Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ето защо е опасно да се използват клечки за зъби

Използването на клечки за зъби е добре, когато няма други възможности и ако сте много внимателни

клечки за зъби

Зъболекарите изобщо не препоръчват да се използват клечки за зъби, особено всеки ден. Проблемът? Част от дървото може да се отчупи и да се забие в тъканта на венците. След като тъканта на венците бъде пробита, бактериите могат да навлязат и да причинят инфекции. Ако преди или сега все още почиствате зъбите си по този начин, вашият зъболекар вероятно ще забележи някакво увреждане на венците по време на зъболекарски преглед.

Факт е, че отстраняването на парчета храна, заседнали между зъбите след хранене, е процедура, която много хора все още извършват всеки ден. На масите в ресторантите клечките за зъби са едва ли не незаменим елемент от интериора. Използването им съвсем не е безобиден ритуал. А парчета храна, заседнали между или в зъбите, може да бъде признак на сериозен проблем, изискващ консултация със зъболекар.

Как да се справим с храната между зъбите и защо използването на клечки за зъби е опасно

Д-р Евгения Бойцова, зъболекар-ортопед предоставя полезната информация в днешната статия.

Ако редовно ви се налага да използвате клечки за зъби и да се борите с парченцата храна, останали в устната кухина след хранене, имаме лоша новина: много скоро ще трябва да посетите зъболекар.

Храните, които най-често засядат, са влакнести плодове (като портокали или манго) и месо. Такива неканени гости в зъбната редица са сигурен признак за нарушен контакт между зъбите.Д-р Евгения Бойцова
Има и други причини, поради които трябва да избягвате използването на клечки за зъби:

• Разстояния между зъбите: когато клечка за зъби се използва твърде често на едно и също място, тя може да създаде пространство между зъбите. Това води до повече засядане на храна и дори кариеси.

• Уврежда зъбния емайл: ползвателите на клечки за зъби са склонни да дъвчат самото дърво, което може да износи емайла. Освен това, така се увреждат и корените на зъбите. Интензивното използване на клечки за зъби ще измести венеца надолу и така ще се оголи корена на зъба. Това може да ви изпрати в кабинета на зъболекаря много по-скоро, отколкото сте планували.

Защо парчетата храна между зъбите са опасни?

Факт е, че полепналите месни влакна и неприятните усещания, свързани с тях, са само върхът на айсберга. По правило такива „чужди“ тела се отстраняват с клечка за зъби, конец за зъби или четка. Но има по-малки частици, които ще останат между зъбите ви. По този начин се трупат хранителни остатъци, последвано от гниене. Гниенето е източник на хранене за микроорганизмите, които се размножават в благоприятната среда и отделят токсини, допринасящи за развитието на кариеси.

Освен това, възпалените венци причиняват образуването на така наречения пародонтален джоб

Това е кухината между венеца и зъба. В него непрекъснато ще попада храна, което неизбежно ще доведе до загуба не само на един зъб, но и на два наведнъж, разположени от двете страни на този джоб. Проблемът е, че в остатъците от храна микробите, които провокират кариес, се чувстват страхотно.

Нелекуваният кариес може да доведе до заболяване на венците и дори загуба на зъби. Ако не посетите зъболекар навреме, кариесът може да доведе до пулпит. В резултат на това следва изваждане на нерва или пълното отстраняване на зъба.

Как да почистите пространството между зъбите?

Ежедневната и правилна грижа за зъбите е 80% успех и спестяване на пари. За да бъдат зъбните контакти нормални, е важно да използвате конец за зъби. Добре е да добавите и иригатор към ежедневната си грижа за зъбите, който ще осигури и масаж на венците.

И не на последно място. Ако нямате под ръка конец за зъби, иригатор или клечка за зъби, може да почистите устната кухина с вода. Изпийте една глътка и започнете да жабуркате интензивно, да я прокарвате между зъбите и да „четкате“ с езика. Макар по този начин да не се премахват всички хранителни отпадъци от зъбите, по-големите частици ще бъдат изтласкани от вода. Изплюйте и повторете няколко пъти.

Опасностите от клечките за зъби: експертно мнение от д-р Евгения Бойцова

Клечките за зъби не са най-добрият за почистване, те могат да повредят венците. Ако ги използвате, уверете се, че венците не кървят. Кървенето е ясен сигнал, че е време да се подложите на рутинен преглед.

По принцип не препоръчвам да използвате клечки за зъби – малка частица от дървения връх може да остане между зъбите ви, без да усетите. Това ще провокира гниене и може да стимулира развитието на контактен кариес.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *