12 начина да избегнем рака?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вероятно никога няма да хванете рак, ако следвате съветите за здравословен начин на живот. Поне 70 % от известните причини за развитие на злокачествени образувания могат да бъдат избегнати. Първата защитна линия е изградена от правилното хранене, подходящата физическа активност и отказа от тютюнопушене. Но наред с тези добре известни методи в последно време учените разкриха доста изненадващи и на вид незначителни малки промени във всекидневието, които могат да допринесат много за профилактиката на рака.

  1. РАКЪТ МОЖЕ ДА СЕ „УДАВИ“ Щ СТЕЧНОСТИ

Приемът на много вода и’други течности може да „потопи“ риска от развитие на рак на пикочния мехур, твърдят изследователи от френ­ската асоциация за злокачествени заболявания. Обяснението за пре­вантивните сили на течностите е, че те разреждат концентрацията на канцерогенните агенти в урината и помагат за по-бързото им изхвърляне от организма чрез отделителната система.

  1. МИЙТЕ КАФЕ С КОФЕИН ВСЕКИ ДЕН

Любителите на истинското кафе, които изпиват по 4-5 чашки дневно, са застрашени с 40% по-малко от рак на мозъка в сравнение с хората, които употребяват рядко черната напитка, твърди проучване от миналата годи­на. Същото количество кафе намалява риска от развитие на рак на фаринкса и на устата. Кафето без кофеин няма такъв ефект както истинското кафе, което е по-надежден защитник от чая, който също предпазва от злока­чествени болести.

  1. ЗАБРАВЕТЕ ЗА ХИМИЧЕСКОТО ЧИСТЕНЕ

Разтворителят перхлоретилен, който се използва традиционно при химическото чистене може да причи­ни рак на черния дроб, на бъбреците и на кръвта, показват резултати от едно проучване на ЕРА (Американската агенция за опазване на околната сре­да). Най-застрашени са хората, кои­то работят с химикали и използват стари машини за химическо чистене, а не толкова клиентите. Все пак за предпочитане е да перете фините си дрехи на ръка с меки и неутрални сапуни, да ги сушите на въздух и при необходимост да почиствате петната c естествени средства вместо c химични разтворители.

  1. СЛОЖЕТЕ ФИЛТРИ НА КРАНОВЕТЕ НА ЧЕШМИТЕ

Така ще намалите приема на канцерогенни химикали, както и на нарушаващи хормоналния баланс в организма ви елементи, които вода­та от водопроводната мрежа може да съдържа. Филтрираната вода дръжте в шишета от стъкло или от неръждаема стомана, за да избегнете химични замърсители като бифенол А например, който може да се открие във вода, съхранявана в пластмасо­ва бутилка (затова този съд е за еднократна употреба). Според ново изследване на група френски учени за състоянието на околната среда се оказва, че в доста случаи водата от чешмата е по-безопасна от бути­лираната.

  1. МОБИЛНИЯТ ТЕЛЕФОН – ДАЛЕЧЕ ОТ УХОТО ВИ!

Използвайте го само за кратки разговори или говорете с устрой­ството hands-free, което ви дава възможност да държите телефона и съответно радиочестотната енер­гия, която излъчва, далече от главата си. Опасността от развитие на рак на мозъка поради прекалена употреба на мобилните телефони не е доказана, но не е и отхвърлена. Така че по-добре я елиминирайте доколкото можете, смятат онколозите.

  1. ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ МОЩНИТЕ „ЗАЩИТНИЦИ“ В ЗЕЛЕНО

Става дума за зелените зеленчуци – и колкото по-тъмнозелени са, тол­кова по-добре. Следващия път, когато си купувате салата,’изберете най- тъмнозеления вид, защото съдържа най-много хлорофил. Той е богат на магнезий – елементът, който намаля­ва опасността от развитие на рак на дебелото черво. Учените обясняват, че магнезият подава „сигнали“ на клетките как да действат. Ако от него в организма няма достатъчно количество, клетките може да започ­нат да се делят и да се размножават тогава, когато не трябва. Сред зеле­ните защитници е и спанакът – поло­вин чаша задушен спанак съдържа 75 мг магнезий – 25% от необходимото ни дневно количество.

  1. МАРИНОВАЙТЕ МЕСОТО, ПРЕДИ ДА ГО ПЕЧЕТЕ

Меса, печени на скара с въглища, са много вкусни. Но те могат да съдържат канцерогенни хетероциклични амини, които се образуват при обработването на месото на висока температура и при печенето на огън (както е при барбекюто). Опасността от канцерогенни елементи във вкус­ната скара може да се намали, ако предварително мариновате месото, като добавите розмарин и мащерка към маринатата и го оставите да кисне в нея поне час. Богатите на антиоксиданти подправки могат да понижат с 87% наличието на канце­рогенни съставки в храната.

  1. „ИЗГОРЕТЕ“ МАЗНИНИТЕ, ЩЕ НАМАЛЕЕ ОПАСНОСТТА ОТ РАК НА ГЪРДАТА

Установено е, че умереното физи­ческо натоварване – например 2 часа бързо ходене на ден, намалява риска от карцином на млечната жлеза с 18%. Онколозите обясняват, че ре­довните тренировки допринасят за този ефект. Те ни помагат да горим мазнини, които са вредни не само за фигурата. Наред с всичко останало мазнините могат да произвеждат свой собствен естроген – хормон, кой­то в определени случаи попада сред факторите за развитие на рак.

  1. ИЗСЛЕДВАЙТЕ ПЛЪТНОСТТА НА ГЪРДИТЕ СИ

Най-новите проучвания сочат, че този показател също е много важен за определяне опасността от разви­тие на карцином на млечната жлеза. Според данни от мамографски изслед­вания жените с над 75% плътност на гърдите са с 4-5 пъти по-висок риск за рак в сравнение с жените с по-ниски проценти на плътността. Обяснение­то е, че плътността на гърдите се определя от наличието на естроген – високото ниво на този хормон ги прави по-компактни. Затова се пре­поръчват физически упражнения – за да се намали естрогенът. Освен това топенето на мазнини променя процесиme на растежа в организма в поло­жителна посока, като кара протеини като адикопините и хормони, като инсулина да изключат „бутоните“ за развитие на ракови клетки.

  1. ЯЖТЕ ЯДКИ

Специалистите ги препоръчват, защото са богати на селен – антиоксидантът, който предпазва от рак. Последните изследвания показват, че високото ниво на този елемент в кръвта намалява риска от карцином на пикочния мехур при жените, както и от рак на белия дроб и дебелото черво при „всички хора. фаворит сред богатите на селен ядки са бразил­ските орехи, които се намират и на нашия пазар. Учените допълват, че освен като антиракова храна продук­тите, съдържащи високо количество селен, подсилват имунната система, предпазват клетките от вредните свободни радикали и потискат обра­зуването на кръвоносни съдове, които хранят туморните образувания.

  1. ПРИЕМАЙТЕ ЧИСТИ ХРАНИ

Учените препоръчват биопродуктите, защото в тях липсват добавени антибиотици и хормони за усилване на растежа. Биопродуктите не са обработвани с пестициди или с химикали за по-дълго запазване на свежия им вид. Винаги мийте обилно под течаща вода плодовете и зелен­чуците, преди да ги поднесете сурови или да ги сготвите. Същото важи за месото и яйцата. При тестване на продукти с пестициди са открити над 40 канце­рогена, съобщават френски изследо­ватели от Националния институт по онкология. Най-богати на пестициди са целината, прасковите, ягодите, ябълките и боровинките.

  1. ЦВЕТНИТЕ ДРЕХИ БЛОКИРАТ ВРЕДАТА ОТ СЛЪНЦЕТО

Френски изследователи стигнали до интересния извод, че цветът на облеклото може да блокира вредните ултравиолетови лъчи на слънцето. Синьото и червеното показали по­добри защитни резултати от бялото и жълтото.

Важно е винаги да носите шапка, когато слънцето е силно. Меланомът може да се появи по всички части на тялото, но когато е по главата или по врата, опасността от смъртен из­ход е два пъти по-висока, отколкото при рак на кожата по други зони.

За Lekuva.net – от френски (сп. „France Dimanche“)

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 3 до “12 начина да избегнем рака?

  1. Pingback: Билкове мехлеми за рак на кожата | Лекува нет

  2. Pingback: Доц. Коста Костов: Само 15 % от болните с рак на белия дроб живеят 5 години! | Лекува нет

  3. Pingback: Когато чуете диагнозата „рак” не се стряскайте! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *