате такива продукти, трябва да знаете, че синтетичните консерванти могат да причинят проблеми със стомашно-чревния тракт, неизправности във функционирането на различни органи и системи (включително дихателната), алергии, кожни проблеми, мигрена и други.

Има дори добавки, които провокират риск от развитие на рак. Те се откриват в редица продукти, а хората продължават да ги използват понякога безконтролно и абсолютно неумерено. Ние самите сме отговорни за нашето здраве и здравословно хранене. Четенето на етикети не е мания, не е параноя, а адекватен подход и грижа за здравето.

 

Къде се намират консервантите?

Вашите любими храни, дори тези, които уверено смятате за здравословни (например плодовете и зеленчуците), могат да съдържат синтетични консерванти: сорбати, нитрити и нитрати, фенил, бензонати, пропионати, сулфити и ацетати.

Сорбатите Е 200-Е 203 се считат за условно безопасни за организма.

Също така не трябва да се страхувате много, ако намерите на етикета диметилкарбонат, ябълчена, мравчена или фумарова киселина, въглероден диоксид.

Умерено опасни

Има консерванти, които се считат за умерено опасни, тоест при приемлива дневна концентрация те могат да се ядат и не трябва да са вредни.

Но готови ли сте да изчислите тази концентрация и дали сте уверени в производителя? Въпросът, разбира се, е риторичен.

И така, категорията на умерено опасните включва:

  • ацетати Е 260-Е 266;
    пропионати Е 280-Е 283;
    феноли Е 230-Е 232;
    сулфити Е 220 и Е 221-Е 228.

Най-опасни хранителни консерванти

Но най-опасни, дори и в ниски концентрации, са нитритите и нитратите, които са обозначени с Е 249-Е 252 и бензонатите Е 201-Е 219.

Дори минималната концентрация на особено вредните консерванти в организма става причина за развитието на онкология. В живота ни има много други причини, които могат да провокират рак: например постоянния стрес от живота в големия град.

Ако често със стреса нищо не може да се направи, то можем да избираме продуктите, които сервираме на масата. Затова трябва да се опитаме да си набавим най-полезните и свободни от вредни вещества храни.

Освен горе изброените има и забранени консерванти, които в никакъв случай не трябва да попадат в организма. За съжаление, някои безскрупулни производители все още ги използват.

Ето и кратък списък с най-вредните консерванти:

  • тиабендазол Е 233;
    натриев тетраборат Е 285;
    калциев формиат Е 238 и натрий Е 237;
    формалдехид Е 240.

Слабо проучени

Горещо се препоръчва да се избягват и добавки, чиито дългосрочни ефекти все още не са известни. Това не е причина да се отпуснете, докато чакате тестовете да преминат. Не искате да сте опитни зайчета за изследване и материал за нечия дисертация, нали? Когато се окаже, че тези консерванти са вредни, лично за вас може да е твърде късно. Затова добавките Е 241, Е 239, Е 217, Е 216 и Е 209 не трябва да присъстват в продуктите, които са на вашата трапеза.

Мерки за сигурност

Стъпка 1. Внимателно изучавайте етикетите. От производителите се изисква да етикетират консервантите, добавени към преработените храни.

Стъпка 2. Пригответе правилно храната. Необходимо е да се изберат онези методи, които не увеличават количеството канцерогени в храната и запазват максималното количество полезни вещества.

Такива са: задушаване, печене с минимално количество масло, приготвяне на ястия от сурови храни.

В никакъв случай не трябва да пържите храна в голямо количество олио, не трябва да допускате образуването на прегоряла коричка.

Стъпка 3. Яжте по-малко готови продукти от магазина и полуфабрикати. Заменете ги с натурални продукти и си гответе сами. Избирайте предимно местни сезонни зеленчуци и плодове. Искате наденица? Направете си от домашно месо. Бисквитки за чай? Изпечете си сами от продукти, за които сте сигурни, че са сравнително „чисти“. И, разбира се, четете внимателно етикета, преди да купите нещо от магазина за хранителни стоки.

Освен в храната, консерванти има в лекарствата и козметиката. Тук също е важно да четете етикетите и да следите отблизо онова, с което взаимодействате ежедневно.

 

Помогнете на черния дроб да се справи с прочистването на токсините от вредните храни

Препоръчва се при камъни в бъбреците и жлъчката. За пречистване на черния дроб и целия организъм

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *