Във Великобритания: Скок на заболеваемостта от вирус, опасен за децата

The Sun: броят на бебетата с RS-вирус (респираторно-синцитиален вирус) се е увеличил с една четвърт за седмица

RS-вирус

 

През есенния сезон и без вече познатия коронавирус има достатъчно стандартни есенно-зимни зарази, които малко по малко започват да се активират. Според английския таблоид The ​​Sun през изминалата седмица броят на децата под 2-годишна възраст във Великобритания, които са се разболели от RS-вирус, се е увеличил с 18,5% през изминалата седмица. Лекарите са сериозно обезпокоени от това нарастване на инфекциите сред кърмачетата, особено като се има предвид, че RS-вирусът е опасен специално за бебетата, причинявайки бронхиолит при тях. И колкото по-малко е детето, толкова по-бързо могат да се развият усложнения. В риск са недоносените бебета, с хронични заболявания и сърдечни пороци.

Експерти от Британската национална здравна служба (NHS) казват: „В Обединеното кралство около едно на всеки три деца развива бронхиолит през първата година от живота си. Най-често засяга деца на възраст между три и шест месеца. До двегодишна възраст почти всички бебета се заразяват с RS-вируса, а около половината от тях получават бронхиолит.

Така или иначе самият вирус се класифицира като сезонен и до петгодишна възраст всички деца определено ще се разболеят от него. Въпреки това лекарите молят да не пренебрегвате важните признаци, че бебе под една година има проблеми с белите дробове. Свържете се с вашия лекар, ако:

1. Поведението на детето се е променило, станало е по-отпуснато, повече спи и по-малко яде, много плаче.

2. Ако температурата е над 38℃ повече от един ден.

3. Ако пелената е била суха през последните 12 часа.

Спешно повикайте линейка, ако:

1. Не можете да събудите бебето. Или след като се събуди, веднага заспива отново.

2. Устните, езикът и върховете на пръстите му са посинели.

3. Дишането е с хрипове и повърхностно, или с дълги прекъсвания.

Какво е положението в България?

У нас, както и в повечето европейски страни, най-често сред всички циркулиращи вируси на SARS (без да броим ковид), се диагностицира риновируса. На второ място по откриваемост са аденовирусите, следвани от парагрипните и RS-вирусите.

Освен тези четири основни вируса, в сезонния „коктейл“ има още бокавируси, метапневмовируси и други, да не говорим за коронавируса. Няма причина за притеснение, ако в Европа от 5 до 15 процента повече деца са били заразени с RS-вируси: след коронавируса ще наблюдаваме тази ситуация през следващите няколко години, според специалистите. Обикновено в стандартните есенно-зимни сезони схемата на заболеваемост се променя постоянно – в един месец има повече риновируси, в друг преобладава аденовирусите и т.н. Но, разбира се, това не означава, че инфекциите трябва да се третират с пренебрежение.

RS-вирусът може да причини сериозни белодробни увреждания, по-специално бронхиолит (според The ​​Sun сега те се наблюдават при половината от децата, които са дошли в болницата с инфекции).

Бронхиолитът е възпаление на малките бронхи, често доста сериозно заболяване, при което децата се нуждаят от хоспитализация и кислородна терапия

Ако не се лекува или се третира неправилно може да доведе до пневмония и сериозно антибиотично лечение, тъй като инфекцията е възможно да предизвика доста сериозни бактериални усложнения, като отит и синузит.

По принцип RS-вирусът е опасен за деца под 5 години. Имунитетът към него не се развива устойчиво, но по-големите деца го понасят много по-лесно от бебетата. При възрастни RS-вирусът причинява леки симптоми на настинка. Най-чести са: главоболие, слабост, хрема, ниско повишаване на температурата (в рамките на 37-37,5ºС). При деца с тежък ход на заболяването може да се развие суха пароксизмална кашлица.

Заболяването може да продължи до няколко месеца. Няма специфични превантивни мерки (т.е. ваксинации и специални антивирусни лекарства – бел. ред.) за по-големите деца. На новородените в риск и недоносените бебета се извършва предварителна профилактика на RS-вируса, тъй като е опасен за живота на най-малките. Не забравяйте, че закаляването, здравословното хранене, качественият сън и умерените упражнения помагат за укрепване на неспецифичния имунитет дори и на много малките деца и бебетата.

МЕЖДУ ДРУГОТО

Как ковид повлия на сезонната заболеваемост

Вече е ясно, че през преходните две години ковид „накара” имунитета ни да забрави за другите вируси. Днес по същество ни се налага да свикваме с познатите досега вируси. Затова ставаме свидетели, или преки участници, на по-тежкото протичане на доскоро банални за нас сезонни заболявания.

Пандемията се отрази и на това, че по време на двете години имахме малко контакти с други хора и следователно по-трудно се заразявахме с други вируси. Ако човек не се среща с други инфекции, неговият специфичен имунитет престава да се обучава. Изолацията също така намалява вродения имунитет, наречен неспецифичен. И нашата система за интерфероногенеза (т.е. системата за производство на интерферони, които също участват активно в защитата срещу патогенните бактерии и вируси- Ред.) всъщност премина в неактивно състояние. Намален беше и мукозния имунитет (бариери на лигавицата на носа и гърлото). Специалните рецептори на клетките, които хващат и неутрализират вирусите, почти не работеха. И ако сега все пак го правят, то е някак с неохота.

Разбира се, всичко това не може да повлияе по никакъв начин на сезонната циркулация на вирусите, които ги е имало преди и ще има в бъдеще. Но това се отразява на броя на случаите и тежестта на заболяванията, различни ТОРС. Затова, ако забележите по-тежко протичане на уж банална „настинка“, своевременно обсъдете случая с лекар.

Източник: The Sun

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *