Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо е лошо да се застоявате дълго време на тоалетната?

Съвременните хора често посещават тоалетната с телефон в ръка и буквално висят там, докато преглеждат новини и забавни видеоклипове в социалните мрежи

тоалетната

Преди това мястото на телефона беше заето от книги и списания. За малко на мода бяха и сборниците с кръстословици и судоку. Според някои проучвания 65% от хората имат този навик – стоят в тоалетната по-дълго, отколкото е необходимо.

Д-р Зухра Павлова

В същото време подобно забавление е изпълнено някои сериозни рискове за здравето, предупреждава ендокринологът Зухра Павлова. Според стандарта можете да седите на тоалетната не повече от десет минути. В противен случай се увеличават рисковете от развитие на следните състояния:

• Хемороиди, тъй като седналото положение води до натиск върху вените, включително тези в ануса.
• Инфекция с бактерии – все пак тоалетната далеч не е най-чистото и стерилно място. Освен това човек взема телефона с мръсни ръце и устройството не се почиства след това.
• Затруднения с чревната подвижност – при продължително седене този процес се нарушава и спира, което предизвиква запек.

Прочетете още: Какво се случва ако пускате водата на тоалетната без да затваряте капака

 

Ако причината, поради която се криете в тоалетната, е за да помислите на спокойствие или да си починете от другите членове на семейството, тогава си струва да намерите алтернатива, за да не навредите на здравето си.

Вместо да губите време като зяпате в телефона, може да се погрижите за личната си хигиена, докато сте в тоалетната

Вярно е, че тоалетните разговори не са добре дошли в учтивото общество. Хората често се притесняват да задават въпроси относно тази скрита страна на живота. Но е по-добре да говорите откровено с проктолог за това как да отидете до тоалетната правилно и как да поддържате хигиена след това. В крайна сметка нашето здраве зависи и от добрата хигиена.

Преди всичко е добре да се подобри функционирането на червата. Наистина, без нормалната работа на храносмилателния тракт ходенето до тоалетна не е лесно, нито пък е приятно. В допълнение, честият запек или диария провокира развитието на хемороиди, което значително намалява качеството на живот. Важно е ходенето до тоалетната да е еднократно и да не е съпроводено с напъване. Неслучайно при хемороиди, които са в най-тежка форма, и при които вече се говори за операция, се започва лечение, за да подобри процеса на нормална дефекация.

Как да помогнете на червата?

Има няколко основни правила.

1. Ежедневната диета трябва да съдържа достатъчно фибри. Възрастните се нуждаят от 34 грама фибри на ден. За да си ги набавите трябва да ядете поне 400 г зеленчуци и плодове.

2. При липса на противопоказания (проблеми със сърцето, бъбреците), трябва да се консумира средно един и половина литра вода на ден. Чаят и кафето не се броят, защото те са диуретици, тоест отнемат вода от тялото.

3. Необходимо е да се изключи хиподинамията. И не става въпрос само за ходене на фитнес няколко пъти месечно. Физическата активност трябва да е ежедневна. Ако ви се налага да седите в офиса по цял ден, правете кратки почивки, за да се презаредите на всеки 30-40 минути. Достатъчно е няколко пъти да се изправите и да ходите на пръсти, да се наведете и да седнете. Това ще разтовари венозната система на малкия таз и ще предпази от стагнация на кръвта.

4. Необходимо е да ограничите времето, прекарано в тоалетната, до максимум 2-3-5 минути. Забравете за „тоалетната библиотека“ и навика да „седите“ на тоалетната в продължение на половин час. Процесът на дефекация трябва да бъде подобен на изхвърлянето на боклук: не губим време близо до контейнера: идваме, изхвърлихме го и си тръгваме. За да се улесните, можете да заемете удобна позиция, която ви позволява да отпуснете ректума. За да направите това, поставете стъпало под краката си.

Чистотата е ключът към здравето

Също толкова важно е да се грижите правилно за перианалната област. „Измийте се с вода“, каза Бруно Рош, един от най-великите проктолози на нашето време, запитан кой е най-важният съвет, който би могъл да даде на своите пациенти. Наистина, няма нищо по-добро от елементарна хигиена, дори и без използването на специални масла и сапуни. Разбира се, може да си позволите и някои от съвременните хигиенни продукти. Те действително могат да бъдат ефективни при определени състояния, както и при кожа, която има специфични нужди. Но в 99% от случаите обикновената вода е най-добрия избор. Ето защо покупката на биде определено е страхотна инвестиция. Но и кана за вода в тоалетната ще свърши нелоша работа. Няма смисъл да използвате контрастен душ за тази деликатна интимна зона. В този случай той не е полезен, а и не може да бъде ефективна профилактика на хемороидите. Напротив, контрастните температури са стрес за съдовете на перианалната област. Водата трябва да е със стайна температура.

Да си припомним – тоалетната хартия е обикновена, цветна, двуслойна или с още по-голям брой слоеве и дори ароматизирана. След това има мокра тоалетна хартия или кърпички, напоени с овлажняващ лосион или антибактериални средства.

Какво да изберем от цялото това разнообразие?

Тоалетната хартия не е добър избор. Дори и най-скъпата и приятна на допир не бива да се ползва твърде често и при обострени хемороиди. Това всъщност са микростърготини, които нараняват деликатната перианална кожа. И ако човек вече има някакво увреждане в тази област, като например обрив от бельо, периодично изпадане на възли или някакъв друг патологичен процес придружен от възпаление, хартията само ще навреди. Най-безопасната хигиена е измиването, след което трябва да попиете кожата с индивидуална вафлена кърпа. Разбира се, ще трябва да се миете редовно. Извън дома можете да използвате обикновени мокри кърпички.

Има случаи, когато са необходими специални грижи – например, ако човек е с наднормено тегло, често се поти или има мокреща екзема, следоперативна рана, дерматит и др. Тогава, за сушене не се използва кърпа, а обикновен сешоар. Основното нещо е да зададете правилната температура на въздушния поток – най-ниската, за да не изгорите кожата.

Изисква ли се стерилност?

Някои хора са много загрижени за правилната хигиена на всички части на тялото. Това е похвално, но все пак не е необходимо да се постига стерилност на перианалната област. Подобно действие е просто безполезно, тъй като след 5 минути отново ще бъде населена с микроби. Затова продуктите с антимикробно действие (триклозан например) са загуба на пари. Освен това, все още не е известно как този или онзи антисептик ще повлияе на кожата при продължителна употреба. Може да има неподходящо Ph или просто агресивна формула, която да доведе до алергична реакция, обрив, дерматит или сърбеж.

Що се отнася до използването на специална козметика или лечебни мехлеми за това нежно място, ще е нужно само ако са налице показания. Например, антибактериално средство ще е необходимо ако е налице възпаление, противогъбично – когато трябва да се лекува млечница или някаква друга инфекция.

Специализирана козметика за перианалната област не съществува и не е необходима. Въпреки факта, че там постоянно присъстват стотици разновидности на микроби, кожата в тази област рядко се възпалява, тъй като има уникален повърхностен имунитет, който предотвратява развитието на гъбични, бактериални и вирусни инфекции. Изключение правят специфичните инфекции, предавани по полов път. Но, разбира се, в такъв случай няма да помогнат никакви кремове и мехлеми. Във всички останали, самата кожа представлява бариера за външните фактори. Затова, всичко, което се изисква от вас, е да я поддържате чиста и суха.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *