Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 причини защо е по-добре да пиете обикновена вода вместо чай през зимата

В студения сезон обикновено предпочитаме горещ чай, подсладен със захар или с мед

чай

Но и най-ароматния билков чай няма да замени чистата вода със стайна температура, която е жизненоважна за нашия имунитет. Ето какво казват експертите по въпроса за пиенето на вода и чай.

Д-р Наталия Шарашкина

– Когато е студено жаждата не се усеща толкова ясно. Но нуждата на тялото от течности не намалява, – обяснява д-р Наталия Шарашкина, гериатър, кандидат на медицинските науки . – Влияние оказва и сухия въздух в помещението поради нагревателните уреди. Затова през зимата е много важно да се приемат достатъчно течности. Средно се препоръчва да се изпиват 1,5-2 литра или 30 мл на 1 кг телесно тегло на ден.

– Просто трябва да пиете обикновена вода със стайна температура, – казва диетоложката Людмила Денисенко . – В края на краищата повечето напитки (чай, особено билков чай и кафе) имат диуретичен ефект, което означава, че допринасят за отстраняването на течностите от организма в по-голямо количество. И водният баланс трябва да се попълни, в противен случай тялото ще започне да страда на клетъчно ниво.

Людмила Денисенко, диетолог

Ето някои факти в полза на това защо имаме толкова голяма нужда от вода не само през лятото, но и през зимата.

1. Овлажняване на лигавиците

Първата бариера по пътя на вирусите в тялото ни са лигавиците на носа и устата. Това се нарича мукозен имунитет. Ако им липсва влага (твърде сух въздух на закрито и липса на вода), тогава те стават пропускливи, уязвими за атака от вируси.

2. Борба с интоксикацията

Запомнете ето този съвет – ако се разболеете, пийте повече плодови напитки, топла вода, чайове. Всичко това е необходимо за по-ефективното прочистване на тялото от токсините, които вирусите оставят след себе си. Колкото повече пием, толкова повече ходим до тоалетната – с урината всичко лошо се измива през бъбреците.

3. Вода срещу кръвно налягане и алергии

Водата е необходима за „разреждане“ на кръвта. Това, разбира се, е много повърхностно описание на сложен физиологичен процес, но фактът остава: когато има липса на вода, кръвта се сгъстява, сърцето трудно я изтласква през съдовете (между другото, те също се нуждаят от вода за еластичност) и особено през малките капиляри. Това означава, че налягането се повишава, има риск от инфаркт. Със сгъстяването на кръвта може да се образуват и съсиреци, което е предпоставка за мозъчен удар или инсулт. Достатъчният прием на вода нормализира налягането с течение на времето.

Друг важен момент – при липса на вода се увеличава производството на хистамин

Познаваме хистамина като вещество, отговорно за алергичните реакции. Но всъщност той регулира и други физиологични процеси в тялото. По-специално, хистаминът започва правилно да разпределя останалата вода в тялото по начин, който ще бъде по-разумен и по-добър. Но остава фактът, че излишъкът от хистамин активира алергиите. Затова е много важно за страдащите от алергии, както и за и астматиците, да пият повече вода.

4. Необходима за ставите

Появата на артроза, остеохондроза също се влияе косвено от постоянната липса на вода. В крайна сметка, ако хрущялната тъкан не получава достатъчно вода и кислород от кръвта, а оттам и хранителни вещества, тогава тя се износва по-бързо. И помним, че гъстата кръв преминава по-лошо през малките капиляри. Освен това водата поддържа мускулите в добра форма. Това означава, че рискът от падания, счупвания е намален, тъй като при добре функциониращи стави и мускули е по-лесно да се поддържа баланс. Особено когато тротоарите са заледени.

5. За хидратация на кожата

Зимният студ и силните ветрове могат да причинят зачервяване на кожата. Особено ако е дехидратирана, суха и следователно склонна към раздразнения. Отдавна е доказано, че водата стимулира метаболитните процеси, включително в кожата. Тя отговаря и за нормалното производство на колаген и правилната хидратация. Затова, ако не искате кожата ви да е раздразнена през зимата, пийте!

ВАЖНО! Ами ако не ви се пие?

Ако ви се струва, че изобщо не ви се пие и „защо да се насилвам“, вслушайте се в аргументите на лекари и учени: чувството на жажда при хора с постоянно „недостатъчно пиене“ се притъпява, т.е. хората не осъзнават, че искат да пият. И колкото по-дълго продължава това състояние, толкова по-голяма е хроничната дехидратация. С възрастта, поради това, различни проблеми се влошават – чести настинки, проблеми със ставите, бъбреците и др.

– Сухотата в устата е последният признак на дехидратация, обяснява Людмила Денисенко . – Но тялото може да страда от липса на вода дори когато нямате такова усещане. Затова трябва да „свикнете“ с водата. 2-3 глътки на всеки час-два. По половин чаша сутрин и половин час преди хранене. Преди разходката. И, което е особено важно – преди всяка физическа активност, дори миене на под. Като цяло започнете да възприемате водата като лекарство. Още повече, че тя наистина лекува!

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *