Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Не сме в Средновековието: учените казват колко често трябва да се взима душ

Колко пъти да си правите душ, как да си миете ръцете и възможно ли е изобщо да не се миете

Ежедневната хигиена е добра, взимането на душ е приятно, но е важно да не стигате до крайности и да правите кожата си стерилна.

Например, според британските лекари е вредно да се взима душ всеки ден.

Професор Сали Блумфийлд от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина казва, че няма нужда от ежедневно къпане. Основната причина да го правим е желанието да бъдем приети в обществото. Редовните водни процедури просто премахват „неприятната“ миризма от тялото. Тя не даде конкретни примери за „вредата“ от честото къпане, но западната преса често публикува подобни изказвания. Злите езици казват, че загрижеността тук не е за здравето, а за икономиите: очаква се енергийна и екологична криза, водата и токът са скъпи. Заради това лекарите са объркани да легализират онова, което всъщност се диктува от практиката. Това, разбира се, са предположения. Какво всъщност казва практиката?

Професор Сали Блумфийлд

Подобни призиви противоречат на основните принципи на хигиената. Още от времето на Хипократ е популярна максимата, че „няма болести там, където е чисто“. Е, позоваването на Хипократ е силен ход, но Хипократ е живял във време, когато хората е трябвало да бъдат убеждавани да се къпят като въпрос на принцип. Да, и знанията за медицината тогава не са били същите като сега.

Лекарите казват: ежедневната хигиена е добра, но е важно да не стигате до крайности и да правите кожата си стерилна. Разбира се, тук има някои нюанси. Нека поговорим за тях.

Защо трябва да се грижите добре за кожата си?

Миенето на ръцете преди хранене, след ходене до тоалетна и след като сте били на улицата е златното правило на здравето и добрата хигиена. Пандемията от коронавирус ни даде повече от визуално и експериментално потвърждение на това. Но, както и във всичко останало, не бива да се стига до крайности по отношение на хигиената. Така пандемията, например, изостри девиантното поведение по отношение на дезинфекцията при 40 процента от хората с предразположеност към обсесивно-компулсивно разстройство, склонни към чистота и ред, и към ритуализиране на действията си. С други думи, хората започнаха да мият ръцете си не защото трябва, а защото без това изпитват чувство на безпокойство.

Върху кожата на всеки човек има водно-липидна мантия, уникален защитен слой, който се образува от себум и пот и я предпазва от изсушаване, а цялото тяло – от патогенни бактерии.

Ако човек редовно изплаква защитната си мантия от кожата с агресивни средства, тогава обратната страна на прекомерната хигиена може да бъде най-малкото дерматит, а най-много – екзема или псориазис. Има доказателства, че парабените, които се добавят към хигиенните продукти за увеличаване срока на годност, убиват не само вредните бактерии и гъбички, но и например полезната кожна бактерия Roseomonas mucosa, която се бори със Staphylococcus aureus.

Така че, когато миете ръцете и тялото си, важно е не само колко старателно, но и с какво се миете.

Какво е полезно за кожата?

– Полезно е да използвате сапун с неутрална стойност на Ph (обикновено Ph 5,5). Ще се ориентирате като избирате хипоалергенни продукти и етикетирана възрастова група 0+.

– Хидроактивните масла са полезни за хигиената на кожата. Те са напълно способни да се справят със замърсяването и в същото време я овлажняват.

– Антисептиците за ръце не трябва да се изключват, особено когато няма начин да си измиете ръцете, а сезонните ТОРС, грип и коронавирус са на прага, образно казано. Не трябва, обаче да забравяте за омекотяващите кремове за ръце.

Колко често трябва да се къпете?

Не е постигнат консенсус сред лекарите по този въпрос. Дерматовенеролозите казват, че няма нужда да се къпете всеки ден, достатъчно е три-четири пъти седмично, при условие че не полагате тежък физически труд. Постоянното мокрене – подсушаване вреди на кожата. То не само измива полезните колонии от микроорганизми от повърхността, но и я изсушава, а пукнатините в кожата са входна врата за вредни микроби.

От друга страна, съществува мнение, че ежедневния душ е физиологично полезен за човека. Основното нещо е водата да е с приятна температура, не прекалено гореща, и не всеки път да се използват сапун или гелове с куп химикали. Водата, особено горещата вода, премахва важен защитен слой от кожата, чиято основна задача е да я предпазва и да предотвратява дехидратацията.

Всъщност, дори фактът, че се потите, не е причина да отидете под душа. Свежата пот не мирише няколко часа. Една проста смяна на дрехите ще помогне тук. Но ако потта стане много миризлива, тогава според наблюденията на ендокринолозите това може да означава хормонален дисбаланс.

И определено не трябва да се взимате душ, ако имате температура. Това ще бъде шок за имунната система, а и ще отмиете защитния слой.

Дейвид Уитлок

Ами ако изобщо не ползвам душ и не се къпя?

Ученият Дейвид Уитлок от Масачузетския технологичен институт веднъж наблюдава коне, които редовно се търкалят в калта, докато покрият гърба и страните си с дебел слой мокра земя. Любознателният ум на учения се заинтересувал от този феномен. Освен това той искаше да впечатли момиче, което обичаше конете и също се интересуваше от мистерията на поведението на животните. Така бактерията Nitrosomonas eutropha, попадна под вниманието на учените. Оказа се, че търкалянето в калта не само нежно почиства кожата, но и може да я лекува, например да се справи с разширяването на порите и ефектите от акнето. Самият Дейвид Уитлок не се къпе от 12 години, развъжда колония от полезни бактерии, контролира процеса и казва, че се чувства страхотно.

Няма информация на какво мирише.

Източник: www.verywellhealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *