ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Красновски минерални бани: при женски болести, травми и белодробни проблеми

Красновски минерални бани е място идеално за всеки, който е изкарал тежък ковид, счупил е крак или ръка или има проблем с жлезите с вътрешна секреция

Красновски минерални бани
Красновски минерални бани 2019 година

Някога Красновски минерални бани са били са били курорт от национално значение. Банята в селото е изключително красива постройка, която започна да функционира отново едва през 2019-та година. „Демокрацията ѝ разказа играта“, казват местните. Построена през 1928 г. с безвъзмездния труд на хората от Красново. За онова време е била изключително съоръжение, проектирано от италиански архитект.

Цвятко Истилянов, кмет на хисарското село Красново: Ако минералната баня заработи с темповете, с които е работила преди, това означава, че ще се осигурят много работни места, ще имат живот в селото.

И защо не? Минералната вода по нищо не отстъпва на хисарската. Климатът – също.

Георги Петков, жител на Красново: Преди седмица си бях ударил крака и като се кисна всеки ден тук, кракът ми мина направо. Водата помага и за бъбреци, и за жлъчка.

Още от римско време

Красновските минерални извори са били известни и са използвани за лечение още в римско време. За оздравителни процедури хората най-напред са използвали изворите като са се къпели в тях, а няколко века по-късно са започнали да пият и водата.

В „Българи от старо време“ Любен Каравелов нарича населеното място Крастово. Алеко Константинов споменава банята в Крастово в един от своите пътеписи. Крастово се е водило селото и в турските данъчни регистри.

По най-интересен начин го описва Константин Иречек

След като посетил минералните бани, останал шокиран от хората, които му приличали на мокри чудовища, тъй като влизали в басейна с дрехите. И да, възрастните жители на Красново разказват, че по военно време действително влизали в горещата вода както са си били облечени. Като се понакиснат малко в топлата вода хем дрехите им се изпирали, хем се къпели, а в едно с това и въшките изпълзявали.

При какво помага водата в Красновски минерални бани?

Нека първо да разберем каква е водата в Красново. Извира с температура 52 градуса и е слабо минерализирана – 354 мг/л. Подходяща е и се препоръчва за лечение на:

• гинекологични заболявания;
• заболявания на опорно-двигателния апарат – състояния след счупвания, артрозни заболявания на ставите, радикулити , дископатии, болест на Бехтерев и др;
• кожни болести – екземи, рани, които зарастват трудно, обриви от всякакъв характер, открити рани;
• болести на периферната нервна система;
• бъбречно-урологични проблеми;
• стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни заболявания.

В близост до Красновските минерални бани се намира почивна станция “Страхил”, която по време на социализма е била истинско спа чудо с модерни вани, тангентори, подводни масажи и други удоволствия, които са били труднодостъпни за обикновените трудови хора.

Въпреки примитивните възможности за балнеолечение, тук са идвали много болни от цяла България. Сега повечето туристи подминават селото на път за Хисаря, което не е оправдано. И без лъскави хотели и хубави ресторантчета Красново е добра дестинация за онези, които искат да се възползват от лековитата вода, да се откъснат от градското ежедневие и да подишат хубав средногорски въздух макар и за ден.

Източници: www.desant.net, bntnews.bg

холимин ползи
ХОЛИМИН помага при камъни в бъбреците

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Красновски минерални бани: при женски болести, травми и белодробни проблеми

  1. Дора каза:

    Израснала съм на Красновските бани,мястото беше като в рай,ние децата от квартала живеехме като в приказка,демокрацията направи това прекрасно място в бунище,дано един ден стане пак рай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *