Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо с напредването на възрастта на мъжете им поникват косми на странни места?

Въпрос: Аз съм мъж на 50 години и забелязвам, че ми поникват косми на странни места като върховете и вътрешността на ушите и в носа. Това нормално ли е?

косми
Защо се случва да растат косми там, където ги е нямало преди? Как мога да се отърва от тях?

Има тенденция да се появяват постепенно. Може би забелязвате няколко дълги косъмчета да висят от ноздрите ви. Или може би бръснарят ви пита дали искате малката гъста „ливадка“, поникнала върху ушната мида, да бъде подстригана заедно с бакенбардите.

Както и да започва, бъдете сигурни, че това е нормална част от остаряването за много мъже. Но защо се случва? Краткият отговор е, че растежът на косми в по-късната част от живота има много общо с тестостерона и генетиката. Все пак това не означава, че трябва да примирите. Ако ви притеснява, има много начини да пресечете поникващите косми в зародиш.

Косми в носа, трябва ли да ви пука?

Хормоните влизат в картината, като влияят кога, къде и колко дълго расте окосмяването по тялото, както и какъв тип е. По време на пубертета, например, андрогени (полови хормони, които са по-изобилни при мъжете, отколкото при жените) като тестостерон задействат космените фоликули по лицето, гърдите, подмишниците и пубиса, за да заменят съществуващите къси, светли косми с по-дебели и по-тъмни, които растат за по-дълги периоди от време.

С възрастта при мъжете, обикновено когато навлязат в 40-те, 50-те и 60-те си години, ефектът на тестостерона върху растежа на космите може да започне да става очевиден по нови, понякога объркващи начини.

Тестостеронът подхранва или променя космената луковица в определени податливи зони, каза д-р Брадли Анавалт, ендокринолог и професор по медицина в Медицинския факултет на Университета във Вашингтон.

Д-р Брадли Анавалт

Части от тялото, за които може дори да не сте подозирали, че имат космени фоликули, като горната част на носа или ушните миди, могат да станат чувствителни към тестостерона, който се изгражда с години. Това кара космите там да стават по-дебели и да растат по-дълго, което ги прави и по-забележими.

Новите, дразнещи косми „отразяват бавните ефекти на тестостерона през целия живот върху малките космени луковици в тези области“, каза д-р Брадли Анавалт. „Много от тези промени отнемат години.“

Гените също играят роля в процеса на израстване на неприятните косми

„Има генетични разлики в реакцията към тестостерона в тези области, поради което някои хора получават гъста и красива брада, а други не“, каза д-р Анавалт. С други думи, ако идвате от дълга линия мъже, които имат внушителни бради или дълги косми в носа, има голям шанс вие или вашият син също да наследите тази характеристика.

Парадоксално, но тестостеронът може да има обратен ефект върху скалпа, ако сте генетично предразположени към оплешивяване

В този случай тестостеронът инхибира растежа на космите във фоликулите на главата, което ги кара да падат и да бъдат заменени с къси, фини, едва забележими косми.

Още нещо, което е любопитно: тестостеронът изглежда няма ефект върху дължината на веждите. Причината, поради която веждите стават по-гъсти или изтъняват с годините, не е напълно ясна. Може да се дължи на различни хормони или други аспекти на стареенето, казва д-р Анавалт.

Учените не са постигнали съгласие относно теорията за това дали има еволюционна ‌причина за свързаните с възрастта промени в окосмяването при мъжете, казва д-р Стивън Дейвелуи, доцент по дерматология в Държавния университет Уейн (Детройт, САЩ). Според една хипотеза плешивостта или космите в ушите може да са били разглеждани като признак на висок тестостерон и мъжественост, което кара мъжете с тези характеристики да изглеждат жизнеспособни партньори. Каквато и да е възможната полза, дългите косми в носа не изглежда да служат за същата цел в наши дни.

Стратегии за премахване

За много мъже внезапната поява на загрозяващите косми може да е без значение. Но ако решите, че искате да се отървете от тях, имате няколко възможности.

Лазерна епилация

За дълготрайни резултати лазерната епилация може да се направи на участъци от тялото в рамките на няколко сесии. Но има тенденция да е ефективна най-добре върху косми, които са тъмни (не светли или сиви), защото лазерът работи, като се насочва към пигмента в тях. Светлината му се абсорбира като топлина от пигмента на косъма, като след това уврежда фоликула, предотвратявайки растежа му. Колкото повече сесии правите, толкова по-големи са шансовете ви да спрете растежа на космите завинаги. Един недостатък: може да бъде болезнено или да ви накара да се чувствате некомфортно.

Електролиза

Д-р Стивън Дейвелуи

Ако имате светла коса, съответно ако и косъмчетата са светли, можете да помислите за електролиза, каза д-р Дейвелуи. По време на тази процедура малка игла се вкарва във всеки космен фоликул, където излъчва електрически ток, който разрушава фоликула и спира растежа на косъма. Подобно на лазерното лечение, електролизата може да бъде болезнена. Тя трябва да се извърши в продължение на няколко сесии, особено ако се надявате на трайни резултати. Този метод работи добре и върху тъмна коса.

Американската академия по дерматология препоръчва да търсите сертифициран дерматолог за лазерна епилация и или сертифициран дерматолог, или електролог за електролиза. Също така имайте предвид, че и двете лечения могат да причинят дразнене и трайно обезцветяване на кожата.

Не чак толкова ефективни стратегии

По-краткосрочните решения за обезкосмяване включват кола маска, бръснене, подстригване, скубане и използване на кремове за обезкосмяване.

„Просто се уверете, че следвате инструкциите на кремовете, защото ако ги оставите твърде дълго, те могат да увредят кожата“, каза д-р Дейвелуи. Той също така отбеляза, че скубането и кола маската могат да бъдат болезнени и да причинят дразнене на кожата. Затова говорете с вашия дерматолог, ако се сблъскате с проблеми.

Източник: www.nytimes.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *