Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сутрешно гадене – 6 изненадващи причини

При бременност често се наблюдава сутрешно гадене, но това далеч не е единствената причина за това усещане

сутрешно гадене

„Когато чуем за гадене сутрин, при събуждане, първата мисъл на повечето хора е бременност“, каза д-р Джанис Джонстън, главен медицински директор и съосновател на Redirect Health. „Това е така, защото сутрешното гадене е много често срещан страничен ефект по време на бременност, особено през първия триместър и засяга 7 от 10 бременни жени“, допълва още тя.

Гаденето след събуждане при бременните жени се се дължи на конкретен хормон, наречен човешки хорионгонадотропин или ЧХГ. Тялото започва да произвежда ЧХГ веднага щом оплодената яйцеклетка се прикрепи към лигавицата на матката, което води до усещане за гадене и повръщане.

Все пак, не само забременяването е причина за поява на неприятното усещане. Специалистите смятат, че сутрешното гадене може да бъде причинено от голямо разнообразие от фактори, включително диета, начин на живот и психическо състояние.

д-р Джанис Джонстън
д-р Джанис Джонстън, главен медицински директор и съосновател на Redirect Health

 

Причини за сутрешно гадене:

 

1. Нарушен сън

„Липсата на достаъчно качествен сън, независимо дали става въпрос за безсъние, сънна апнея или просто стоене до късно, може да повлияе на хранителната ни система”, казва д-р Джонстън.

„Ненаспиването може да доведе до чувство за гадене, когато се събудите сутрин”, допълва още тя.

Липсата на качествен сън нарушава множество процеси в тялото и може да доведе до редица разстройства и проблеми, включително Алцхаймер, наддаване на тегло и психически заболявания.

 

2. Ниска кръвна захар

При ниска кръвна захар може да се наблюдава усещане за слабост, липса на енергия и гадене. „Ниската кръвна захар може да дойде от липсата на добре балансирана диета, богата на ястия с фибри и сложни въглехидрати или от пропускането на хранене. Ако се събудите с разстроен стомах, това може да е защото сте пропуснали вечеря или просто не сте яли достатъчно предния ден“, разяснява Джонстън.

„Макар да звучи контраинтуитивно, изяждането на нещо леко за закуска, когато усещате гадене сутрин, може напълно да облекчи симптомите“, категорична е докторката.

 

3. Киселини

Сутрешното гадене може да бъде причинено и от вашата диета. Например, изяждането на много храна, пълна с мазнини, може да причини киселинен рефлукс, според Джонстън. „Стомашната киселина може да се издигне през хранопровода и да причини усещане за киселини и разстроен стомах“, казава тя.

 

4. Дехидратация

Дехидратацията по време на сън е често срещана, особено когато сме пили алкохол. След събуждане, изпиването на големи количества течност може да доведат до усещане за гадене.

 

5. Безпокойство

Безпокойството може да доведе до чувство за повдигане. Това често се наблюдава при притеснение от предстоящо важно събитие, като интервю за работа, учебен тест и т.н.

„Нашите черва, или стомашно-чревната система, са тясно свързани с централна нервна система (мозъка)”, казва д-р Джонстън. „Тези 2 системи си комуникират постоянно, така че когато едната е засегната, страда и другата”, обяснява още тя.

Когато чувствате силен стрес или тревожност, се освобождават хормони, които навлизат в храносмилателния тракт и могат да повлияят на стомаха и да причинят сутрешно гадене.

„Ако лежите в леглото сутрин и се притеснявате силно за предстоящо събитие, в резултат на това може да получите гадене, което не е нищо притеснително или необичайно”, категорична е докторката.

Ако тревожността пречи на ежедневието ви и получавате паник атаки, това може да е признак на тревожно растройство и трябва да се консултирате със специалист.

 

6. Запушен нос

Странно, но запушването на носа също може да е причинител на неприятното състояние. Според Healthline запушеният нос или синуси могат да окажат натиск върху върешното ухо, което води до замайване, виене на свят, разстроен стомах и гадене.

виене на свят и сутрешно гадене

 

Какво да направите при сутрешно гадене и кога е нужно да поръсите лекар?

 

За да предотвратите или да облекчите гаденето след събуждане е препоръчително да си набавяте много чист въздух, да пиете чай от мента или джинджифил и да се храните по-често в по-малки количества.

„Разбира се, ако имате повръщане, загуба на тегло, силно главоболие или болки в корема, незабавно потърсете консултация с лекар”, съветва д-р Джанис Джонстън.

Източници: https://www.insider.com; https://www.redirecthealth.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Сутрешно гадене – 6 изненадващи причини

  1. Краси каза:

    На мен ми помага да пия чай от мента, не знам защо ми се вие свят сутрин. Няма как да съм бременна, защото съм на 43

    • Светлана каза:

      Благодаря за публикуваната статия. Аз също имам сутрешно гадене. Имам всичките тези състояния, нервен стомах, имах и рефлукс, недоспиване по време на пълнолуние, тревожност за най-малки грижи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *