Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Шишонин: Как да не получите инсулт след посещение в салон за красота

Възможно ли е, освен с хубава прическа, да си тръгнете от фризьорския салон и с инсулт?


Разбира се, в състояние на тежък инсулт човек няма как да си тръгне откъдето и да е. Оказва се обаче, че редовното посещение на фризьор може да причини сериозни здравословни проблеми, които някои наричат „синдром на салона за красота“. В най-лошия случай можете дори да умрете от него. Кой е изложен на риск от тази атака и как да се избегне?

Такъв синдром наскоро изненада 50-годишна жителка на Индия. Жената решила да си направи нова прическа, но след разкрасителната процедура започнала да има странни симптоми: световъртеж, упорито гадене. Обърнала се за консултация към гастроентеролог, но той не открил никакви отклонения и я насочил към невролог. Специалистът веднага забеляза неравномерната походка на пациентката и установил, че жената е получила микроинсулт. Или иначе казано – слаб инсулт, който може да е предвестник и на нещо по-сериозно.

Д-р Александър Шишонин

Прегледът показал, че мозъчното кръвообращение е нарушено поради прищипване на гръбначната артерия при измиване на главата преди подстригване. Гръбначната артерия на жената била тънка и притискането ѝ незабавно предизвикало забавяне на притока на кръв към мозъка и съответните симптоми.

Това се случва много по-често, отколкото може да се предположи

Колко често се среща „синдромът на салона за красота“? Кой е изложен на риск и как да се предотврати? На тези и други въпроси отговаря популярният и в България руски специалист-рехабилитатор и кандидат на медицинските науки д-р Александър Шишонин.

– Прединсултното състояние след посещение в козметичен салон е често срещано явление, особено при хора с цервикална остеохондроза: тези, които имат притиснат окципитален нерв във врата или високо кръвно налягане. И при повечето хора хипертонията се появява само защото съдовете на шията са притиснати: мозъкът няма достатъчно кислород и повишава налягането. Това може да се случи не само при жените, но и при мъжете, когато мият косата си след подстригване. Човек може да се изправи и да получи инсулт.

Това, което изглежда се случва и може да причини животозастрашаващо състояние е, че определени движения или натиск върху шията могат да доведат до подобно на клапа разкъсване на гръбначната артерия, която доставя кръв към мозъка. Оттам кръвта навлиза (и по този начин се сгъстява) в артериалната стена, което може да причини кръвен съсирек, възпрепятствайки кръвния поток и потенциално причинявайки инсулт.

Но да го наричаме „синдром на салона за красота“ е неправилно. Например, в моята практика, казва д-р Шишонин, най-често хората с такива симптоми се обръщат след посещение при зъболекаря. В салона за красота човек седи условно 40 минути, най-много час, а при зъболекаря – няколко часа, че и повече. Познавам ситуации, когато човек си тръгва от зъболекаря и точно на прага му става лошо и линейка го откарва в прединсултно състояние. Човекът свързва това с факта, че са му „чоплили нещо в устата“, смятат, че са нанесени някакви наранявания. Но всъщност причината е, че той сгънал врата си и изместените прешлени са оказали някакво влияние на гръбначната артерия.

Не само след фризьорски салон и зъболекарски кабинет

 

Това е феномен, който не е напълно разбран, обясни Шишонин. Възможно е да се случи и в резултат на голямо разнообразие от безобидни дейности – не само измиване на косата, но неправилно ставане от леглото сутрин, протягане и дори кихане.

В болницата също може да се появи това не особено безобидно състояние. Да предположим, че човек е претърпял операция. Той е преместен на количка, за да бъде откаран в отделението, тъй като е в безсъзнание, главата му виси, а прешлените също могат да се изместят, да притиснат артериите, което води до лошо здраве, лош сън, и т.н.

Следователно е по-правилно да се нарича „синдром на гръбначната артерия“

Опасността е, че проблемите във врата често са скрити. Затова не им се обръща внимание дълго време. Например, човек може да има високо кръвно налягане, световъртеж, шум в ушите, намалено зрение, слух, памет, депресия, нарушения на съня… Всичко това е следствие от притисната вертебрална артерия. Това също може да доведе до аритмии. Но самият врат все още не боли. Човек започва да ходи от невролог на невролог, вместо незабавно да направи ултразвук на съдовете на шията и да разбере проблема. Отбелязвам, че не всеки ултразвуков специалист ще види това. Затова е по-добре да се свържете с такъв, който е специализиран в ултразвукова диагностика на цервикалните артерии.

Какво е важно да знаят пациентите?

Ако се появят такива симптоми, трябва първо да изискате подробен ултразвук на гръбначната артерия.

За да се предотвратят усложнения, е необходимо да сте внимателни поне на местата, на които може да се внимава. Не се накланяйте прекалено рязко към ваничката за миене на глава във фризьорския салон. Може да изискате да ползвате обикновена мивка, в която навеждането става обратно и не се усеща голямо напрежение във врата.

При престой в болница, и при положение, че ще ви слагат пълна упойка – или поговорете с лекаря да сменя позицията на главата, или намерете човек, който да се грижи внимателно за вас по време на следоперативния сезон.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *