Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво причинява дефицитът на калций и как да го разпознаем?

От умора до гърчове, симптомите на хипокалциемия (недостиг на калций) могат да засегнат нещо повече от кости и зъби

калций

Повечето от нас научават, че доброто ниво на калций е от съществено значение за здравето на костите в училище, но това съвсем не е всичко. Според ревматолога Чад Дийл: „Нашето тяло се нуждае от калций и за други важни функции, включително тези, включващи мускули, нерви, кръвоносни съдове и освобождаването на хормони и ензими.“

Освен калций, за решаването на сериозен набор от здравословни проблеми са необходими различни микроелементи. В същото време техният дефицит може да не се прояви дълго време, но да причини значителна вреда на организма. И далеч не винаги проявените ефекти са свързани с липсата на един или друг микроелемент.

Д-р Чад Дийл

Например, недостигът на калций може да се прояви изключително неочаквано

В краткосрочен план повечето симптоми на калциев дефицит са едва доловими. Всъщност, те са толкова фини, че може изобщо да не ги забележите. Но ако не се вземат мерки, тези симптоми могат да се влошат.

С течение на времето, обяснява д-р Дийл, ниският прием на калций може да има вредни ефекти върху различни телесни системи, включително да допринесе за ниска костна маса и риск от остеопороза.

Въпреки че е възможно да си направите кръвен тест, за да определите нивото на витамин D, нивата на калций в кръвта обикновено са нормални, дори и при нисък прием под всякаква форма – чрез подходяща диета или хранителни добавки. Това е така, защото тялото взима калций от костите, за да осигури необходимото ниво за общото нормално функциониране.

Ако подозирате, че не получавате достатъчно калций от храната, говорете с личния лекар. Възможно е той да предпише посещение при клиничен диетолог.

„Няма нужда да превишавате препоръчителната дневна доза калций“, казва д-р Дийл. Всъщност твърде много калций (хиперкалциемия) също може да бъде опасно състояние за здравето.

Трябва да се отбележи, че някои хора изпитват хипокалцемия поради заболяване, което имат, или лекарства, които приемат. В тези случаи може да не е достатъчно да се приемат само хранителни добавки.

Тялото на възрастен човек съдържа от килограм до килограм и половина калций

И 90 процента от това количество е в костите и зъбите. Но без него пълното функциониране на всички системи е невъзможно.

Доминиращо, калцият е вграден в твърдите структури. Костите без калций, без минерална плътност са крехки. Същото важи и за зъбите.

Калцият е от значение и за кръвта. Кръвта, както всеки знае, е течна. Когато има увреждане на стените на кръвоносните съдове, за да не изтече кръвта, се стартира каскада от кръвосъсирване, която функционира само при наличие на калциеви йони.

„Ако няма калций, кръвосъсирващите фактори не могат да функционират правилно и системата за коагулация на кръвта дава дефект“, подчерта д-р Дийл.

Калцият е необходим и за правилното функциониране на електрически възбудимите тъкани

Ако не е в достатъчно количество, тогава човек може да почувства умора, липса на сила и буквално да не може да стане от леглото.

„Има нервна клетка и процеси, които възникват в нея. За да работи правилно трябва да се отделят медиати, които водят до възбуждане в клетките. Ако няма калций, тогава освобождаването на тези вещества е нарушено и импулсът не работи. Получава се нещо като късо съединение. Заради това човек започва да чувства обща и мускулна слабост, тъй като мускулите трябва да се съкращават “, обяснява специалистът.

Симптоми на калциев дефицит

Следните симптоми могат да показват недостиг на калций. Имайте предвид, че някои от тях се появяват само по време на остро заболяване, когато нивата на серумния калций спадат до опасни нива.

Умора

„ Умора “ е измамно проста дума за симптом, който всъщност е доста сложен. Както ще видите, много от другите симптоми в този списък могат да бъдат приписани на умората – от болки в тялото и скованост до депресивно настроение. В случай на хипокалциемия, умората е резултат от недохранване на клетките.

Лошо орално здраве

Може никога преди да не сте се замисляли, но ето ви един забавен факт: въпреки че зъбите не са кости, те са „закотвени“ в тях! Ако тялото отделя калций от костите, за да остане функционално, това ще направи и зъбите по-податливи на гниене и разклащане. Вероятно е дори да се появи и пародонтоза.

Мускулни болки и спазми

Калцият не само прави костите здрави: той също така гарантира правилното функциониране на мускулите. По-конкретно, помага им да се свиват и отпускат. Казано по друг начин, хипокалциемията буквално ще ви направи по-слаби. Освен това ще усещате повече болки, скованост и спазми.

Когнитивни проблеми

Ако клетките са лишени от калций, можете да се сблъскате с редица когнитивни симптоми – от мозъчна мъгла до замаяност и объркване. Има дори предварителни доказателства, които предполагат, че приемът на полезния минерал влияе пряко върху психичното здраве.

Изтръпване и мравучкане на пръстите

Калцият играе жизненоважна роля в много различни части на централната нервна система. Ако има дефицит, може да са засегнати нервните връзки, особено тези в крайниците (ръце, крака и пръсти).

Гърчове

Хранителните дефицити понякога могат да предизвикат гърчове.

Нарушен сърдечен ритъм

Ако сърдечният ритъм започне да се усеща леко нарушен, трябва да се консултирате с вашия лекар възможно най-скоро. Това може да е признак на тежък дефицит на калций.

Запомнете: калцият е от решаващо значение за функционирането на мускулите, а сърцето е мускул. Има добре установена връзка между калциевата дисрегулация и вентрикуларните аритмии, които могат да бъдат сериозни, а в някои случаи дори и смъртоносни.

Независимо от нивата на калция, трябва незабавно да отидете в спешното отделение, ако изпитвате болка в гърдите (ангина пекторис, гръдна жаба) заедно с други симптоми като задух, замаяност или припадък.

Как да проверите нивото на калций?

Ако внезапно възникнат такива проблеми, като описаните по-горе, или просто искате да сте сигурни в здравето си, трябва да се направят изследвания. Първото нещо е кръвен тест за калций.

Също така, ако подозирате дефицит или излишък на калций, е необходимо да проверите състоянието на паращитовидната жлеза.

„Има щитовидна жлеза, а зад нея е паращитовидната жлеза. Необходимо е да се изследва нивото на паратхормон (РТН). Ако има симптоми като умора, камъни в бъбреците, струва си да се подложите на такова изследване, тъй като калциевият метаболизъм може да е нарушен”, предупреждава д-р Дийл.

Как да възстановим баланса?

млечни продукти
Три порции млечни продукти на ден доставят 1000 мг калций на организма

Първо, трябва да обърнете внимание на диетата. Калциевите шампиони са сух босилек, в който има 2 дневни дози и сусамово семе – около една и половина дневни дози калций. Сиренето също не бива да се подценява – колкото по-твърдо е, толкова по-калцирано е то.

И просто така, без препоръките на лекар, не трябва да се консумира калций, защото той не се усвоява без активна доза витамин D.

Кои други храни имат най-много калций?

Пармезанът съдържа най-много калций сред всички млечни продукти. 100 грама от продукта съдържат 1300 милиграма калций, 38 грама протеин и 0,95 mcg витамин D.

Богати на калций са и други сирена. И така, 100 грама обикновено твърдо сирене съдържа 1000 милиграма калций, 24-26 грама протеин и 0,8-1 µg витамин D.

Още 4 храни с високо съдържание на калций:

Сусам. В 100 грама се съдържат 780 милиграма калций и 17,7 грама протеин. Сусамът се добавя към сладкиши или салати.

Сардини. В 100 грама консервирани сардини има 380 милиграма. Те също така съдържат 24,6 грама протеин и 6,8 mcg витамин D.

Бобови растения. Най-много калций има в соята – 240 милиграма на 100 грама соя, в боба и нахута – 194 милиграма.

Мляко и млечни продукти. 100 грама мляко, извара или кефир съдържат 120 милиграма калций. Протеинът, съдържащ се в тези продукти, е с възможно най-високия коефициент на усвояване – 1.

Колко калций трябва да приемате на ден?

Възрастните трябва да приемат 1000 милиграма на ден, а хората в „златната възраст“ – 1200 милиграма на ден.

Източници: www.medicalnewstoday.com, www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *