Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Коластра – какво представлява и с какво е полезна за здравето?

Добавките с коластра повишават имунитета и осигуряват важни хранителни вещества на организма

коластра
Коластрата е течност, която се извлича от вимето на кравите през първите няколко дни след раждането

Коластрата като цяло е вид мляко, което бозайниците произвеждат през първите няколко дни след раждането, казва регистрираният диетолог Катрин Гомес. Тя е пълна с хранителни вещества и антитела, включително протеини, мазнини, въглехидрати, магнезий, витамини от група В и витамини А, С и Е, които „играят жизненоважна роля в изграждането на имунната система на бебетата“, казва диетоложката.

Въпреки че технически е природно създадена за кърмачета, коластрата се събира от хората за медицински цели и лечение на болести. Но човешката коластра не е това, което ще намерите по рафтовете. Продуктите, които се предлагат, използват коластра, извелчена от краве мляко.

„Говеждата коластра е млечна течност, която идва от вимето на кравите през първите няколко дни след раждането, преди да се появи истинското мляко“, казва Гомес.

Катрин Гомес регистриран диетолог
Катрин Гомес – регистриран диетолог с клиничен и изследователски опит в големи болници в град Мичиган

 

Какви ползи за здравето носи тази добавка?

 

Има много причини да обмислите включването добавки с коластра към ежедневието си.

Регистрираният диетолог с JustCBD, Натали Комова, казва, че наборът от антитела и хранителни вещества, открити в коластрата, могат да стимулират производството на колаген, което е полезно за ставите и кожата. „Коластрата може да помогне при признаци на стареене, включително бръчки, фини линии и отпуснатост на кожата“, подчертава Комова.

„Също така коластрата осигурява антитела, които могат да засилят имунитета ви.“, допълва още тя. Способността на коластрата за повишаване на имунитета се дължи на специфично антитяло, което съдържа, наречено имуноглобулин G (IgG). IgG е антитяло, което стимулира имунната система. То може да помогне за предотвратяване или преборване на инфекции, с които тялото се сблъсква. Антиоксидантите в коластрата също подпомагат производството на енергия.

В допълнение към тези ползи, проучванията показват, че коластрата помага за намаляване както на честотата, така и на продължителността на диарията при децата и намалява риска от рецидивиращи инфекции на дихателните пътища при деца на възраст 1-6 години.

Подобрява здравето на червата при спортисти чрез намаляване на чревната пропускливост (т.е. когато червата изпускат повече вода и хранителни вещества, отколкото трябва, което може да причини диария, болезнено лошо храносмилане, газове и подуване на корема.

Необходими са повече изследвания, за да се разберат напълно ползите от коластрата, но съществуващите изследвания предполагат множество положителни въздействия върху здравето.

 

Как е най-добре да се приема коластра?

 

Коластрата се предлага като течност или прах. Тя обикновено се продава отделно, но понякога се добавя към други хранителни добавки.

Типичната доза, препоръчвана от производителите, е около 10 до 20 грама на ден за здрави възрастни, но точната правилна доза за вашите нужди може да е различна. Препоръчително е да започнете с по-ниска доза, за да усетите как се отразява на тялото ви.

 

За кого е противопоказно да приема коластра?

 

Както всички потенциално полезни добавки, коластрата не е предназначена да замести разнообразната и балансирана диета и тя идва с няколко риска.

„Коластрата може да причини странични ефекти като стомашно разстройство, газове, подуване на корема или диария“, казва Комова. „Може също да причини алергични реакции, водещи до ужасни неща като сърбеж, копривна треска и затруднено дишане.“

Тъй като това е млечен страничен продукт, всеки, който има непоносимост към лактоза, трябва да избягва приема на коластра (въпреки че страничните ефекти в сравнение с млякото може да са по-малко значими). Комова също така казва, че хората, които приемат определени лекарства като разредители на кръвта, трябва да говорят с лекаря си дали е безопасно да се приема или не.

Източници: https://www.insider.com; https://psychemag.com; https://pixabay.com/

КОЛАСТРА
КОЛАСТРА – силата на първото майчино мляко!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Коластра – какво представлява и с какво е полезна за здравето?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *