БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Предпазните средства при ковид важат ли и при грип?

Какво се случва, когато случаите на грип, RSV и COVID-19 се сблъскат? Може ли да се предпазим от грипа с маска и дезинфектант?

грип
Лекари споделят съвети как да останем здрави и да се предпазим от грип и RSV.

От началото на есента обикновеният респираторен вирус започна да се разпространява предимно при деца. В началото на зимата случаите на грип се покачиха драстично, не само сред подрастващите. В същото време COVID-19 тлееше на заден план. Към днешна дата хората трябва да се справят с така наречената „тридемия“ – грип, RSV и ковид.

Няма научна дефиниция за термина „тридемия“. Това се отнася до сблъсък на RSV (респираторен синцитиален вирус), грип и COVID-19 до степен, която може да претовари спешните отделения на болниците.

Въпреки че и трите вируса присъстват в момента, не всеки достига своя връх по едно и също време. Днес възрастните боледуват по-често от грип, децата от RSV, а хората след пенсионна възраст може да стигнат до болница, заради сериозни усложнения, причинени както от грип и ковид, така и заради респираторния синцитиален вирус (RSV).

Какво се случва при зараза с RSV и грип?

RSV е често срещан и силно заразен респираторен вирус, който причинява симптоми, подобни на настинка. Повечето деца са изложени на вируса до втория си рожден ден и следователно развиват степен на имунитет, която прави бъдещите случаи по-малко обезпокоителни.

Д–р Томас Мъри

„Обикновено децата и възрастните (които също могат да се заразят) се възстановяват в рамките на седмица или две, казва д-р Томас Мъри, педиатър и инфекционист в Yale Medicine.

По-сериозно от него боледуват бебетата и възрастните хора (навършили 60 или 70 години), както и всеки с компрометирана имунна система или основни здравословни проблеми, като вродено сърдечно заболяване или рак.

При подрастващите и работоспособното население грипът причинява различни усложнения

Най-често страдат гърлото и ушите, коментира д-р Теодора Димитрова от екипа на Клиника „Ушни, носни и гърлени болести” на Военномедицинската академия. Д-р Димитрова подчертава, че грипните вируси са невротоксични. Затова и засягането на слуховия нерв също е често срещано. Възможно е да няма болка, но слухът намалява внезапно – едностранно или двустранно. Понякога се засяга и вестибуларната част на слуховия анализатор. Затова възрастните хора често се оплакват от световъртеж и загуба на равновесие, след като са преболедували тазгодишния грип.

Д-р Теодора Димитрова

Бактериалните възпаления в областта на гърлото също не са рядкост

Фарингит, ларингит и остър катарален тонзилит могат да бъдат бързопреходна проява на грипния вирус. Заради усложнения на ларинкса гласът става дрезгав, появява се кашлица и лек задух.

Какви стъпки могат да се предприемат, за да се предотврати заболяването?

Грипът, COVID-19 и RSV са респираторни вируси, но има разлики в начина им на разпространение.

„Заради ковид правилно се съсредоточихме върху качеството на въздуха. Но, много от тези вируси могат да се разпространят и чрез докосване на замърсени повърхности. Това прави миенето на ръцете и честото почистване на повърхности наистина важни“, казва д-р Томас Мъри.

„Ковид не се разпространява чрез пипане на замърсени повърхности, а по-скоро от кихане, кашляне и изхвърляне на дихателни капчици и аерозоли“, уточнява специалистът.

„RSV се разпространява много повече чрез замърсени повърхности. Детето се разболява, размазва сополи, хваща ръката на майка си, тя си пипа устата или яде с непочистени ръце и заразата е факт. Затова миенето на ръце и дезинфекцията на повърхностите са по-критични при RSV, отколкото при COVID-19.“

Грипът, от друга страна, е някъде по средата

Той може да се разпространи от дихателни капчици, аерозоли и чрез замърсени повърхности и ръце, казва д-р Томас Мъри. Следователно е важно да се практикува така наречения „респираторен етикет“.

„Това означава да се изкашляте в кърпичка и да я изхвърлите веднага в боклука“, казва той.

 

Всеки трябва да знае, че носенето на маска предпазва и от трите вируса

Така че, след като сте се изкашляли и издухали, дезинфекцирайте ръцете, сложете маската и направете още една дезинфекция на ръцете.

Може да звучи очевидно, но най-добрият съвет за превенция и на трите заболявания е да се избягват хора, които вече са болни.

Как можем да се съберем безопасно с другите?

Тъй като по-студеното време държи повече хора вътре, трябва да се вземат определени предпазни мерки, казват лекарите. Първо и най-важно, дори и сега може да си направите ваксина срещу грип и да се уверите, че сте в крак с вашата ваксинация срещу COVID-19.

„Ваксината срещу грип, както и тази срещи ковид, може да не ви предпази напълно от заразяване, но има наистина добър шанс да ви предпази от сериозно заболяване, хоспитализация и смърт“, казва д-р Мъри.

Ако отивате на събиране на закрито, вземете допълнителни предпазни мерки

„С други думи, избягвайте събития на закрито с много хора, които викат. Там шансовете да се изложите на COVID-19 или нещо друго ще бъдат доста по-високи“, казва той. Освен това може да си направите бърз тест точно преди събитието. Ако всички правят така, това е един допълнителен слой сигурност. И ако пътувате в автобус, носете маска, дори ако никой друг не го прави.

Д-р Мъри казва, че е важно да се обръща внимание на симптомите

„Ако имате някакви симптоми, наистина не трябва да се събирате с други хора. Но ако настоявате, носете маска и се изолирайте по време на дейности като хранене, когато не може да бъдете с маска“, казва той.

И винаги мийте ръцете, при възможност, или ползвайте дезинфектанти от аптеката

Носете маска дори и ако нямате симптоми – възпалено гърло, кашлица, хрема. Носете я дори ако комбинираният тест за ковид и грип е отрицателен. Най-добре ще е ако може да си останете у дома, докато симптомите ви отшумят.

Източници: www.yalemedicine.org, offnews.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *