Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Упорита и понякога смъртоносна: Развенчаваме митове зa безвредността на кашлицата

Кашлицата е досаден спътник на зимата и един от основните спонсори на фармацевтичната индустрия, след капките за нос

Кашлицата, в едно с хремата, е най-честа причина да се направи консултация с личния лекар или да се отиде до аптеката.

Според статистиката всеки пети пациент търси консултация с лекар заради оплаквания от кашлица, а разпространението на хроничната кашлица достига 10-20%. В същото време кашлицата значително намалява качеството на живот, влошава производителността на работата, пречи на ученето и причинява осезаем психологически и емоционален дискомфорт.

Д-р Сергей Авдеев

Какви фактори влияят върху разпространението на кашлицата, струва ли си да обърнем „сухата“ кашлица в „мокра“, как да разберем, че посещението при лекар вече не може да бъде отложено? На тези и други въпроси отговор дава д-р Сергей Авдеев, пулмолог.

ЗА КАКВО СИГНАЛИЗИРА КАШЛИЦАТА?

Кашлицата е вид рефлексен защитен механизъм на тялото. Независимо дали в дихателните пътища е попаднал чужд предмет, дали има храчки, вредни микроби или прахови частици, ние реагираме на това с кашлица.

– Важно е да се разбере, че кашлицата не е отделно заболяване, а симптом. И в повечето случаи – симптом на остри респираторни вирусни заболявания, – казва доктор Сергей Авдеев. – Например при остра респираторна вирусна инфекция сухата кашлица се среща в около половината от случаите, а при COVID-19 – до 70 процента от случаите.

Кашлицата може също така да бъде сигнал за различни заболявания, предимно респираторни (напр. астма или хронична обструктивна белодробна болест). Тя може да е налична заради заболявания на сърдечно-съдовата система, например хронична сърдечна недостатъчност. Чест сигнал е и за проблеми със стомаха, червата и дори при проблеми с ушите.

КАШЛЯМ, КОЛКО ОПАСНО Е ТОВА?

Важни са някои особености тук. Ако имате остра респираторна вирусна инфекция, и заедно с други симптоми на настинка се оплаквате от суха кашлица, тогава това състояние е обратимо. Може да използвате антитусивни лекарства. Те имат омекотяващ ефект и намаляват потока на „стимулите за кашляне“ от ларинкса, трахеята и бронхите.

– Добре е да се знае, че кашлицата може да сигнализира за много сериозни проблеми в тялото. Ето защо, ако не изчезва дълго време, ако почва да ви пречи много, влияе върху настроението и качеството на живот – трябва да се подложите на допълнителни прегледи и изследвания, за да разберете причините. Не забравяйте, че кашлицата има много усложнения, които може да са животозастрашаващи, – отбелязва пулмологът.

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ЛЕКУВА КАШЛИЦАТА И КАК?

Когато говорим за настинки и ОРВИ (остра респираторна вирусна инфекция), има лекарства за суха кашлица. Според механизма на действие те се разделят на лекарства с централно и периферно действие. Първите работят с центъра за кашлица в мозъка, където в близост се намира и дихателният център, което понякога е предпоставка за развитие на странични ефекти като бронхоспазъм и нарушена вентилация.

Лекарствата с периферен механизъм на действие (например Либексин) действат точно върху рецепторите, които са в бронхите, намалявайки тяхната чувствителност и не засягат работата на дихателния център на мозъка.

НЕОБХОДИМО ЛИ Е ДА ОБЪРНЕМ СУХАТА КАШЛИЦА В МОКРА?

– Има мнение, че сухата кашлица винаги трябва да се обръща във влажна поради въображаемо „по-лесно понасяне“ и по-бързо възстановяване. Това е заблуда, казва д-р Сергей Авдеев, – Непосредствено преди започване на лечението е важно да се класифицира кашлицата и да се установи причината за нея. И не забравяйте, че антитусивите са показани само за лечение на суха кашлица. Неприемливо е с тях да се лекува влажна кашлица.

ПО-ТОПЛИЯT КЛИМАТ НЕ Е ГАРАНЦИЯ, ЧЕ ЩЕ СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ КАШЛИЦАТА

Всъщност, по-топлите страни са идеална среда за различни алергени.

– И, разбира се, ако говорим за кашлица, свързана с алергии и склонност към твърде силен, хипертрофиран отговор на имунната система, тогава причината за това е именно топлият климат – казва лекарят.

Друг фактор е качеството на въздуха, който дишаме. Тоест, атмосферните замърсители са различни видове замърсители. Градските жители са по-склонни да развият кашлица, отколкото хората, които живеят на село. Това зависи от замърсяването на въздуха.

КАКВО ДА ПРАВИМ ПРИ СУХА КАШЛИЦА?

За лечение на сухата кашлица са подходящи лекарства с периферен механизъм на действие. Това са ефективни и безопасни лекарствени средства, под формата на таблетки или сиропи. Те помагат за омекотяване на дразненето на дихателните пътища. Премахват причините за кашлицата без да засягат проявите на заболяването.

За облекчаване на суха кашлица ще помогне:

– Топла вода, която омекотява и овлажнява лигавицата.

– Може да разтопите в устата парче черен шоколад. Черният шоколад намалява честотата и силата на кашлицата, поради действието на веществото теобромин, което се съдържа в него.

– Полезна е и лъжица мед. Медът омекотява.

– Може да си вземете таблетки за смучене от аптеката без рецепта. Те намаляват дразненето на дихателните пътища.

ВАЖНО!

Народните рецепти, колкото и популярни да са, каквато и ефективност да обещават, са в състояние само временно да забавят пристъпа на кашлица. Затова лекарите винаги препоръчват средства от традиционната медицина.

КОЙ КАШЛЯ НАЙ-МНОГО ОТ ВСИЧКИ?

– В САЩ 18% от хората страдат от хронична кашлица;

– Във Великобритания са 16 процента;

– В Русия – 15 процента;

– В Италия – 12 процента,

– а средното разпространение в света е 10%.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *