ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да разберете дали имате хемороиди или друго заболяване?

Ректалното кървене и дискомфорт са често срещани симптоми на хемороиди, но могат да алармират и за други състояния. Ето как да ги различитехемороиди

 

Не е необичайно да имате хемороиди. Много хора страдат от подути вени около външната страна на ануса или долната част на ректума, които могат да причинят болезнено парене или сърбеж. Всъщност 75 процента от хората ще се сблъскат с този проблем в даден момент от живота си, според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания в САЩ. Те често могат да бъдат лекувани с лекарства без рецепта и може дори да не се налага да посещавате лекар.

„Хемороидите играят важна роля за въздържането от изпускане“, казва Кинга Сколорн Олортеги, колоректален хирург и асистент в UChicago Medicine. „Проблемът се получава, когато напъването или напрежението поради запек ги кара да се подуват. При наличието на хемороиди е добра идея да ги лекувате с хранителни добавки с фибри.”, допълва още докторката

Но някои симптоми на състоянието, като ректално кървене, при което може да откриете яркочервена кръв върху тоалетната си хартия или да забележите кръв в тоалетната след изхождане, може също да бъдат причинени от други заболявания, някои от тях сериозни, като рак на дебелото черво.

„Ако пациентите имат болка или кървене, след като изхожданията им са се нормализирали, те трябва да бъдат прегледани от лекар“, казва д-р Олортеги.

Кинга Сколорн Олортеги
Кинга Сколорн Олортеги, колоректален хирург и асистент в UChicago Medicine.

 

Какви са другите състояния, наподобяващи хемороиди, които изискват посещение при лекар?

 

Тук ще разгледаме 4, подобни на хемороиди симптоми, за които трябва да знаете:

 

1. Рак на дебелото черво, ректален или анален рак 

„Ако има кървене или подутина, която расте, е нужно да се прегледате за рак“, казва Олортеги. Това е особено важно и за младите, защото процентът на рак на дебелото черво нараства при хора под 50 години, според проучване от 2020 г., публикувано в CA: A Cancer Journal for Clinicians. Тези ракови заболявания могат да се появят близо до ректума и да причинят кървене и дискомфорт, подобни на тези при на хемороиди.

Симптоматиката на рак на дебелото черво може да включва постоянно кървене, болка в долната част на корема и неочаквана загуба на тегло.

Аналният рак е много по-рядко срещан от този на дебелото черво или ректума. Признаците на анален рак включват кървене около ануса, нарастваща бучка, болка в тази област или секреция. Ако забележите някой от тези признаци, трябва да говорите с лекаря си.

 

2. Възпалително заболяване на червата

Това състояние, което включва улцерозен колит и болестта на Крон, може да причини ректално кървене и дискомфорт. И двата вида заболявания са дългосрочни. При тях сфинктерът може да се възпали, предизвиквайки симптоми, подобни на хемороиди. Други симптоми на възпалителни заболявания на червата могат да включват спазми, диария, загуба на тегло и температура. Имайте предвид, че хората, страдащи от възпаление на червата често развиват и хемороиди.

 

3. Анални фисури

Аналните фисури са малки разкъсвания, като от хартия, в аналния канал, които много наподобяват на хемороиди като усещане. Аналните фисури причиняват болка, парене и кървене. Те могат да се появят на всяка възраст и, подобно на хемороидите, понякога се причиняват от запек. Те се лекуват лесно в домашмни условия. Въпреки това, ако кървенето не е изчезне или ако е придружено от нарастваща бучка, говорете с вашия лекар.

 

4. Анален сърбеж (Pruritus ani)

Aнален сърбеж, лесно се бърка с хемороиди, но това е просто сърбеж, който често изчезва с някои диетични промени“, обяснява Олортеги. „Често състоянието се предизвиква от пикантни или кисели храни. Може да е резултат от твърде много влага или чувствителност към определени храни”, доплъва още докторката. Лечението включва поддържане на зоната суха и използване на мехлем или крем с рецепта.

 

При кои симптоми трябва да потърсите консултация с лекар?

 

  • Имате силно ректално кървене
  • Виждате кръв в изпражненията си
  • Имате други симптоми на хемороиди, като болка, сърбеж и парене, които не се подобряват с домашни грижи
  • Имате симптоми на хемороиди заедно с повишаване на температура, загуба на тегло или коремна болка
  • Имате подутина на ануса, която расте
  • Имате продължителна болка след изхождане

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *