БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Инструкции: какво да правите след незащитен секс?

Всеки знае, че да се прави незащитен секс със случаен човек, за когото нищо не знае, е опасен

незащитен секс

Незащитен секс се случва най-често в пристъп на страст или поради други обстоятелства. Заради това, а понякога и заради ниската информираност е невъзможно да се предвиди всичко. Татяна Улитко, специалист-уролог обяснява какво да направите, за да се предпазите максимално от инфекции, предавани по полов път по време на незащитен секс. Съветите на специалистката ще помогнат да се намали рискът от инфекция, да се идентифицират заболяванията навреме, да се започне лечение и да се избегнат усложнения.

Д-р Татяна Улитко

План за действие след случаен и незащитен секс

• Първата стъпка е да уринирате веднага след полов акт. Съветът работи както за мъже, така и за жени. Урината ще отмие бактериите, които може да са останали в уретрата, и ще помогне да се предотврати появата на възпаление. След това вземаме душ!

• В рамките на 3 часа след секса трябва да третирате външните гениталии с антисептик. За да направите това, можете да използвате обичайния воден разтвор на хлорхексидин. Може да направите това и с интимен гел Dermoxen Proneem, който обичайно се използва след раждане и по време на менструация. Водният разтвор на хлорхексидин, който се продава в аптеките, се разрежда допълнително с вода, като няколко (не повече от 5) капки от него (в около 100 мл. вода) са достатъчни за еднократна дезинфекция.

• Изглежда сте направили всичко възможно, по отношение на дезинфекцията.

Сега е необходимо да не се притеснявате, а да посетите лекар

• Не по-рано от 3 седмици след незащитен секс, трябва да се вземе намазка от уретрата или вагината, за да се открият болести, предавани по полов път. Защо намазка, а не кръв? Много просто: инфекцията се установява в уретрата и във влагалището.

• Не по-рано от 6 седмици е необходимо да дадете кръв за сифилис, а след 3 месеца – кръв за ХИВ и хепатит.

Ако смятате, че всичко това е твърде сложно и не си струва да се занимавате, помислете отново за полово предаваните болести (ППБ). Най-честите ППБ са ХИВ, хепатит B, C, сифилис, гонорея, трихомониаза и хламидия. Болести като ХИВ, хепатит и сифилис имат доста дълъг инкубационен период и не се усещат в продължение на месеци. Но рано или късно се появяват. За щастие хепатитът и сифилисът са лечими, но лечението е продължително и скъпо. А при ХИВ инфекция ще трябва да приемате лекарства цял живот. Що се отнася до гонореята, трихомониазата и хламидиите, това са инфекции, които също може да не се проявят в носителя, но да причинят хронично възпаление и дори да доведат до безплодие.

Важни съвети, които ще ви помогнат след незащитен секс

1. Антисептиците имат лош ефект върху лигавицата, така че не ги въвеждайте в уретрата и влагалището много често. Този метод (описан по-горе) може да се използва не повече от веднъж годишно.

2. Дори и да нямате симптоми, не забравяйте да се изследвате за полово предавани болести. Някои от тези заболявания може да не се проявяват, да протичат хронично и да доведат до усложнения в бъдеще.

3. Не забравяйте да изчакате времето на тестовете, за да избегнете фалшиво отрицателни резултати, т.к. Всяка болест има свой собствен инкубационен период.

4. Винаги използвайте презервативи по време на полов акт. Това ще намали риска от инфекция и ще поддържа вашата пикочно-полова система здрава.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *