ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо слушалките са вредни?

Технологиите са необходимо зло на нашето време и една такава необходимост в момента са слушалките

слушалките
Докато се разхождате рано сутрин, пресичате улицата, качвате се в метрото, пътувате в автобус, пиете кафе или просто се обаждате в офиса, през целия ден ще срещнете поне няколко души, които слушат музика или говорят през слушалки. Въпреки това, оставяйки слушалките включени твърде често, може да не безпокоите хората около вас, но със сигурност вредите достатъчно на себе си, без да го забелязвате.

Слушалките са способни да издават много силни нива на звук много близо до ухото и следователно са опасни

Все пак трябва да се отбележи, че не винаги става дума за силата на звука на слушалките, но и за дългото време, през което се използват слушалките. Слушалките също така са изложени на микроби, заради начина им на съхранение. Споделянето на слушалките проправя път за пренасянето на тези микроби, което допълнително предизвиква вредни ефекти върху ушите.

Международен екип от учени установи, че до 1,35 милиарда души на планетата са изложени на риск поради твърде силна музика – те могат да загубят слуха си. Изследователите стигнаха до това заключение, след като анализираха повече от 30 научни статии по тази тема през последните 20 години.

Според СЗО повече от 5% от населението на света страда от загуба на слуха. Това са около 430 милиона възрастни и 34 милиона деца. Експертите смятат, че до 2050 г. техният брой ще надхвърли 700 милиона. И делът на младите хора ще се увеличава всяка година: глухотата престава да бъде предимно проблем, свързан с възрастта.

Слушалките се превърнаха в познат аксесоар за много хора по света, особено за младите хора

Но слушането на музика с висока сила на звука не е безопасно, предупреждават учени от САЩ, Швеция и Швейцария, които публикуваха статия в списанието BMJ Global Health. Те анализираха данни от 33 проучвания на различни езици. В тях се включиха над 19 хиляди души на възраст от 12 до 34 години. Всички те редовно са използвали слушалки или са посещавали развлекателни събития със силна музика, като нощни клубове.

Оказало се, че 24% слушат музика с непрепоръчителна от лекарите сила на звука. При посетителите на клубове тази цифра достига 50%. За приемливо се считат 75-80 децибела (викове и смях от разстояние един метър, силен будилник до леглото, звук от работещ двигател на камион) и то за много кратък период от време. Слушането на музика с тази сила на звука не трябва да продължава общо повече от 40 часа седмично. Но много млади хора усилват звука до 105 децибела, което е сравнимо с шума на трактор на разстояние един метър или хеликоптер, и са под такова звуково налягане от сутрин до вечер.

Как слушалките увреждат слуха?

Слушалките произвеждат звукови вълни, които достигат до ушите, карайки тъпанчето да вибрира. Тази вибрация се разпространява до вътрешното ухо през малките кости и достига до кохлеята – камера във вътрешното ухо, която се състои от хиляди малки „косъмчета“ и е пълна с течност. Когато тази вибрация достигне кохлеята, течността вибрира, карайки „косъмчетата“ също да се движат. Колкото по-силен е звукът, толкова по-силни са вибрациите, и толкова повече се движат „косъмчетата“.

Странични ефекти от използването на слушалки

Някои от вредните начини, по които слушалките могат да повлияят на слуха, са:

• Шум в ушите;
• Хиперакузис;
• Загуба на слуха, предизвикана от шум;
• Замаяност;
• Инфекция на ухото;
• Прекомерно количество ушна кал;
• Болка в ушите;
• Нездравословен ефект върху мозъка.

„Прекомерното излагане на силен звук може да бъде вредно за здравето. Възможно е да доведе до тинитус, който се описва като често звънене, или временна загуба на слуха, казва един от авторите на изследването, д-р Лорън Дилард изследовател от Медицинския университет на Южна Каролина. „Някои научни статии показват, че слушането на силна музика уврежда сетивните клетки с течение на времето, въпреки че може да отнеме години, за да се забележат значителни промени. В дългосрочен план обаче загубата на слуха може да бъде необратима.“

Учените са изчислили, че между 670 милиона и 1,35 милиарда млади хора са изложени на риск от загуба на слуха поради навика да слушат силна музика със слушалки или често да посещават концерти. Те призовават да се обърне повече внимание на превенцията на загубата на слуха: да се учат децата как да използват правилно слушалките, да се гарантира, че тийнейджърите не посещават места със силна музика и да променят собствените си навици – избягване на шумни места, ако е възможно, и прекарване на повече време в тишина.

Как да избегнете увреждане на слуха от слушалки?

Следните съвети помагат за предотвратяване увреждането на слуха от слушалките:

• Основното е да не поддържате силата на звука много висока;
• Ограничете силния шум, както и неговата продължителност;
• Използвайте шумопотискащи слушалки;
• Използвайте модел над ухото, за да избегнете директни звукови вибрации към тъпанчетата, както и директен контакт с ушния канал;
• Дезинфекцирайте редовно слушалките, за да спрете натрупването на бактерии, пот и остатъци от кожа;
• Избягвайте да използвате слушалки, когато пътувате с кола, автобус, влак или дори когато ходите пеша. Шумният обществен транспорт увеличава нивото на децибелите поради околния звук.

Заключение от специалистите

„Призоваваме правителствата, индустрията и гражданското общество да дадат приоритет на глобалната превенция на загубата на слуха – казаха изследователите. Това може да стане чрез насърчаване на безопасни практики за слушане на музика.“

Източник: www.manipalhospitals.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *