Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Меланоза на пушача

Оралните промени от употребата на тютюн варират от безвредни промени в меките тъкани, като меланоза на пушача, до животозастрашаващ рак на устната кухина

Меланоза на пушача е повишена пигментация на тъканите или потъмняване, дължащо се на дразнене от тютюнев дим.

Пушенето има много повече последици за здравето, отколкото повечето хора осъзнават. Една от тях е меланоза на пушача. Ще ви разкажем всичко за това заболяване.

Меланоза на пушача е само една от потенциалните опасности от тютюнопушенето. Всички знаем, че този навик причинява много проблеми. Повечето хора смятат, че става въпрос само за рак на белите дробове, но това съвсем не е така.

Както вече стана ясно, основният симптом на меланоза на пушача е появата на тъмни петна по кожата и лигавиците. Това е доброкачествен процес, но хората понякога го бъркат с рак на устната кухина. И двете заболявания се характеризират с тъмни петна в устата.

Изследователите изчисляват, че около 8 милиона души умират всяка година от последиците, които причинява тютюнопушенето. Освен това щети на здравето имат не само самите пушачи, но и хората около тях.

Броят на пушачите продължава да расте и може би причината за това е, че населението все още не е напълно наясно с неприятните последици от тютюнопушенето. В тази статия ще обясним какво представлява меланозата на пушача и как да я разпознаем.

Какво представлява меланоза на пушача?

Както вече споменахме, меланозата се характеризира с появата на тъмни петна в устата, главно по венците. Това е доброкачествено и обратимо заболяване. Според учените се причинява от пушене или (по-рядко) дъвчене на тютюн. Няма генетични фактори, които да влияят върху появата на заболяването.

Размерът на пигментацията се увеличава при по-голяма употреба на тютюн и е по-често срещана при жените. Диагностицира се при 5,0 – 22% от пушачите на цигари и лули. Няма лечение за меланоза на пушача. Въпреки това, тъканите обикновено се връщат към нормалния си цвят от 6 до 36 месеца след отказване от пушенето.

Меланозата на пушача възниква, защото някои компоненти на тютюна стимулират мукозните меланоцити. Меланоцитите са клетките, отговорни за производството на меланин. Това е веществото, което определя цвета на нашата кожа.

Факторите, които в най-голяма степен влияят върху развитието на това заболяване, са продължителността на тютюнопушенето, както и количеството сдъвкан тютюн.

В допълнение, меланозата често е придружена от лош дъх и пожълтяване на зъбите . По принцип това е чисто естетически проблем.

Проблемът обаче е, че когато има меланоза може да се пропусне развитието на по-сериозни заболявания, като рак.

Как да различим меланоза на пушача?

Както вече обяснихме, опасността от меланозата се състои в това, че е лесно да се обърка с други заболявания.

Ракът на устната кухина е тясно свързан с тютюнопушенето. Всъщност 8 от 10 души с рак на устната кухина пушат. Симптомите на тази патология са разнообразни. Първият признак обикновено е промяна в цвета на лигавицата.

Ракът обаче не е единственият проблем, който хората често бъркат с меланозата. Например, някои лезии на кръвоносните съдове имат подобни симптоми, както и заболявания като:

• Синдром на Peutz-Jeghers;
• Болест на Адисон.

Меланоза на пушача: диагноза

Единственият начин да се разграничи меланозата на пушача от друго заболяване е да се направи биопсия. В идеалния случай пациентът трябва да спре пушенето преди извършване на биопсията.

В случай на меланоза, след като се отървете от този лош навик, петната ще изчезнат с времето. Както споменахме, това е обратим проблем, въпреки че може да отнеме години, за да се излекува.

Има случаи, в които не са необходими лабораторни изследвания за потвърждаване на диагнозата меланоза на пушача. Клиничното впечатление обикновено е достатъчно, в комбинация с анамнеза за пушене. Когато пигментацията е локализирана, има язва или лезията е повдигната, тогава е необходима биопсия, за да се изключат други пигментни състояния (напр. невуси или меланом). Въпреки че меланозата на пушача е необичайно отлагане на меланин, самата лезия не е свързана с повишен риск от меланом или карцином.

В заключение

Меланозата е доброкачествено заболяване, но ако пушите, е много важно да посетите лекар, ако подозирате, че нещо не е наред с устната кухина. Необходимо е да се установи какво причинява петната: меланоза, злокачествен процес или друго заболяване.

Освен това трябва да се избягва тютюн под всякакви форми. Всички вещества, съдържащи се в него, влияят негативно на нашия организъм. Затова трябва да помислите за различни форми на терапия, лекарства и други начини, за да се отървете от този навик.

Източник: www.medigoo.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *