Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как действа магнитотерапията?

Йонни канали

Биомедицински изследвания, обясняват, че тялото не се базира просто на химични реакции, но също и на електромагнитни взаимодействия. По-голямата част от химикалите вътре в телата ни са електро-химични йони. Това са или положителни или отрицателни заряди, които произвеждат електро-магнитни полета.

Баланса, движението и взаимодействието на йоните са нещата, които сигнализират и регулират различни биологични процеси. Тези йонни канали контролират много физически и поведенчески функции, както и притока на кръв и съня. Най-интересното е, че тези йони могат да бъдат повлияни от химични вещества (наркотици), от електрическа стимулация и от магнитни полета.

Облекчаване на болката и нервните сигнали

Електрическите сигнали, произвеждани от нервите са най-добре познатия пример за това как тялото използва електро-химичните йони. Нервите поддържат внимателен баланс на положителни йони (натрий, калий) и отрицателни йони (хлорид, калций), заедно пазейки малък отрицателен заряд. Когато се задейства, баланс на йоните се сменя и нервния заряд става по-положителен. Това изпраща сигнал за болка към мозъка.

Прилагането на негативната страна на силен магнит може да намали и/или да блокира  сигнали за болка. Това се отразява на движението на йоните и помага за възстановяването на нормалния баланс. Електрическата стимулация също е доказано, че блокира сигналите за болка по подобен начин. За разлика от лекарствата, които предизвикват химични промени, магнитотерапия не показва странични ефекти.

Циркулацията на кръвта

Йонните канали също контролират контракциите на гладката мускулатура. Това са мускулите, които функционират самостоятелно, като сърцето. Стените на капилярните кръвоносни съдове са изработени от гладка мускулатура. Те се стягат или отпускат за да регулират притока на кръв. Магнитотерапията многократно е доказала влиянието си върху микроциркулацията на кръвта вътре капиляри, засягайки йонните канали на гладката мускулатура. Прилагането на силни магнитни полета, улеснява работата на капилярите.

Други ефекти

  • Редица клинични проучвания използвали магнитни одеяла и възглавници са показали значителни подобрения при хора с безсъние, хронична умора и фибромиалгия. Епифизната жлеза произвежда мелатонин, естествен хормон, който стимулира съня и регулира циркадния ритъм (цикъла заспиване-събуждане). Функцията на тази жлеза се влияе от промени в естествените магнитни полета на Земята, които се променят през целия ден и всеки сезон. Това може да се свърже със състояния, като сезонни разстройства, депресии и безсъние.
  • Транскраниална магнитна стимулация (TMS), специално използва електро-магнитни полета в близост до мозъка. Все повече се използва и проучва при лечение на депресия, безсъние, пристрастяване към наркотици, както и при болестта на Паркинсон.
  • ЯМР (ядрено-магнитен резонанс) показва, че синусите са магнитно чувствителни. Техният различен състав може да бъде подобен на малките биомагнитни кости, които птиците и някои животни имат. Подобно на естествен компас, тези мънички кости помагат на птиците да знаят в каква посока да пътуват, чрез магнитните полета на земята. Въпреки, че хората нямат тази вродена способност, синусовата болка и притока на кръв са склонни да отговорят на магнитотерапия много бързо – често има значително облекчение в рамките на 30-60 минути.
  • Терапия с пулсиращи електромагнитни полета се прави с устройства одобрени за лечение на незарастващи костни фрактури. Това са тежки фрактури, които понякога не могат да бъдат напълно излекувани от само себе си. Тази терапия се използва само при около 20% от всички случаи, защото не е добре позната на света.
  • Няколко клинични проучвания са показали, че магнитните наколенки могат да осигурят значително облекчение и подобряване на функцията на коляното.
  • Колективни изследвания дават силни доказателства, че магнитите използвани върху специфични акупунктурни точки (вместо игли), могат да осигурят значителни ползи за здравето – при болки в гърба, диабет, безсъние, стрес, умора и болезнено движение. Когато се прилагат правилно, магнити могат да осигурят неинвазивен метод на акупунктура.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *