Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Кантарджиев за злоупотребата с райския газ, отминалата пандемия и проекта за здравен барометър

Тези теми коментира съветникът по здравните въпроси на Столична община в Нова телевизия.

Проф. Т. Кантарджиев
Проф. Т. Кантарджиев

На първо място професорът коментира случая със 17 годишното момче, припаднало от райски газ в пловдивска дискотека.

„Да ви кажа, прекаленото винаги е прекалено. Райският газ е въведен преди много десетилетия в анестезиологията, като допълтнително средство за намаляване на болката по време на операция.”, казва той.

Кантарджиев обяснява, че вероятно името му и широкото му използване, дори в стоматологията, може би са причина за популярността на този газ. Но прекаляването с него е опасно.

„Може би младите трудно ще ме разберат, но не прекалявайте, защото е опасно за здравето! При загуба на съзнание може да се стигне до нарушаване на някой физически параметри. А и травмите при загубата на съзнанието също са опасни” подчертава отново професорът.

 

Кантарджиев също коментира и отминалата пандемия

 

СЗО обяви на 5 май, че КОВИД-19 вече не е международна заплаха.

“Той ще си стане като коронавирусите, които циркулират, но за съжаление взе много човешки животи и в нашата страна. Оказахме се пак неподготвени или недостатъчно подготвени”, казва Кантарджиев.

Когато данните за странта се анализират се оказва следното – 38 хиляди починали от ковид, доказани с лабораторна диагноза. Но когато се добавят и починалите от вируса без лабораторна диагноза се покачват до около 43 хиляди.

„Световния рекорд по смъртност никой няма да ни го вземе. Казвам го с гузна ирония, много е неприятно” казва професорът.

 

Що е то здравен барометър и как ще помогне на здравната система?

 

„Здравен барометър е инициатива на проф. Даниел Вълчев, който е декан на юридическия факултет на СУ. Цялото общество го познава и познава неговия правен барометър”.

„Това е барометър, който осветява статистически някои важни положения в състоянието на нашите закони и тяхното прилагане. И от години подсказва правилни решения и на политиците и на правната система. Това се случва като едни от най-добрите специалисти събират, анализират и представят статистически данни за нашата страна”, обяснява вирусологът.

„Сега идеята е това да бъде разширено към областта на здравеопазването, представяйки на нашето общество статистически данни. Този барометър ще помогне, като покаже реалното състояние на нещата. Като започнем от състоянието на кадрите в здраветопазването, например колко лекари остават тук, колко лекари въобще не искат да работят в българия и какви са специалностите им”, споделя Кантарджиев.

„Здравният барометър ще може да сравни например състоянието на нашето здравеопазването в Германия и България.”, допълва още той.

 

Ето какво отговори проф. Кантарджиев на въпроса задават ли се нови вируси в необичайно студената пролет

 

„Една част от вирусите отказват да си тръгват, защото когато е студено времето, нашата дихателна система става по-лесно възприемчива на инфекции. И когато е студено се събираме много хора на закрито в затворени помещение и разбира се, това оказва своето влияние. Инфекциите намаляват, но много, много бавно”, категоричен е Кантарджиев.

Професорът отбелязва, че при малките деца и юношите инфекциите намаляват, но при младежите от 15 до 27 години те се увеличават. Това е така, защото хората в тази възраст ходят по дискотеки, където заразяването става много лесно.

Като съвети за предпазване от вирусна инфекция вирусологът напомня за редовно миене на ръцете, избягване на кашлящи и кихащи хора и оставане вкъщи, ако сме болни.

Източници: https://nova.bg; https://blitz.bg; https://www.24chasa.bg/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Проф. Кантарджиев за злоупотребата с райския газ, отминалата пандемия и проекта за здравен барометър

  1. Qhnalametlata каза:

    1-2 самахана или 2-3 през 3 часа и ако не сте оваксани, на другия ден сте на 100 про.
    Всичко останало е бла бла Кантарджиеви приказки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *