Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доц. Коста Костов: Само 15 % от болните с рак на белия дроб живеят 5 години!

Рак на белия дроб се лекува успешно при ранно откриване. Целият хаос в здравеопаз­ването и несериозното отно­шение на институциите към проблема тютюнопушене води до пo-ниски резултати на ран­но откриване на рака на белия дроб като цяло.

Ето какво ни каза за коварното белодробно заболяване доц. Коста Костов, началник на Клиниката по бело­дробни болести във Военна ака­демия – София. Ноември беше обявен за месец за предпазване на белите дробове.

 

– Доц. Костов, какво трябва да знаем за рака на белия дроб?

– Първото, което трябва да знаем, е, че е най-разпространеното заболяване сред мъжете в развитите страни. Основна причина за него е тютюнопуше­нето. Колкото и да се отрича това твърдение, имаме много сигурни доказателства, че цигарите са първопричината за болестта. Ракът на белия дроб е лечим само ако се хване навреме, в много ранен стадий. Лечението при дребноклетъчния рак на белия дроб е основно с химио­терапия. При недребноклетъчния – операция и химиотерапия като добавящо, подкрепящо лечение. Ракът на белия дроб зачестява и при жените. Независим фактор за развитие на заболяването е наличието

НА ХРОНИЧНАТА ОБСТРУКГИВНА БЕЛОДРОБНА БОЛЕСТ – ХОББ

Независимо че и при рака, и при ХОББ заболелите са пушачи, болестта е отделен рисков фактор. В България над 50% от населението са пушачи. Големият урожай на хронично болни и таки­ва с рак ще дойде след 10-15 го­дини, когато в целия свят ХОББ ще бъде на трето Място по смъртност. Което означава, че това ще даде сериозен тласък на развитието на белодробен рак. Ако в някои страни белодробният рак задържа темповете си на растеж най-вече заради рязкото намаляване на тю­тюнопушенето, то в други страни,: като тези в Южна Европа, където има много заболели, в продъл­жение на близките 10-20-30 г. ще има висок скок на заболева­емост от рак. Така че спирането на тютюнопушенето ще се окаже най-добрата профилактика на рака на белия дроб.

– От двата вида рак, кой от тях е по-опасен?

– Няма такава класация. Зави­си от стадия, в който е „заловен“ ракът. И двата са изключително агресивни и опасни. Проблемът е в разликата на лечението. Това, че се лекуват по различни начини, не означава, че имат някаква разлика в прогнозата. Прогнозата за всички видове рак при съвре­менното хирургично, физиотерапевтично лечение е, че

5 Г. ДОЖИВЯВАТ 15-20% ОТ БОЛНИТЕ

Говоря за развитите страни, за тези с изключително добре развита онкологична мрежа. В България този процент на доживяване е много нисък. Причината е, че ние откриваме рака на белия дроб поради спецификата на нашата скринингова система твърде късно. Профилактиката е лоша. Въобще организацията в този аспект е парцелирана. Целият хаос в здравеопазване¬то и несериозното отношение на институциите към проблема тютюнопушене води до по-ниски резултати на ранно откриване на заболяването като цяло.

–           Каква е възрастта, при която най-рано се открива ракът?

–           Основно възрастовата група, в която се открива заболяването, е над 45-50-годишни. Това не е болест на младите, макар че напоследък има много такива заболели – 20-25-годишни. Там причините са по-различни – не толкова тютюнопушене, колкото спецификата на защитата, на генната предразположеност.

–           Има ли заболяването наследствен характер?

–           Пряк, не, но ако има във фамилията карцином, особено белодробен, преките наследници трябва да бъдат много внимателни, защото рискът е завишен, В България ежегодно се разболяват 4000-5000 души, като огромното количество заболели са мъже. Жените са под 1000.

           Факторите, които ни разболяват?

–           Първопричината е пушенето. Всички останали са второстепенни – хронични болести на белия дроб, туберкулоза, прекарани и остатъци от предишни пневмонии, 80% най-малко са пушачи, 20% от тях имат ХОББ.

– Как да разпознаем тази коварна болест?

– За съжаление, КОГАТО ГО РАЗПОЗНАЕМ, ТОЙ ИЗВАЖДА ОЧИТЕ! Уголемената сянка на белия дроб вече е едва ли не началото на края. В този стадий е твърде късно. Дали ще е открит малко по-рано, или малко по-късно чрез рентген, няма да увеличи продължителността на преживяемост на заболелия. Компютърната томография позволява ранно откриване на лезиите, натам трябва да се обърне здравеопазването, Скрининг на рисковите групи, заплащане от Здравната каса, национална кампания, средства за нови технологии и обучение на спецйалисти. По-добре пари за профилактика, отколкото скъпо лечение и ниска преживяемост. Държавата трябва да вземе всичко около здравеопазването в ръцете си. Не на парче, а да има политика на профилактика.

–           Кои заболявания могат да ни заблудят и късно да търсим рака в нас?

–           Това е кашлицата при пушача, Той по принцип си кашля и не обръща внимание как се преобразува тя от един вид в друг. Промяната в кашлицата е вероятният първи симптом при пушача. Кръвохрачене има, но за него съществуват още 99 причини.

–           Защо има толкова заболели по селата?

– На село пушат некачествени цигари. Селскостопанският труд е свързан с пръскания из-ползването на различни отрови, торове. Живеят в по-ограничена среда, да не забравяме битовия алкохолизъм, имат друго отношение към живота, пренебрегват и най-малките симптоми. В големия град има лекари и може да се прегледаш, а там дори сам не обръщаш внимание на себе си.

– Какво е основното първично лечение?

–           Спиране на тютюна като абсолютна профилактика на рака на белия дроб. Химиотерапия, радиотерапия, зависи от резултатите от биопсията.

–           Възможно ли е използването на киберножа?

–           Много се шуми около това.

ИМА ГОЛЯМА ПСИХОЗА болните да търсят такава интервенция. Аз мисля, че там има голяма доза спекулация. Всеки такъв център иска да привлече повече пациенти. Това са много пари, обикновено хвърлени на вятъра. Безспорно е, че използването на киберножа предполага по-голяма прецизност в резекцията на тумора. Но повтарям – по- добре е да се установи видът на тумора: Методиката на лечение се определя от него. Не може всички видове рак да се лекуват по един и същи начин. Центровете им взимат парите, жилищата им остават в банките. Никой няма да им каже да се върнат в България, където имаме доста добри специалисти на изключително добро ниво. У нас не правим белодробни трансплантации. И никога аз няма да излъжа никого да остане тук, ако има по-добра възможност за лечение в държави като Германия, франция. Белодробната трансплантация е най-скъпата. Големият проблем е най-вече намирането на донори; Както и високата цена, която зависи от усложненията, които се получа-ват след трансплантация.

– Какво разболява българите?

-Лошото хранене, некачествените продукти, които ползваме. Липса на стандарти за храните. Самолекуването също. То е провокирано от невъзможността за бърз достъп до качествени белодробни специалисти. Това опорочава системата на здраве¬опазването. Трябват правила за достъп до здравни консултации. Когато един проблем го прехвърлиш от здравата глава на болната, страда организацията на системата. Има абсолютен дисонанс в отношенията между лекари и пациенти. Държавата трябва да даде възможност на медиците си да използват своите натрупани практически знания. Затова научната ни дейност е на светлинни години от постиженията в други държави.

Съветвай хората да забравят пушенето, да посещават поне един път в годината пулмолог, да си правят годишно рентгенова снимка и функционално изследване на дишането. Така може отрано да се започне с лечение на ХОББ, който е в основата на раковите- заболявания на белия дроб.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Доц. Коста Костов: Само 15 % от болните с рак на белия дроб живеят 5 години!

  1. Pingback: Д-р София Ангелова: Винаги има смисъл да се откажете от цигарите! | Лекува нет

  2. Pingback: „Аз не бих рискувал да извършвам радиохирургия на главния мозък с киберножът” – твърди Георгий Андреев | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *