ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

10 симптома на менингит, които не бива да се игнорират

Менингит е опасно заболяване, което засяга главния и гръбначния мозък

менингит

Експертите – д-р Артрьом Серов, невролог и д-р Елена Чевченко, инфекционист, обясняват симптомите на менингит, какво го причинява и кой е най-застрашен да го получи.

Д-р Артрьом Серов

Менингитът, особено бактериалният, остава широко разпространено заболяване и се среща в целия свят. Децата, юношите и възрастните хора са най-тежко засегнати, но болестта може да причини много вреди и на хора от други възрасти. Важно е да познавате симптомите на менингит, за да можете да потърсите медицинска помощ и да получите лечение, което ще помогне за намаляване на риска от усложнения.

Какво е менингит

Менингитът е възпаление на лигавицата на главния и гръбначния мозък, причинено от инфекциозни агенти или неинфекциозни фактори.

Д-р Елена Чевченко

Бактериалният менингит се счита за най-опасен, тъй като може да бъде животозастрашаващ. Но и другите видове от това заболяване могат да причинят сериозни увреждания на здравето и да изискват медицинска помощ.

Какво може го да причини?

Инфекциозният менингит може да бъде причинен от бактерии, вируси, гъбички и протозои.

Неинфекциозният менингит обикновено се свързва с определени лекарства (НСПВС, антибиотици, моноклонални антитела), автоимунни заболявания и рак.

Всеки може да получи менингит, но следните групи са най-застрашени:

• хора с онкологични и хронични хематологични заболявания;
• пациенти с ендокринни патологии;
• страдащи от имунодефицит;
• деца под 5-годишна възраст и възрастни над 70 години;
• такива, които са претърпели операция или травма на мозъка или гръбначния мозък;
• тези, които живеят с голям брой други хора – в казарми, интернати, общежития;
• хора, които са пътували до райони, където инфекциозните агенти на менингит, особено менингококова болест, са широко разпространени (някои страни в Африка, Саудитска Арабия).

Видове менингит

Произход:

• инфекциозен;
• неинфекциозен.

По вид патоген инфекциозният менингит може да бъде:

• вирусен;
• бактериален;
• гъбичен;
• причинен от протозойни.

Естество на възпалението:

• серозно – в цереброспиналната течност преобладават лимфоцитите (ликворна проба);
• гнойно – в цереброспиналната течност преобладават неутрофилите.

Протичане:

• остро;
• подостро;
• светкавично бързо;
• хронично.

Топ 10 симптоми на менингит при възрастни

Някои симптоми на менингит (треска, слабост, мускулни болки) се срещат при много заболявания, предимно при ТОРС (тежък остър респираторен синдром). Но има специфични признаци, които ще помогнат да се разграничи менингита от други заболявания.

Познавайки симптомите на менингит, ще можете навреме да подозирате, че нещо не е наред и да потърсите медицинска помощ. Като цяло, това е основният съвет за всеки симптом на заболяването – не се опитвайте да се самолекувате или да облекчавате болката с хапчета – незабавно се консултирайте с лекар или извикайте линейка!

Температура

В първите дни на заболяването температурата рядко се повишава над 38℃. В бъдеще е възможно повишаване на температурата до 39℃ и над 40℃. Понякога температурата е придружена от втрисане, което се дължи на спазъм на повърхностните кръвоносни съдове. При втрисане човек започва да трепери и кожата му е като „настръхнала“.

Главоболие

Един от най-характерните симптоми. Главоболието при това заболяване е много интензивно, избухващо. Може да се засили при промяна позицията на тялото, поради ярка светлина и силни звуци. Понякога се придружава от гадене и повръщане, които не носят облекчение.

Болков синдром

При натискане или потупване върху определени части на главата могат да се появят болезнени усещания. Обикновено това са области като зигоматичната дъга и външния слухов канал.

Признаци на интоксикация

Тези признаци включват разпад, депресивно настроение и болки в тялото. Често пациентът губи апетит поради интоксикация, страда от гадене и повръщане.

Мускулна треска

Друг характерен симптом на менингит. Тилните мускули на пациента могат да загубят подвижност, така че той не може да наведе глава към гърдите. Понякога човек заема позицията на „щастливо куче“: главата му е отметната назад, а ръцете и краката са издърпани до корема. На болен с менингит може да му е трудно да изпъне краката в коленните и тазобедрените стави.

Повишена чувствителност на кожата

Това състояние се нарича хиперестезия. Човек с хиперестезия чувства болка и дискомфорт дори при леко докосване или при температурни промени.

Нарушение на съзнанието

В някои случаи пациентите изпитват сънливост и говорът им става объркан. При тежко протичане на заболяването човек може да изпадне в безсъзнание. В този случай е особено важно незабавно да се обадите на Бърза помощ.

Кожни обриви

Тъмночервените точки по кожата са симптом на менингококов менингит. За разлика от много други видове обриви, тези точки не изчезват при натиск. Такъв обрив се проверява с обикновено прозрачно стъкло: леко го натиснете върху кожата и вижте дали обривът е изчезнал или не. С напредване на времето пъпките стават петна и заемат все по-голяма част от кожата. Цветът е виненочервен. Важно е да запомните, че този симптом се развива като един от последните и показва изключително опасно състояние, когато обратното броене продължава не часове, а минути. Ако вече има и други признаци на менингит, не бива да чакате, докато се появи обривът.

Типичен обрив при менингит

Конвулсии и припадъци

Припадъците възникват поради увреждане на някои части на мозъка. При конвулсии мускулите на пациента започват да се свиват рязко и неконтролируемо. Това състояние донякъде напомня на епилептичен припадък.

Зрително увреждане

Тежкият менингит може да доведе до зрително увреждане. Най-честите са разширени зеници, страбизъм и диплопия, когато предметите наоколо започват да се „удвояват“.

Популярни въпроси и отговори

Много хора са чували за опасността от менингит, но не всеки знае как се предава това заболяване, колко бързо се развива и какво да се направи, когато се появят първите симптоми. Ето и експертните отговори на най-важните въпроси, свързани с менингита.

Колко време след заразяването се появяват първите симптоми на менингит?

– Симптомите на инфекциозния менингит се появяват след края на латентния или инкубационния период. Продължителността на този период зависи от причинителя на заболяването. При бактериален менингит от момента на заразяване до първите прояви на заболяването минават от 2 до 10 дни, като симптомите се появяват внезапно и нарастват бързо.

Вирусният менингит, в първите дни на заболяването, прилича на обикновена настинка, а няколко дни по-късно се появява характерната клинична картина.

Какво да направите, ако има признаци на менингит?

– Ако имате симптоми на менингит или дори ако само подозирате, трябва спешно да потърсите помощ. Обадете се на личния лека, повикайте линейка или отидете сами в спешното отделение на най-близката болница. В никакъв случай не трябва да лекувате симптомите сами. Така може да загубите ценно време и да заразите другите.

Можете ли да се заразите с менингит от друг човек?

– Всичко зависи от причината за заболяването. Инфекциозните патогени на менингит могат да се предават от един човек на друг по въздушно-капков път. Източникът на инфекция може да бъде както болен човек, така и здрав носител, в назофаринкса на който има патогенни микроорганизми. Ако менингитът е причинен от неинфекциозни фактори, пациентът не може да зарази другите.

Кой е по-вероятно да развие усложнения от менингит?

– Усложнено протичане и неблагоприятен изход се наблюдават по-често при пациенти в риск (с имунна недостатъчност, остри и хронични белодробни заболявания, атеросклероза на мозъчните артерии в комбинация с хипертония, с ендокринни, онкологични и хематологични заболявания).

Друг сериозен рисков фактор се счита късната хоспитализация – след 3 или повече дни от началото на заболяването. Болестта може да има най-тежки последици, ако на пациента не е била предоставена медицинска помощ в предболничния етап или тази грижа е била неадекватна и непрофесионална.

Има ли ваксинации срещу менингит?

– Налични са ваксини срещу най-честите патогени на инфекциозен менингит – Streptococcus pneumoniae, Neisseria meningitides и Haemophilus influenzae.

Ваксинацията се препоръчва за деца под 5 години, юноши на 13-17 години, възрастни над 60 години, хора с имунодефицит и тези, които отиват в региони с неблагоприятна епидемиологична ситуация.

Освен това, имунизацията е показана за медицински и лабораторни работници, които са изложени на висок риск от инфекция, както и младежи, които подлежат на наборна военна служба.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *