ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доц. Д-р Ботьо Ангелов, Д. М: Заради инфекции може да се роди бебе с катаракта!

Около 30 000 българи годишно оперират очно перде, твърди известният специалист

Доц. Ботьо АНГЕЛОВ завежда Първо очно отделение в Очната клиника към „Александровска“ болница. Отделението се зани­мава с хирургично лечение на катаракта (вътрешно перде на окото) с имплантация на вътреочни лещи, както и на глаукома (извършва се диагностика, медикаментозно, лазерно и хирургично лечение на глаукомата). Лекуват се различни заболявания на роговицата и слъзния апарат. Правят се пластично-реконструктивни операции на окото и на неговите придатъци. Доц. Ботьо Ангелов има над 250 научни публикации, включително участие в монографии. Освен медицина е завършил и второ висше образование – Здравна политика и мениджмънт в здравеопазването. Член е на редица офталмологични дружества у нас и в чужбина. Създател р на фондацията Национална академия „Глаукома“. Има два патента за изобретения.

–         Доц.  Ангелов, колко българи страдат от катаракта?

– Годишно се опери­рат около 30 хиляди души. Но реалният брой на болните е много по-голям.

–         Здравната каса покрива ли цената на вътреочната леща?

Не. Пациентът си я купува.

–         Колко струва?

Най-евтини са твърдите вътреочни лещи – между 400 и 600 лв. Сгъваемите меки вътре­очни лещи са по-скъпи. Мултифокалните имат цени до 3 хиляди лева и нагоре. Най-често се имплантират лещи, ко­ито струват между 600 U1400 лв.

–         Какво е катаракта?

Катаракта, или т.нар. вътрешно перде, означава помътняване на лещата на окото, което може да се дължи на различни причини. С напредване на възраст­та, обикновено напълно прозрачната леща се из­меня – намалява нейната прозрачност. По-често се засягат и двете очи, но в еднаква степен.

–         Къде се намира лещата?

Ако можем да раз­делим окото на преден и заден сегмент, лещата се намира в предната част на окото, зад зе­ницата и ириса.

–         Какви са нейните функции?

– Когато светлина­та преминава през ле­щата, тя се пречупва и се фокусира в очното дъно.

РОЛЯТА НА ЛЕЩАТА Е ДА ПРЕЧУПИ СВЕТЛИНАТА и да я фокусира в макулната зона на ретината.

–         Какво се случва при наличие на катаракта?

– Зависи в каква сте­пен е помътнението. Може да се развива във всяка част на лещата. Най-често може да бъде в централната (нукле­арна) част на лещата или в периферните (кортикални) части. Има и комбинирани варианти. С развитието на катарактата, пациентът започва да губи яснота на зрението на съот­ветното око. Зрителна­та острота отслабва и долните редове от зрителната таблица започват да се виждат замъглено.

–         От какво се причинява потъмняването на лещата?

– Може да има раз­лични причини. Основ­ната е стареенето на лещата с напредване на възрастта. Някои възпа­лителни, травматични, ендокринни и други общи заболявания също водят до катаракта. Различни физични фактори, като лъчения, високи темпе­ратури и др., могат да допринесат в някаква степен за намаление на прозрачността на лещата.

–         Може ли да се развие ката­ракта веднага след раждането на детето?

Конгинеталната (детска) катаракта може да се развие още по време на бременността, вследствие на

ПРЕКАРАНИ ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, интоксикации и др. Катаракта се наблюдава и вследствие на различни вродени, генетично обу­словени заболявания и синдроми. Честотата на детската катаракта е сравнително незначителна, но се отразява изключително негатив­но на зрението. Ако не се оперира навреме, може да се развие т. нар. мър­зеливо око.

–         Коя е най-често срещаната катарак­та?

Възрастовата. С напредването на въз­растта и в окото се развиват процеси на стареене. Състоянието на лещата най-точно показва до каква степен е стареенето – с намаля­ване на нейната прозрач­ност. В такава ситуация все по-малко светлина прониква в окото и сти­га безпрепятствено до очното дъно.

–         Слънчевата свет­лина благоприятства ли развитието на катаракта?

– Някои лъчения могат да допринесат за разви­тието на катаракта. Слънчевата светлина, най-вече ултравиолетовата част на спектъра й, по-скоро уврежда оч­ното дъно. Катаракта често се развива при хора, които работят във вредни производства, при високи температу­ри, някои лъчения и др.

–         Какво е лечението на катарактата?

Кардиналното ле­чение е хирургичното. На фармацевтичния па­зар се предлагат капки, които имат за цел да забавят прогресията и развитието на ката­ракта.

–         Какъв е ефектът на капките?

Почти никакъв. За мен в голяма степен ефектът им е плацебо. Някои пациенти си по­ставят капките, за да забавят прогресията на помътняването и за­губата на зрението. Но при някои болни заболя­ването се развива много по-бавно. Пациентите го свързват с поставянето на капките. Дали е точ­но така, е абсолютно спорно.

катаракта?

Развитието й може да бъде диагностицирано със съответните офталмологични методи при преглед. Задължително е зеницата да бъде разши­рена медикаментозно, за да се огледа лещата в по-голям обем и да се установи какъв е типът на помътняването (дали е помътнено лещеното ядро или периферната част на лещения кортекс). Желателно е да се огледа назад и очното дъно, за да се търсят и някои други придружава­щи заболявания, ВОДЕЩИ ДО НАМАЛЕНИЕ НА ЗРЕНИЕТО

С напредване на катарактата се влошава възможността за оглеж­дане на очното дъно и може да бъде пропусната друга патология.

–         С кое изследване се поставя сигурна ди­агноза?

– Пациентът се из­следва на биомикроскоп. Изследват се всички структури на окото, включително на преден и на заден сегмент. По­някога може да станат редица грешки, свърза­ни със заболяването. Ако пациентът не е из­следван прецизно, може да се пропусне друго заболяване, например глаукома (уврежда се зрителният нерв, обик­новено вследствие на повишено вътреочно на лягане). Пациентът губи зрението на едното око в известна степен и в друга степен – на дру­гото.

–         Разкажете повече за последните методи за лечение на катаракта?

– Съвременното ле­чение на катарактата е извършването на факоемулсуфикация. Това означава, че с ултразвук се разбива лещеното ядро и се аспирират ле­щените маси. След тази част от интервенцията следва имплантация на вътреочна изкуствена леща. Тя е с определени диоптри и има за цел да възстанови липсващи­те диоптри вследствие отстраняването на ле­щата. С поставянето на лещата може да се извърши и корекция на съответните диоптри, използвани от пациента преди операцията. По­грешно се информират някои пациенти, че има лазерна операция за ка­таракта, а такава в Бъл­гария не се извършва.

–         Как се извършва операцията?

С местна упойка. По­ставят се обезболяващи капки. Интервенцията може да се извърши и амбулаторно. Имплан­тира се мека, сгъваема вътреочна леща. Има вариант и за поставяне На твърда вътреочна леща, но там е необхо­дим по-голям разрез. След имплантирането на лещата се налагат няколко Шева. След време конците се махат. При съвременния вариант на ултразвукова факоемулсуфикация с поставяне на мека вътреочна леща, операцията е безшевна и безкръвна.

Съвременната хи­рургия в микрохирургия. Днес тя е изключително напреднала. Ние не чака­ме лещата да помътнее напълно, т.е. да „узрее“ пердето. Оперираме много по-рано. Всичко зависи от професията на пациента, от неговите желания и интелигент­ност.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Доц. Д-р Ботьо Ангелов, Д. М: Заради инфекции може да се роди бебе с катаракта!

  1. Pingback: И при бебетата има катаракта! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *