БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Има ли настинка без вируси?

Идат студове. Затова и много хора се питат: мога ли да хвана настинка от студеното време?

настинка
Предстоят първите за тази година т. нар. ледени дни и съвсем нормално е да циркулира въпроса възможно е ли да се хване настинка заради ниските температури навън?

Отговорът е по-скоро не. Човек не може да настине ако излезе на студа без палто или шапка. Въпреки това има връзка между студеното време и вирусите.

Периодът от ноември до март не без основание се нарича сезон на настинки и грип. Риновирусите, които са една от основните причини за обикновената настинка, се увеличават в края на есента и началото на зимата, а грипът бележи своите исторически пикове от средата до края на зимата – февруари и началото на март.

Но не само студът е виновен – не точно, така или иначе.

Нека първо да уточним какво е настинка

Погрешното схващане за настинка от ходене без яке може да произтича от факта, че този вид заболявания са склонни да циркулират през студените сезони. Отчасти това е така, защото хората прекарват повече време на закрито, което улеснява разпространението на болестите, за разлика от по-топлите сезони.

Настинките се появяват, когато вирусите навлязат в устата, носа или очите, обикновено след като сме били в непосредствена близост до някой, който е заразен.

Обикновената настинка (на медицински език инфекция на горните дихателни пътища, която не е свързана с грип) е често срещана, независимо къде по света се намираме. Има повече от 200 вируса, които могат да бъдат отговорни за нея. Най-вероятният виновник е лесно променящият се щам на риновируса.

Симптомите варират при отделните хора, но могат да включват:

• Кихане и запушен нос;
• Кашлица и дращене в гърлото;
• Мускулни болки и болки в ставите;
• Влажни очи;
• Загуба на апетит;
• Намалено обоняние или вкус.

Като цяло най-доброто лечение за преодоляване на настинката, което обикновено отнема около седмица, е почивка и пиене на много течности. Също така е добре да поддържаме въздуха в стаята влажен с помощта на овлажнител. Ако гърлото е възпалено, гаргара с топла солена вода ще го облекчи. Една хубава топла чаша чай или супа също ще ни помогне да успокоим голяма част от симптомите.

Безспорно, настинката е неприятно явление

Повечето хора са почти сигурни, че става въпрос за вирусни патологии. Като се има предвид, че съществува огромен брой вируси, често може да се появи настинка. Но, може ли човек да настине без вируси?

Отговаря д-р Анна Шуляева, имунолог.

Д-р Анна Шуляева

Да, има настинки без вируси. От тях страдат по-често хора с компрометирана или зле работеща имунна система. Те наистина могат да настинат ако при ниски температури излязат навън без палто и шапка, или пък с леко влажна коса, например.

Механизмът е прост. В първите минути, поради ниската температура, метаболизмът започва да се ускорява. Това е необходимо за генериране на топлина. Но ако човек стои на студено дълго време или е лошо облечен, тогава резервите на тялото бързо се изчерпват.

Освен това влиза в действие условно патогенна микрофлора, която обикновено живее в назофаринкса на почти всеки човек. По-често става дума за стафилококи, стрептококи и микоплазми. Обикновено те не застрашават тялото по никакъв начин. Но, когато налице е подходящ тригер, могат да стартират заболяването. Тази условно патогенна микрофлора започва да расте и предизвиква възпаление. При едно такова положение, ангината може да бъде изключително тежка, както и да доведе след себе си и други заболявания.

Освен това, поради хипотермия, се проявява вазоспазъм, влошава се кръвообращението и се нарушава производството на защитна слуз

Съответно, бактериите могат да завладеят повече „територии“, заради което възпалението расте.

Как ще се развие ситуацията по-нататък зависи от редица фактори:

• вид на бактериите;
• брой на бактериите;
• състояние на имунитета;
• степен на хипотермия.

Също така е важно колко компетентно е извършена работата за изравняване на ефектите от преживяната хипотермия. Този вид настинка обикновено не започва толкова бързо и рязко, колкото вирусната. Но отново всичко е индивидуално.

Възможно е да има и други причини, поради които хората са склонни да боледуват по-често, когато навън е студено

Ултравиолетовите лъчи на слънцето помагат за убиването на вируси, но през зимата дните са по-къси и често е по-скоро облачно, отколкото слънчево.

Хората получават по-малко витамин D през зимата, което се отразява зле на имунитета.

И сухият въздух през зимата може да е проблем. Изследванията показват, че ниската влажност често предхожда избухването на грипни епидемии. От тук и репликата, която повечето стари хора обичат да казват: да валне малко сняг, че да изчисти въздуха…

Въпреки че е обичайно да имаме хрема, когато сме на студено, това не означава непременно, че се разболяваме

Излагането на студен въздух кара носа да тече, но това е нормална реакция на нашите горни дихателни пътища и лигавиците в носа на студеното време. Различно е от вирусна инфекция. И след като човек се върне в топла и суха среда, хремата трябва да изчезне.

Студено време и настинка

Въпреки някои мерки, като топли дрехи и подходящи обувки, студеното време може да изсуши лигавицата на носа, правейки човешкия организъм по-уязвим към инфекции. Някои изследвания също така предполагат, че продължителното излагане на студ може да потисне имунната система.

Най-добрата превенция е поддържането на разумни хигиенни навици

• Спазвайте дистанция от болни хора;
• Дръжте ръцете далеч от лицето – очите, носа и устата;
• Мийте ръцете редовно с топла вода и сапун – дезинфектантите за ръце, които може да закупите от аптеката, или някои търговски вериги, също помагат;
• Дезинфекция на повърхности, до които се докосват от много хора.

Погрижете се за себе си и като пазите нервите. Изтощението от стрес или липса на сън може да отслаби имунната система, заради което човек става податлив на различни заболявания.

Източници: kp.ru, today.com, health.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *