Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ковид превърна обикновената настинка в продължителна болест

Пулмологът Бекетов обяснява защо хората понасят по-трудно баналната доскоро настинка

настинка
Днес коронавирусът е вкаран в картината на обикновените есенни инфекции, или както повечето хора се изразяват – настинка. Симптомите му са толкова подобни на обичайния тежък остър респираторен синдром (ТОРС), че мнозина вече не правят тестове, а просто казват, че „нещо са настинали“. Но тази настинка е някак дълга и доста сериозна: често пациентите се оплакват от упорита кашлица или хрема, които не могат да бъдат излекувани с нищо. Обикновените вируси също ли са мутирали? И заради това ли ни се струва, че днес върлува някакъв особено жесток грип?

Доцент д-р Владимир Бекетов

Какво да очакваме от епидемиологичния сезон и какво се случва с имунитета и здравето, научаваме от доцент д-р Владимир Бекетов, терапевт и пулмолог от Московския медицински университет „Сеченов“.

За две години имунитета ни отвикна от „баналните“ вируси

Защо днес много хора се оплакват от настинки, които буквално следват една след друга?

Ако се опитате да опишете случващото се в широки линии, тогава, разбира се, пандемията изигра роля в общата картина на заболеваемостта, казва лекарят. По време на по-сериозните локдауни границите на държавите бяха затворени за дълго време, нямаше го обичайния обмен на вируси между туристите. Разбира се, имунитетът ни е изгубил познатия преди три години „афинитет“ към, да кажем, смесица от няколко вируса. С други думи, имунологичната памет, имунологичното напрежение към обикновените вируси е намаляло, уточнява плумологът. И сега отново свикваме с вирусите, които причиняват ТОРС. Днес циркулират главно аденовируси и риновируси. Но има и бокавируси, параинфлуенца вируси, РС вируси (които причиняват респираторна синцитиална инфекция) и много други, които също присъстват в общата картина.

Ако говорим за инфекции, които причиняват вазомоторен ринит, ретроназално вливане (когато хрема предизвиква кашлица – бел. ред.), ларингит, синдром на повърхностна кашлица – всичко това е характерно за риновирусите, привикването към които напоследък значително намаля.

Какво да очакваме от грипа?

Като цяло, според различни агенции за мониторинг, все още не са регистрирани и потвърдени стряскащ брой случая на грип. Сега наистина сме атакувани от парагрипни вируси, аденовируси, РС вируси и т.н. Но, случаите на грип не са нещо, заради които да се въведат допълнителни мерки. Носенето на маски и други начини за индивидуална протекция са решение, което всеки човек може да вземе сам за себе си. Факт е, че годините, през които света беше обхванат от пандемия, направиха хората по-отговорни към своето собствено здраве, и към това да предпазват другите.

Притеснителна ли е, трябва ли да се страхуваме от новата грипна вълна?

Винаги трябва да се страхуваме от грипа, той съвсем не е лека инфекция, казва пулмологът Бекетов. За щастие има ваксина срещу него, която в пъти намалява вероятността от усложнения и значително улеснява протичането на заболяването. Затова силно препоръчвам на всички, които все още не са имали време да се ваксинират, да го направят още днес или утре. В крайна сметка са необходими поне три седмици, за да се развие имунитет. Да, в момента в Европа циркулират щамове H3N2 A и вируси на грип B. Всички те са част от противогрипната ваксина.

Що се отнася до тежестта на грипа в Австралия, много фактори може да са повлияли на това – първо, ниски нива на ваксинация и неравномерна гъстота на населението. На второ място, климатичните условия – в топъл и влажен климат, като Австралия, вирусите се разпространяват по различен начин. Трето, всички случаи на грип се повлияват много добре от лечение с антивирусни лекарства на базата на инхибитора на невраменидазата (основният противогрипен компонент на антивирусните лекарства). Тоест не може да се каже, че тази година вирусът е някак особено жесток и тежък, или че е някакъв особен мутант – не. Всичко е в рамките на нормалното. Но отново, не може да се изключи, че ходът на заболяването може да бъде повлиян от намалено имунологично напрежение.

Експертът казва, че вирусът H3N2 A (или така наречения „хонконгски грип“) не причинява пневмония. Въпреки това той може да бъде придружен от висока температура и да доведе до бактериални усложнения в долните дихателни пътища.

И при настинка, и при грип, важна е влажността на въздуха

По отношение на превенцията, лекарите не изненадват с нищо ново, с изключение на обичайните методи за защита срещу ТОРС:

– Основното е ваксинирането срещу грип. Между другото, има изследвания, че ваксината предпазва и от други вирусни инфекции, „тренирайки“ имунната система.

– Хигиена: измиване на ръцете, изплакване на носната кухина след посещение на многолюдни места, гаргара (т.е. изплакване на вирусите от лигавицата). Носенето на маски на многолюдни места е силно препоръчително. Властите в Германия, където освен сезонната заболеваемост от ТОРС, започва и нова сериозна вълна от коронавирус, въведоха изискване да не се носят обикновени маски на обществени места, а респираторни.

– Друг важен момент е достатъчната влажност на въздуха, – казва Владимир Бекетов. – Основните ни защитници срещу вирусите са лигавиците на носа и гърлото. За да работят добре, влажността на въздуха трябва да е от 40 до 60 процента. Благодарение на това се поддържа т. нар. мукозен имунитет. Ето защо, ако често кашляте и кихате, купете си хигрометър. С негова помощ ще разберете дали въздухът в апартамента ви е прекалено сух. И се опитайте да поддържате влажността поне 40 процента. Най-лесният начин е да закупите овлажнител. Или подредете съдове с вода върху радиаторите, ако ползвате парно за отопление.

МЕЖДУ ДРУГОТО

Може би сме станали прекалено мнителни?

Лекарите все по-често обсъждат този въпрос: през почти трите години на пандемията свикнахме да обръщаме внимание на всяко кихане и кашляне. Станали сме, явно, особено чувствителни и към най-слабите симптоми. Ако преди три години леката хрема дори не ни караше да се замислим, то сега внимателно търсим всякакви признаци на сериозно заболяване. Тоест, освен ниско имунологично напрежение, имаме и силно повишено психологическо напрежение.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *