Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Излагането на шумово замърсяване увеличава риска от високо кръвно

Ново изследване потвърждава предположенията, че познатото на всички шумово замърсяване влияе отрицателно на сърдечното здраветрафик и шумово замърсяване

Виещи сирени, агресивни клаксони, ревящи двигатели – повечето то нас биха се съгласили, че шумът от пътя е досаден, но всъщност вреден ли е за здравето? Ново проучване, публикувано на 22 март в списание “JACC: Advances”, установява, че шумът от натоварените пътища е свързан с повишен риск от високо кръвно, което е сред основните фактори за инфаркт и инсулт.

Изследването е успяло да разграничи вредите от шума и замърсяването на въздуха, тъй като те вървят ръка за ръка.

„Изненадани сме, че връзката между шума и хипертонията е толкова категорична”, казва водещият автор на изследването д-р Джинг Хуанг, асистент в катедрата по екологични и здравни науки в Пекинския университет.

Насоките на Европейското дружество по кардиология за 2021 г. относно превенцията на сърдечно-съдовите заболявания подчертаха, че експозицията на околната среда, включително надпраговите нива на шум, има потенциал да увеличи риска от сърдечни заболявания.

д-р Джинг Хуанг, асистент в катедрата по професионални и екологични здравни науки
д-р Джинг Хуанг, водещ автор на изследването и асистент в катедрата по екологични и здравни науки

 

Колкото по-силен е шумът от пътя, толкова по-голям е рискът от хипертония

 

За да извършат това проучване, изследователите са анализирали данни от „UK Biobank“ от близо 250 000 души на възраст от 40 до 69 години, които са нямали хипертония. Учените са оценили шума от пътния трафик въз основа на жилищен адрес и метода за оценка на общия шум, който e инструмент за моделиране, разработен от Европейската комисия.

След като са проследили участниците за средно 8,1 години, изследователите установяват, че повече от 21 000 са развили високо кръвно налягане. Хората, живеещи в райони с по-голямо шумово замърсяване, са по-склонни да развият хипертония. Те също така установяват зависима от дозата връзка – колкото по-голямо е количеството шум от пътя, толкова по-голям е рискът.

„Това е интересно проучване, тъй като разглежда връзка, за която обикновено не мислим като рисков фактор за високо кръвно налягане.“, казва Джим Лиу, кардиолог от Държавния университет в Охайо, който не е участвал в това изследване.

„На теория тази връзка може да има смисъл, тъй като повишеният шум или замърсяването на въздуха може да увеличи стреса върху тялото и да причини повишаване на кръвното налягане. Дългосрочната шумова стимулация води до повишен стрес върху тялото“, казва той. „Всичко, което предизвиква стрес, може да повлияе на кръвното налягане чрез различни физиологични промени, като симпатикова нервна активация, увеличаване на възпалението или колебания в хормоните на надбъбречните жлези”, предупреждава д-р Лиу.

Джим Лиу, кардиолог от Държавния университет на Охайо в Кълъмбъс
Джим Лиу, кардиолог от Държавния университет на Охайо в Кълъмбъс

 

Може ли да се ограничи вредното шумово замърсяване?

 

Взимането на мерки за ограничаване на шума от трафика ще намали вредите. Спирането на шума е лесно осъществимо чрез просто отдалечаване от шумните места или чрез подобряване на шумоизолацията вкъщи с подходящи материали и поставянето на по-добра дограма. Също така може директно да защитите слуха си чрез тапи за уши или антифони.

Някои устройства с електронно захранване също предлагат активно шумопотискане. Звуковите вълни преминават през въздуха и достигат до ушния канал, където карат тъпанчето да вибрира. Активното шумопотискане работи чрез създаване на противоположна звукова вълна, за да наутрализира шума.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.sciencedirect.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *