Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

8 най-разпространени мита за настинките

Септември е хубав и често топъл месец, но с него постепенно идва „сезонът на настинките“. Нека още отсега си помислим добре ли сме подготве­ни, какво знаем и какво не знаем за тях. Предлагаме ви няколко широко разпространени мита за есенно-зимните неразположения, с които е по-добре да се разделим.

Вирусите на настинката днес са по-агресивни, от­колкото едно време

Нашият противник не е станал по-силен,  напротив, ние сме станали по-слаби. Живеем в затворени, добре отоплявани помещения и затова всяка най-малка  промяна във времето ни поваля.

Заради климатика в самолета хванах вирус

Съвременните климатични инсталации имат много добри филтри, които изключват този начин на заразяване. Вярно е обаче, че с климатика в самолета понякога става твърде студено. Затова не е лошо, когато пътувате, да вземете със себе си и един по-дебел пуловер. Освен това пий­те много течности, тъй като въздухът от климатичната инсталация изсушава лигавицата и тогава вирусите на настинката могат да проникнат по-лесно.

При мен вирусите на хремата нямат никакъв шанс, защото цяла година взимам билкови продукти за укрепване на имунната система

Взимането на билкови екстракти или на ехинацея например може действител­но да подсили имунната ви система, но след като вече сте хванали настинка. В никакъв случай не трябва да се взимат превантивно такива препарати продъл­жително време.

Ако държа плътно ръка пред носа и устата си, когато кихам, няма да заразя никого

Причинителите на заразата могат да ле­тят на разстояние до 5 м, когато кихаме. И достатъчно много вируси успяват да се изплъзнат от ръката ни. Най-доброто решение е да кихаме в хартиена кърпич­ка и да я изхвърлим след това. Дори и да сме здрави, пак трябва да мием ръцете си по няколко пъти на ден, това нама­лява рискът да се заразим.

Вчера беше студено, а днес е с 10 градуса по-топло – така човек може да се простуди най-бързо

Обикновено забелязваме разликите в температурата късно и сутрин излизаме с дебел пуловер, или обратното, твърде тънко облечени. Когато времето е то­пло, ние се потим, събличаме горните дрехи и не забелязваме как настиваме. Какво може да ни помогне? Трябва да тренираме да регулираме температурата на тялото. Това става например, като ходим на сауна редовно.

Който пие редовно витамин С, не се разболява

Дори да взимаме оптималната доза витамин С дневно, пак може да се разболеем. Това, което е вярно, е, че ако пием редовно витамин С, времетраенето на заболяването може да се съкрати.

Ако и през зимата спя на отво­рени прозорци, ще боледувам по-рядко

Да се спи в леденостудена стая не води до закаляване. Медицински изследвания доказват, че е добре да се спи на по-хладно, но ако температурата на стаята е под 18 градуса, това е стрес за тялото.

Не се учудвам, че имам хрема, след като непрекъснато съм в стрес

Стресът сам по себе си не намалява съпротивителни ни сили. Извънредните обстоятелства дори могат да засилят имунната ни система – както се случва например при парашутни скокове. По време на скок в организма се произвеждат 300 % повече клетки – убийци на вирусите в кръвта. Но по друг начин ни влияят отрицателните натоварвания, които покачват нивото на кортизол в организма и по този начин намаляват съпротивителните му сили. Улесняват разболяването и навиците, които обикновено съпровождат стреса – цигарите, алкохолът, недостатъчния сън и нездравословното хранене.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 3 до “8 най-разпространени мита за настинките

  1. Pingback: При епидемия от „простуди“ промивайте носа! | Лекува нет

  2. Pingback: Спрете настинката още в началото | Лекува нет

  3. Pingback: 4 начина да не се заразите с настинка, никога повече! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *