Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечебните свойства на водата в Рударци са благословени от Петър Дънов

Минералната вода в Рударци помага при чернодробни, бъбречни и жлъчни заболявания

Рударци

Рударци се намира на 7км от Перник и на 25км от София. Селото е разположено в югозападните склонове на Витоша, на 730м надморска височина. Топлата минерална вода пълни трите открити басейна край селото, а в закритият басейн желаещите да се възползват от ценните ѝ качества могат да го направят и през зимата.

Температурата на лековитата вода е 28℃ и при къпане се усеща леко студена

Преди години рударската вода се е бутилирала, но фирмата е фалирала. Днес два от минералните извора все още свободно изтичат в дерето, вместо да потекат от чешмите на хората в селото. Въпреки това, вода от Рударци може да си налее всеки, който го посети. Лесно се стига до чешмата в центъра на селото, а за останалите може да питате местните хора.

Красивото езеро край Рударци е било любимо място за отдих на хора от цяла България

Природата в подножието на южните склонове на Витоша е чудесна и заради това Рударци е било предпочитана дестинация за отдих „още от едно време“, както казват старите хора.

Затова не е чудно, че през годините жителите на курортното селце са чули много обещания, но колко от тях са изпълнени може да бъде тема на поне още няколко отделни статии и телевизионни репортажа.

Минералната вода в Рударци е била благословена от Петър Дънов

Говори се, че когато опитал водата за първи път Учителят казал: „От сега нататък тази вода ще лекува всички болести„. През последните години от живота си основателят на Бялото братство, е живял в близкото село Мърчаево, така че нищо чудно да е пиел и от рударската вода.

Лечебна сила

Преди няколко години в интервю за телевизия „Кракра“ рударският кмет Богдан Богданов заяви: „Водата помага за стомашни и бъбречни проблеми. Имаме едно 90-годишно семейство, което не са пили никога друга вода, освен рударската. Сутрин идват и си точат. За това смятам, че може да се каже, че водата води и до дълголетие”.

Минералната вода в Рударци може да помогне и при чернодробни, бъбречни и жлъчни заболявания. Леко киселата на вкус вода е добра за хората в високо кръвно налягане и алергии. Комбинацията от свежия въздух идващ от Витоша и къпането с минерална рударска вода ще помогне при хронични белодробни проблеми. Заради киселия си вкус може да е добра и срещу образуването на фосфатни камъни в бъбреците и пикочния мехур.

По състав водата е слабоминерализирана, хипотермална, хидроксикарбонатна, сулфатнонатриева и е най-силно радиоактивна от всички минерални води в Софийската котловина и подножието на Витоша.

Първият, обърнал внимание на свойствата на минералната вода в Рударско, е Павел Делирадев

Павел Делирадев

Делирадев е родом от Панагюрище и е бил пламенен любител на българската природа. Неслучайно го наричат и баща на българския туризъм. Освен това е изтъкнат български публицист, общественик и писател, който пише следното: „Кладнишките извори… те са единствените термални извори под западните склонове на Витоша с по-голяма радиоактивност… трябва да се съжалява, че и досега тези извори остават неизползвани. Мръсните трапища под изворите служат за киснене на гъските, които единствени изпитват благодатната сила на радия. И ако конопът притежава способността да кондензира радиевата еманация, направените от него ризи ще притежават чудна целебна сила.”

За какво се използва минералната вода, освен за плаж

 

Засега се ползва само от хората, които идват в селото да си налеят кой в каквото може. От миналата година е обещано, че два от минералните извора в селото, все още изтичащи свободно в дерето, ще бъдат включени във водопроводната мрежа на населеното място. Кога и дали ще стане това – не е ясно.

Холимин
ХОЛИМИН – при проблеми с черния дроб и жлъчката

 

Източници: rudarci.com, 24chasa.bg, oborishte.bg, desant.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *