Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Каква е монодиета и защо не се препоръчва

Защо не се препоръчва?

Монодиета, при която на всяко хранене се приема само един вид храна. Предлага се бързо отслабване, но в действителност има много недостатъци. Необходимо е да се има предвид, че здравословното хранене се характеризира с разнообразие и енергиен баланс.

Ограничителните хранителни планове като монодиетата обикновено не работят в средносрочен и дългосрочен план. Всъщност те дори създават проблеми. Освен това ефективната загуба на тегло зависи от други фактори, като редовни физически упражнения и други.

Препоръчително е първо да натрупате мускули, за да е по-лесно да поддържате енергиен дефицит след това. Трябва да се прилагат и други здравословни навици. Но да се върнем на основната тема… какви са проблемите на монодиетата?

Монодиета как се провежда

Истината е, че информацията за монодиетата е противоречива. Някои хора твърдят, че само определена храна може да се консумира през целия ден. Други твърдят, че този избор се прави при всяко хранене.

Във всеки случай говорим за много рестриктивен подход, който ще доведе до значителни хранителни дефицити. Първото нещо, което ще се случи – наред с други неща – е влошаване на мускулната маса. За поддържане на мускулна маса е важно да се осигури минимален дневен прием на протеини, което е трудно при диета с една храна.

Според изследване, публикувано в Annals of Nutrition & Metabolism, са необходими поне 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло, за да може мускулната функция да се извършва правилно. При спортистите изискванията лесно се умножават по 2 или 3 пъти.

Има няколко вида монодиети и затова има различни алтернативни подходи. Въпреки това, често се основава на един вид храна при всяко хранене; това може да са картофи, ябълки, яйца и др.

Съществува обаче и възможност за включване на повече разнообразие чрез използване на храни от една и съща група. Така може да обхваща различни видове зърнени храни, месо, зеленчуци или плодове.

Няма указания за това колко дълго е безопасно да го следвате. Но поради ограничителния си характер не може да продължи повече от две седмици. В противен случай хранителният дефицит ще започне да компрометира здравето.

След две седмици постепенно въвеждайте други храни като супи, салати и смутита. След това следващата стъпка е да се върнете към балансирана и разнообразна диета, с храни от всички хранителни групи и без ограничения.

Сред най-разпространените храни за включване в монодиетата са картофи, яйца, ябълки, банани, шоколад и грейпфрут. Въпреки това е възможно да се направи и с месо или бобови растения.

Отслабва ли се бързо с монодиета

Противно на това, което твърдят нейните защитници, монодиетата не е ефикасен вариант за отслабване. Вярно е, че можете да свалите няколко килограма с този подход, но част от тях ще бъдат гликоген и течности.

Междувременно ще унищожи част от мускулната тъкан, което е лошо за вашето здраве и състоянието на телесния състав в средносрочен план. В резултат на това възобновяването на нормалната ви диета ще доведе до увеличаване на теглото, дори повече, отколкото преди да започнете тази диета.

Противопоказания

Освен загубата на мускулна маса и последващото качване на килограми, монодиетата има и други противопоказания, за които си струва да знаете. Важно е да се отбележи, че недостатъчният прием на мастни киселини доста вреден за организма.

Например, ако мазнините не се консумират в оптимални количества, нивата на тестостерон ще бъдат потиснати, което се отразява на жизнеността, силата и здравето, според проучване в The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology.

Ще има и проблеми при контролирането на създаването на свободни радикали, тъй като доставката на антиоксиданти няма да е достатъчна. Това води до ускоряване на процеса на стареене и повишен риск от развитие на хронични патологии.

Постепенно хората изпитват дисфункция на митохондриално ниво и повишено възпаление, което води до клетъчно увреждане на ниво ДНК.

Източници: https://steptohealth.com/https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *