Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЕС затяга КОВИД-19 мерките за пътници, пристигащи от Китай

Европейският съюз „силно насърчава“ всички членки да изискват тестване на пътници от Китай на фона на скока на инфекциите с КОВИД-19 в азиатската страна.

тест ковид-19
Ще има увеличено тестване за КОВИД-19 на пътници, пристигащи от Китай

В сряда Европейският съюз препоръча на държавите-членки да изискват тестове преди полет на пътници, пътуващи от Китай. Новината идва след седмица на разговори с участието на здравни експерти от ЕС и идва от групата на ЕС за интегриран политически отговор при кризи (IPCR).

Наред с това, че пътниците трябва да имат отрицателен тест за COVID-19 преди пътуване, препоръчват също така на пътниците да носят маски за лице по време на полети до и от Китай.

Швеция, която в момента е ротационен председател на ЕС, излезе с изявление късно в сряда, в което се изброяват всички препоръки, по които членовете на ЕС са се съгласили. В него се казва, че мерките ще бъдат преразгледани в средата на януари, за да се „оцени ситуацията“.

През изминалата седмица страните членки въвеждат свои собствени ограничения за пътници, пристигащи от Китай

 

Реакции на ограниченията за посетители от Китай

 

Пекин заклейми новите правила, като изискванията за тестване в Италия и Франция, като „дискриминационни“ и обеща да наложи контрамерки. Докато ЕС усъвършенства подхода си, говорителят на китайското правителство Мао Нинг каза: „Искрено се надяваме, че всички страни ще се съсредоточат върху борбата със самата епидемия, избягвайки политизирането на КОВИД.“

Медицински групи и авиокомпании също се оплакаха, че разединеният подход е несъстоятелен. Генералният директор на Международната асоциация за въздушен транспорт Уили Уолш каза, че е „изключително разочароващо да се види това рязко възстановяване на мерките, които се оказаха неефективни през последните три години“.

„Изследванията, предприети около пристигането на варианта омикрон, заключиха, че поставянето на бариери по пътя на пътуването няма значение за пиковото разпространение на инфекциите. Най-много ограниченията забавиха този пик с няколко дни“, каза той.

Някои здравни служители на ЕС също отбелязаха, че вариантите, които сега силно засягат Китай, вече присъстват в Европа от известно време.

Въпреки това Европейският съюз изглеждаше решен да наложи някакво ограничение. Швеция излезе с изявление, в което се казва, че „пътуващите от Китай трябва да бъдат подготвени за решения, взети в кратки срокове“.

По време на пътуване до Португалия германският външен министър Аналена Бербок каза, че е от съществено значение ЕС да има единен отговор на безпрецедентната вълна от инфекции в Китай.

 

Каква е текущата ситуация с КОВИД-19 в Китай?

 

През декември Китай стана една от последните страни в света, които се отказаха от политиката си за „нулев КОВИД“, която беше в сила от началото на пандемията през 2020 г. Политиката стана известна с изключително строгите си карантини, често на цели квартали или градове . Администрацията на премиера Си Дзинпин най-накрая се отказа от плана след национални протести през есента, което доведе до рязък брой инфекции и смъртни случаи.

След началото на първоначалната вълна Китай обяви, че ще брои заразените и смъртните случаи по различен начин, което доведе до данни, които международните здравни служители критикуваха като непрозрачни.

Д-р Деепти Гурдасани, експерт по епидемиология и глобално здравеопазване от Обединеното кралство, каза, че „в глобална криза се нуждаем от бързо споделяне на информация. И без това ни е много трудно да реагираме глобално в координиран начин.“

Д-р Деепти Гурдасани за ковид-19 мерките
Д-р Деепти Гурдасани, експерт по епидемиология и глобално здравеопазване от Обединеното кралство

Тя не смята, че сегашният мозаичен подход на Европейския съюз ще донесе голяма полза. „Мисля, че макар да е наистина важно да се наблюдават вариантите, които може да се появяват или разрастват в Китай, този вид неравномерно тестване преди заминаването е малко вероятно да доведе до  промени по отношение на забавянето на вноса на всеки нов вариант, освен ако няма и вътрешни мерки на място“, пояснява тя.

Гурдасани каза още, че с наближаването на лунната Нова година е много вероятно още по-бързо разпространение на КОВИД-19 в Китай и появата на нови варианти.

Източници: https://www.dw.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *