ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Нов вариант на Ковид-19, наречен „Арктурус”, причинява конюктивит. В България ли е вече?

Арктурус първоначално е открит в Индия, но вече е регистриран в 29 страни

конюктивит, причинен от ковид-19

Експертите отчетоха появата на нов симптом от последния подвариант на КОВИД-19 – конюктивит.

Симптомите на вируса се променят с течение на времето с всеки нов появяващ се вариант. Точно както хремата вече не може веднага да бъде отхвърлена като „просто настинка“ или алергия, сега червените и сърбящи очи, особено при бебета и малки деца, може да не са причинени от вирусна настинка, а от XBB .1.16, новият подвариант на омикрон, който сега се наблюдава внимателно в целия свят.

 

„Арктурус” причинява главно температура и конютивит

 

Според Световната здравна организация (СЗО) новият подвариант, наречен „арктур“, е докладван в 29 страни.

Въпреки че е много подобен на XBB.1.5, той има една допълнителна мутация в шиповия протеин, което го прави по-заразен, казва Уилям Шафнер, професор по превантивна медицина и инфекциозни заболявания в университета Вандербилт в Нешвил, Тенеси.

„Арктурус” има 2 донякъде отличителни клинични характеристики, казва д-р Шафнер. „По-вероятно е от другите варианти на омикрон да предизвика температура и да доведе до конюнктивит, особено при деца. Засега конюктивитът изглежда продължава няколко дни до една седмица, подобно на обикновения такъв “, казва той.

Шафнер се съмнява, че конюктивитът ще прерастне в основен нов начин за разпространение на вируса. „Но тъй като вирусът може да попадне на върха на пръстите и е толкова заразен, вероятно може да има повече разпространение сред децата, тъй като те се пипат повече и нямат твърдо изградени хигиенни навици“, казва той.

Уилям Шафнер, професор по превантивна медицина и инфекциозни заболявания
Уилям Шафнер, професор по превантивна медицина и инфекциозни заболявания

 

Засечен ли е новият вариант в България?

 

Добре познатият на всички проф. Тодор Кантарджиев обясни пред „Телеграф”, че поради малкото количество PCR тестове, които се правят в страната, не може да се определи дали подвариантът е вече в България.

„Средно има по 1-2 положителни PCR проби на ден у нас. Това е много малко материал за секвениране и затова не може да сме сигурни какво е разнобразието на вариантите”, коментира професорът.

Той смята, че е вероятно да има епидемично разпространение в страната. „Този вариант се разпространява по-лесно и успява да избегне имунната защита”, пояснява Кантарджиев. Той също така успокои, че „Арктурус” не причинява висока температура.

Проф. Т. Кантарджиев
Проф. Т. Кантарджиев

 

Лечение и превенция на КОВИД-19 и конюктивит

 

Лечението на свързания с коронавирус конюнктивит е симптоматично, казва Шафнер. Това означава, че предписаните капки за очи или мехлем ще подобрят очните симптоми, без да се справят с основната причина за заболяването.

За да се предотврати разпространението на XBB.1.16, трябва да се вземат всички обичайни предпазни мерки и също така е важно да се избягват хора с конюктивит и да се наблегне на честото миене на ръцете, казва Шафнер.

Тестовете за Ковид-19 все още откриват този вариант доста добре и затова хората, които смятат, че може да са били заразени, трябва да бъдат тествани.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://telegraph.bg; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *