Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доц. Хилда Кадиян: Защо често изпускаме газове и се оригваме?

Всеки човек отделя газове чрез оригване или заради флатуленция (разговорно „пърдене“). Понякога чревните газове причиняват болка или подуване на корема

газове

Повечето хора облекчават изпускането на газове с промени в диетата и лекарства без рецепта. В някои случаи твърде многото газове, които изпълват корема, са признак на храносмилателно разстройство или сериозен здравословен проблем. Състоянието често се подобрява с подходящо лечение.

Доц. Хилда Кадиян, специалист по вътрешни болести и гастроентерология, поясни, че не само храните образуват газове. Причина за това могат да бъдат и някои заболявания. Такива, според доцентката са възпалението и камъните в жлъчния мехур, болестите на панкреаса, тънкото и дебелото черво, коремната аорта.

Доц. Хилда Кадиян

Оригването или отделянето на газове (медицинско наименование флатус) е естествено и често срещано явление. Прекомерното оригване или изпускане на газове, придружени от подуване, болка или раздуване на корема, понякога могат да попречат на ежедневните дейности или да причинят неудобство. Но тези признаци и симптоми обикновено не сочат към сериозно основно заболяване и често се намаляват с елементарни и достъпни за всеки промени в начина на живот.

Когато оригването, газовете или подуването пречат на ежедневните дейности, може да има нещо нередно.

Оригване: Освобождаване от излишния въздух

Оригването е начин на тялото да изхвърли излишния въздух от горната част на храносмилателния тракт. Повечето оригвания се причиняват от поглъщане на излишен въздух. Този въздух най-често дори не достига до стомаха, а се натрупва в хранопровода.

Може да погълнете излишен въздух, ако ядете или пиете твърде бързо, говорите, докато ядете, дъвчете дъвка, смучете твърди бонбони, пиете газирани напитки или пушите. Някои хора поглъщат въздух като нервен навик дори когато не ядат или пият.

Доц. Хилда Кадиян поясни, че оригването може да бъде спонтанно, без непременно да са налице някакви заболявания. Такова оригване се нарича функционално и се случва поради горе изброените причини.

В други случаи оригването е свързано с установени или неподозирани заболявания

Киселинният рефлукс или гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) понякога може да причини прекомерно оригване чрез насърчаване на повишено преглъщане.

Освен функционално, има и хронично оригване

Хроничното оригване може да е свързано с възпаление на стомашната лигавица или с инфекция с Helicobacter pylori, бактерията, отговорна за някои стомашни язви. В тези случаи оригването е придружено от други симптоми, като киселини или болки в корема.

Мирише на болест

Някои изпуснати газове могат бързо да опразнят стаят, заради миризмата. По-често изпуснатите газове миришат заради приема на някои храни. Такива са:

• Боб;
• Кръстоцветни зеленчуци;
• Храни с високо съдържание на сяра, като чесън, яйца, лук или някои видове месо.

Ако миризмата е тежка, това може да е индикатор на сериозни изменения, казва доцентката. Например, ако има стеснение на пилора, мирише на развалени яйца, уточни тя.

Медицински причини за миризливи газове

Храната може да е основната причина за миризливи газове, но не е единствената. Други източници включват:

Чревна флора

Възможно е причината за вонящите газове да сте просто …вие. Химията в червата на всеки човек е различна. Човек може просто да има бактерии, които естествено водят до газове, които миришат малко по-силно.

Лекарства

Приемането на лекарства – особено антибиотици – може да доведе до временно сътресение на храносмилателната система и дори да доведе до C. diff инфекция. C. diff е съкратено от Clostridioides difficile или C. difficile. Това е микроб (бактерия), който причинява диария и колит (възпаление на дебелото черво).

Запек

Случва се заради натрупването на изпражнения в улея на дебелото черво.

Инфекции или заболяване

Лошо миришещите газове обикновено идват и си отиват. Ако тази миризма обаче продължава, това може да е знак, че нещо вътре не е наред. Условията, които могат да причинят миризливи газове, включват:

• Възпалително заболяване на червата (IBS), включително заболявания като болестта на Крон и улцерозен колит;
• Колоректален рак;
• Запушване на тънкото или дебелото черво;
• Бактериална инфекция или свръхрастеж.

Ако лошите газове продължават дълго време, трябва да се свържете с лекар, за да се открие причината.

Кога е добре да се потърси лекарска помощ при дълговременно изпускане на газове?

Трябва да се свържете с лекар ако получите газове заедно с:

• Коремна болка или чувствителност;
• Хронична или внезапна поява на диария;
• Треска;
• Гадене и повръщане;
• Ректално кървене, кървави изпражнения или мазни изпражнения (жълти, мазни на вид и с неприятна миризма);
• Необяснима загуба на тегло.

Как се диагностицира чревният газ?

Лекарят може да ви помоли да водите хранителен дневник за една седмица или повече, за да видите дали някои храни или напитки ви карат да отделяте повече газове. Тъй като прекомерното им образуване може да е признак на здравословен проблем, вероятно ще се нуждаете от един или повече от тези тестове:

Кръвни тестове: Те откриват определени състояния като целиакия, които причиняват газове.
Дихателен тест: Водородният дихателен тест идентифицира непоносимост към лактоза или необичаен бактериален растеж в червата.
Скрининг на дебелото черво: Гъвкавата сигмоидоскопия позволява да се прегледа долната част на дебелото черво и ректума. С колоноскопия се преглежда цялото дебело черво. Тези тестове помагат за идентифициране на храносмилателни разстройства като болестта на Крон, както и рак на дебелото черво.
Елиминиране на храна: Прави се премахване на определени храни, за да се види дали симптомите на газове се подобряват. Например, ако се отделяте по-малко газове, след като сте спрели млечните продукти, може да имате непоносимост към лактоза – не можете да разграждате лактозата, захар в млякото.
Изследване на стомашно-чревния тракт: Ако се оригвате много, може да се извърши стомашно-чревен преглед чрез поглъщане на барий. Този разтвор покрива хранопровода, стомаха и част от тънките черва за по-лесен преглед с рентгенови лъчи.

Адрес и телефон на доц. Хилда Кадиян

Доц. Хилда Кадиян, специалист по вътрешни болести и гастроентерология

Адрес: гр. София, ул. „Владайска“ №39, партер

Телефон: 02 8528 961

Източници: www.24zdrave.bg, my.clevelandclinic.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *