Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пъпки, акне и черни точки – от какво се образуват и какви са разликите?

Кога пъпките са повод за притеснение, добра идея ли е да ги пукаме сами и каква е разликата между тях? акне

Пъпките, черните точки и акнето са често срещани кожни проблеми, които засягат хора от всички възрасти. Въпреки че всички те са форми на акне, те се различават по външния си вид и лечението. В тази статия ще обсъдим разликите между пъпки, черни точки и акне.

 

Какво представляват черните и белите точки?

 

Черните и белите точки са запушени с едно и също нещо – мъртви кожни клетки (които кожата винаги отделя), Propionibacterium acnes (бактерия, която живее на кожата) и себум (мазна субстанция, секретирана от малки жлези в порите).

Много хора смятат, че черните точки са пори, които са запушени с мръсотия, но това не е така. Разликата в цвета между тези два вида запушване на порите всъщност е свързана с кислорода.

При белите точки запушването остава под повърхността на кожата и остава бяло. Но при черните точки запушването е отвън и има контакт с кислорода, което го кара да стане кафяво-черено на цвят.

 

Какво представялват папулите и пустулите (обикновените гнойни пъпки)?

 

Понякога запушената пора се раздразва толкова много, че стените й се разпадат и тялото концентрира бели кръвни клетки, които са бойците на имунната система, в тази област, за да започнат да се справят с щетите. Това причинява зачервяване, болка и възпаление.

Тогата се образуват пъпки, наречени папули или пустули. Папулите са червени подутини, които нямат бяло връхче, твърди са и може да бъдат болезнени при допир. Пустулите са това, което повечето хора наричат „гнойна пъпка” – червена и възпалена с бяло връхче в центъра. Нещото, което изстисквате от тях, е гной, която съдържа мъртви бели кръвни клетки.

 

Какво представлява акнето (възли, кисти и абсцеси)?

 

Кистите и възлите са най-тежката форма на акне. По същество те са просто по-големи, по-възпалени, по-раздразнени версии на папулите и пустулите, обясяват от „Американската академия по дерматология”. Те са силно въпзлени, болезнени и заседнали дълбоко в кожата запушвания на порите, които съдържат гной.

Лечението на акне зависи от тежестта на състоянието. Лекото акне може да се лекува с медикаменти за локално нанасяне без рецепта, съдържащи ретеноиди, бензоил пероксид или салицилова киселина. Средното до тежко акне може да изисква медикаменти, издавани с рецепта, като антибиотици, изотретиноин и орални контрацептиви. Дерматологът може също да препоръча подходяща терапия или химически пилинг.

 

Не е препоръчително да изстисквате всички гореспоменати видове пъпки и несъвършенства сами

 

Няма дерматолог, който да ви каже да си пукате пъпките. Бактериите от ръцете могат да попаднат в пъпката и да причинят инфекция. Освен това пукането им у дома може да влоши пъпките и да остави трайни белези.

Лекарите могат да извадят черните точки с екстрактор за комедони. При тежкото акне с възли и кисти, може да се инжектира лекарства, което намалява подуването. В краен случай може абсцеса да се разреже и дренира, ако се наложи.

Източници: https://www.insider.com; https://pixabay.com/

Дерматил
Глобал Хелт ДЕРМАТИЛ – 7 мощни съставки за чиста и спокойна кожа

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *